Siyaset

Erdoğan: Erken seçim yok, Bahçeli’yle İttifaka, Özel’le diyaloga devam

Fotoğratfa davetli olarak katıldığı G7 zirvesinde Ürdün Kralı İkinci Abdullah ile ABD Başkanı Joe Biden arasında görülen Cumhurbaşkanı Erdoğan İtalya’dan dönüşte yaptığı açıklamalarla erken seçim kapısını kapattı, Bahçeli’yle ittifaka, Özel’le diyaloga devam sinyali verdi.

Kurban Bayramı arifesinde AK Parti-MHP-CHP üçgeninde yaşanan gerilimin üç ekseni vardı. Biri, CHP lideri Özgür Özel’in kendisine “MHP’nin kırmızı çizgilerini” hatırlatan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a “Böyle giderse” erken seçim ihtimalini hatırlatmasıydı.
Bir diğeri Erdoğan’ın -CHP’nin ve aslında kamuoyunun beklentisiyle, siyasi cinayete kurban giden Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş ve çocuklarıyla görüşüp işin üstüne gitme sözü vermesi üzerine MHP lideri Devlet Bahçeli’nin umulandan da sert tepkiyle Erdoğan’a Cumhur İttifakını hatırlatması.
Üçüncüsü de Özel’in Bahçeli’ye yanıt verirken AK Parti’nin adını vermese de MHP’nin “suç ortağı” imasında bulunmasına AK Parti’den gelen siyasette yumuşama diyalogu hatırlatması.

Gerilim ve erken seçim

Kurban Bayramı sırasında partilerin bayramlaşma ziyaretlerine yansıyan hava bu gerilimin düştüğünü gösterdi. Gerilimin üç aşamada düştüğünü görüyoruz.
1- Erdoğan, Özel’in sözlerini “hazımsızlık” gibi kulağa keskin gelen ama siyasi değil, şahsi planda bir eleştiriyle, Bahçeli’nin muhtıra gibi beyanını ise “sakin tepki” sözleriyle adeta ince ayar vererek geçiştirdi,
2- Bahçeli “Madem Cumhur ittifakı devam ediyor, sorun yok” anlayışıyla Erdoğan’a destek tazeledi,
3- Bunun üzerine Özel de Erdoğan’ın eleştirisini “üzerine almayarak” geçiştirdi ve diyaloga devam mesajı verdi.
Erdoğan’ın “dört yıl seçim yok” diyerek erken seçim kapısını -yeniden- kapatması bu gelişmelerin ardından geldi.
Bunu en azından ekonomik krizden çıkış için Mehmet Şimşek yönetimindeki Orta Vadeli Programın sonuçlarının alınacağı 2026’den önce erken seçim niyeti yok diye de okuyabiliriz. Erdoğan açısından bunu garantiye almanın yolu ise bir yandan Bahçeli’yle İttifaka, diğer yandan Özel ile diyaloga devam etmek gibi görünüyor.

Temmuz’da siyaset ve ekonomi

Zaten ekonomik krizden çıkış programı bakımından Temmuz kritik bir ay olacak.
Haziran’dan itibaren düşmesi beklenen tüketici enflasyonundaki durum Temmuz başında belli olacak.
Temmuz başından itibaren akaryakıtın yanı sıra, doğal gaz ve elektriğe de zam haberleri şimdiden sabit gelirli vatandaşta endişe kaynağı oldu. Buna karşı asgari ücret ve emekli aylıklarında artış olup olmayacağı soruları halkın gündeminde.
Bir CHP heyeti Bayram tatilinin bitişiyle, 24 Haziran’da Şimşek’e giderek eleştiri ve önerilerini aktaracak. Şimşek’in öngördüğü vergi reformu hamlelerinin de Erdoğan’ın onayını takiben Temmuz içinde TBMM’ye sunulması bekleniyor.
Erken seçim söyleminin havada asılı kalması ve CHP’yle diyalogun kesilmesinin bu adımları kolaylaştırmayacağı açık.
TBMM’de görüşülmeyi bekleyen 9’uncu Yargı Paketi ve sokak hayvanları yasalarının da bir an önce geçmesi için iktidar-muhalefet diyalogu önem taşıyor.
Erdoğan ve Özel’in bir sonraki buluşmasının 20 Temmuz’da Lefkoşe’de gerçekleşmesi bekleniyor. Erken seçim bir yana, o zamana dek pek çok konu daha net anlaşılır hale gelebilir.

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

Erdoğan “Suriye ile ilişkileri kurmamak için bir sebep yok”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Haziran'da yaptığı açıklamada, Türkiye ile Suriye arasında yeniden diplomatik ilişkilerin…

2 saat ago

Bakan Koca istifa etti mi? Ankara’da gergin kabine değişikliği bekleyişi

Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabinede geniş çaplı bir revizyon yapacağı haberleri ile kulislere yansıyan…

3 saat ago

Türkiye ve Kıbrıs’ta normalleşme yolunda kırılgan adımlar

Türkiye ve Kıbrıs'taki son siyasi gelişmeler, uzun süredir devam eden kutuplaşmadan daha normalleşmiş bir siyasi…

6 saat ago

Gri Liste ile yitirdiğimizi bulduk, elektrik zammıyla çarpıldık

Uluslararası Mali Eylem Görev Gücünün (FATF) Türkiye’yi Gri Listeden çıkarması ile ekonomik krizden çıkış doğrultusunda…

21 saat ago

Üçüncü dünya savaşı, büyük stratejilerin çarpışması ve Türkiye

Gerçekten tehlikeli ve beklenmedik bölgesel sıcak çatışmalara dönüşebilecek kritik bir dönüm noktasındayız. Dışişleri Bakanı Hakan…

1 gün ago

Biden-Trump: Amerikalılar kimin dünyanın canına okuyacağını seçecek

ABD Başkanı Joe Biden ve 5 Kasım 2024 başkanlık seçimindeki rakibi önceki Başkan Donald Trump…

1 gün ago