Siyaset

Adalar’da “Azmanbüs” gerginliği tırmanıyor: Halk ve İBB karşı karşıya

Adalar’da gerginlik tırmanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Adalar ilçesinde daha büyük minibüsleri hizmete sokma kararı ile Büyükada 4 gündür eylemler ve polis müdahaleleriyle çalkalanıyor. (Foto: Ada Dostları Derneği)

Adalar’da gerginlik tırmanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Adalar ilçesinde daha büyük minibüsleri hizmete sokma kararı ile Büyükada 4 gündür eylemler ve polis müdahaleleriyle çalkalanıyor. Bazı Adalılar tarafından “Azmanbüs” olarak adlandırılan bu minibüslerin tarihi ve doğal yapıya zarar vereceği endişesiyle halk sokaklara döküldü. İBB’nin açıklamasını yetersiz bulan Adalılar kararın geri çekilmesini talep ediyor.

Eylemlerin dördüncü gününde Büyükada Çınar Meydanı ve İETT Garajı önünde toplanan Adalılar minibüslerin çıkışını engelledi.

Ada Dostları Derneği ve diğer sivil toplum kuruluşları da konuyla ilgili bir açıklama yaparak, minibüslerin derhal geri çekilmesini ve daha uygun bir ulaşım çözümünün bulunması için halkla birlikte çalışılmasını talep etti.

İnisiyatif adına açıklamayı okuyan Şair Ataol Behramoğlu,  “İstanbul Kültür ve Tabiat Varlıkların Koruma Kurulu’ndan (Anıtlar Kurulu) izin alınmadan Adalar’da çivi çakılması bile yasaktır. Bu kararlara aykırı her türlü karar ve icraat suçtur,” dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na seslendiğini belirten Behramoğlu, kararın geri çekilmesini talep etti.

Adalar’da faytonlar yasaklandı, elektrikli adabüsler geldi

Tartışmalar, 2020 yılında hayvan aktivistlerinin tepkisi üzerine faytonların yasaklanmasıyla başladı. Faytonların kaldırılmasının ardından, Adalar’da toplu ulaşım 13 kişilik elektrikli “adabüs”ler ile sağlanmaya başlandı. Ancak bu araçların kullanım süresinin dolması ve yetersiz kalması nedeniyle, İBB yeni bir çözüm arayışına girdi. Bu süreçte daha büyük ve lisanslı elektrikli minibüsler devreye alındı.

Adalılar, bu minibüslerin adanın dar sokaklarına uygun olmadığını ve bölgenin tarihi dokusunu bozacağını savunarak karara karşı çıkıyor.

Çınar Meydanı ve Kurşunburnu mevkiinde bir araya gelen protestocular, polisin müdahalesiyle karşılaştı ve bazıları gözaltına alındı. Polis müdahalesi eylemlerin büyümesine sebep oldu.

Ada Dostları Derneği, açıklamalarında Adaların yasal olarak koruma altında olduğunu belirterek, minibüslerin “Adalar’ın ruhunu, kimliğini, kültürünü, yaşama alışkanlıklarını ve gıpta edilen yaya dostu özelliklerini korumak yerine İstanbul’un kaosunu, yaşam kargaşasını Adalar’a taşıyacağını” belirterek, bunun yasa dışı olduğunu söyledi.

Dernek, bu uygulamanın Adaların “SİT Alanı Statüsü’nde geri dönülmesi olanaksız yıkımların yolunu açacağını” belirtti.

İBB’den “Azmanbüs” açıklaması

İBB, yaptığı yazılı açıklamada toplu ulaşımın yasal bir zorunluluk olduğunu ve Adalar’da özellikle yaz aylarında 60 bine ulaşan nüfus için vazgeçilmez bir ihtiyaç olduğunu belirtti. Açıklamada, yeni minibüslerin sıfır emisyonlu, engelli erişimine uygun ve tek şarjla 150 km menzile sahip olduğu vurgulandı.

Ancak yerel halkın bir kısmı, bu yeni minibüslerin boyutlarının adaya uygun olmadığını ve mevcut elektrikli araçların kullanım süresinin uzatılmasını talep ediyor. Adalı Rabia Irmak Tanış, sosyal medyada yaptığı paylaşımlarda sürecin şeffaf yürütülmediğini ve yeni araçların halkın görüşü alınmadan adaya getirildiğini belirtti.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Adalar’da yaşanan bu kriz nedeniyle zorlu bir süreçle karşı karşıya. Hem halkın endişelerini giderme hem de sürdürülebilir ve güvenli toplu taşıma hizmeti sunma konusunda denge kurmak zorunda olan İmamoğlu, Adalılarla iş birliği yaparak daha katılımcı bir yaklaşım benimsemeyi hedefliyor.

Adalar’da toplu ulaşımın geleceği belirsizliğini korurken, tartışmaların ve protestoların devam etmesi bekleniyor.

YetkinReport

Recent Posts

Kabine değişikliği: Sağlık Bakanı ve Çevre Bakanı istifa etti

31 Mart seçimlerinin ardından yapılacağı yönünde iddialar ile Ankara kulislerini meşgul eden kabine değişikliği, Çevre…

5 saat ago

Kayseri, Suriyeliden taciz iddiasıyla karıştı, yayın yasağı kondu

Kayseri’de Suriyeli bir kişinin küçük bir kız çocuğuna cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla başlayan toplumsal olaylar…

18 saat ago

Sinan Ateş Davası: Kilit isimler savunmalarını verdi

Türkiye siyasetinin merkezine yerleşen Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesi ile ilgili dava…

19 saat ago

Uraloğlu: Bölgedeki krizler Kalkınma Yolu’nun önemini artırıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu haritanın üzerine bölgedeki sıcak siyasi gelişmelerin, Irak ve Türkiye…

23 saat ago

Diyanet İşleri ve Hamas: Türkiye’de başka, Almanya’da başka mı?

Şimdi okuyacağınız ifadelerin bana ait olmadığını muhatap alınması gereken biri varsa onun da ilayiyat doktoru…

2 gün ago

Erdoğan “Suriye ile ilişkileri kurmamak için bir sebep yok”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Haziran'da yaptığı açıklamada, Türkiye ile Suriye arasında yeniden diplomatik ilişkilerin…

3 gün ago