Siyaset

CHP-Şimşek görüşmesi: 4 saat konuştular, ilerleme yok

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i makamında ziyaret ederek ana muhalefet partisinin ekonomi ile ilgili görüş ve taleplerini bakana iletti. Şimşek – Karatepe görüşmesi 4 saat sürdü.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i makamında ziyaret ederek ana muhalefet partisinin ekonomi ile ilgili görüş ve taleplerini bakana iletti.

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke’nin Danışmanı Gülümhan Gülten ve Bakan Yardımcısı Zekeriya Kaya’nın da eşlik ettiği görüşme yaklaşık 4 saat sürdü.

Ziyaretin ardından CHP Genel Merkezi’nde basın açıklaması yapan Yalçın Karatepe, Bakan Şimşek’e dört talep ilettiklerini belirterek, “ancak 4 saatin sonunda acı reçeteyi yine vatandaşa çıkaran anlayışlarında bir değişim iradesi olmadığını maalesef gördük,” dedi.

Bakan Şimşek’e asgari ücretin arttırılması, emekli aylıklarında artış yapılmasının zorunlu olduğunu ilettiklerini belirten Karatepe, bu konuda Şimşek’in olumlu yönde bir açıklama yapmadığını aktardı.

Karatepe, “Biz çok somut taleplerle gittik. Asgari ücret arttırılmalıdır. Nokta. Bu pazarlık konusu bile değil. Sayın Şimşek de iktisat eğitimi almış, bu kadar düşük bir asgari ücretle geçinmenin mümkün olmadığını bileceğini tahmin ettiğim, birisi. ‘Evet bizim bu yönde hazırlıklarımız var’ demesini bekliyordum. Öyle bir açıklama duymadığım için somut bir şekilde o yüzden,” dedi.

AK Parti Sözcüsü Çelik’ten açıklama

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Şimşek ile Karatepe arasındaki görüşmeyi değerlendirerek, “onlar talep getirdik, kabul görmedi diye açıklama yapmışlar, herkes öneri getirebilir” dedi.

AK Parti’nin MYK toplantısı sırasında basın açıklamasında bulunan Çelik, “Bugünkü görüşmede Mehmet Şimşek Bey basına verilen konularda hükümet olarak ne yaptığımızı dünya örnekleriyle paylaşmış oldu. Onlar öneri getirdik çok kabul görmedi diye açıklama yapmışlar. Herkes öneri getirebilir. Ekonomi yönetimimiz ne yaptığını biliyor öngördükleri takvim kusursuz bir şekilde işliyor. Mehmet Bey talep üzerine ekonomi vizyonumuzu paylaşmış oldu” ifadelerini kullandı.

4 saatlik görüşme, ilerleme yok

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karatepe, Şimşek ile görüşmesinde asgari ücretin artırılması, emekli ve memur emeklilerin maaşlarında artışa gidilmesi, kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarındaki yüksek faizin düşürülmesi, vergi sisteminde değişikliğe gidilmesi, Kamu-Özel-İşbirliği projelerinin hazineye yükü, çiftçiye yardım ve TÜİK’in bağımsızlığı gibi pek çok konuda CHP’nin görüşlerini aktardıklarını  belirtti.

Vergide adalet ile ilgili “insanların ekonomik güçleriyle orantılı olarak vergi ödemesi” önerisini bakanla paylaştıklarını aktaran Karatepe, “Vergide adaletin sağlanması, insanların ekonomik güçleriyle orantılı olarak vergi ödemesini de paylaştık. Bugün Türkiye’de vergide adaletin olmadığını ifade ettik. Sayın Bakan’a düzenleme yapılması konusunda bazı önerilerde bulunduk” ifadelerini kullandı.

Emekli aylıklarında artışın zorunluluk olduğunu ifade eden Karatepe, “Yasadan gelen enflasyon kadar artışı yapmak zorunda olsalar da biz bunun yeterli olmadığını, bunun üzerinde bir artış yapılmasını, büyüme rakamı kadar ilave artış yapılması gerektiğini söyledik” diye konuştu.

Kredi kartları faizleri, vergi yükü

Düşük gelir gruplarının çok sık kullandığı kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarında aylık yüzde 5’lik faiz uygulandığını belirten Karatepe, bu faize ek olarak yüzde 30’luk vergi alındığını ve bu verginin sıfırlanması gerektiğini talep ettiklerini söyledi.

Karatepe, KMH üzerinden en düşük gelir grubundan yaklaşık ayda 2 milyar TL vergi alındığını sözlerine ekledi.

Karatepe, “vergi cenneti ülkeler listesi kanuna rağmen Cumhurbaşkanı tarafından yayımlanmıyor. Bunun vergi adaleti ilkesine aykırı olduğunu ifade ettik,” dedi.

Kamu özel işbirliği (KÖİ) projeleri ile ilgili maliyetlerin kabul edilmez olduğunu, herhangi bir adım atılmadığını aktardıklarını belirten Karatepe,  “Cumhurbaşkanı bu projeler için “kamunun cebinden 1 kuruş çıkmayacak” demişti ancak 2024 bütçesinde bu projeler için 160 milyar TL üzerinde bir ödeme yapılacağını biliyoruz. KÖİ projelerindeki şirketlerin gerçek anlamda vergilendirilmesi gerektiğini, bu şirketler matrahsız iken vergi oranını 5 puan artırmanın sonuç vermeyeceğini belirttik,” dedi.

Karatepe, “Şirketlerin ne kadar vergi borcunun silindiğini, uzlaşmaların ne olduğunu kamuoyuna açıklamalarını istedik,” dedi.

 

YetkinReport

Recent Posts

Bütün alametler belirdi: Suriye faslını kapatma zamanı

Aslında yeni bir Suriye faslını açma zamanı geldi de geçiyor demek lazım. Türkiye’nin 2011’de iç…

11 dakika ago

Yüksek enflasyon döneminde asgari ücret: denge ve adalet arayışı

Enflasyonun yüksek olduğu, hatta Türkiye gibi tüm söylemlere rağmen bir türlü kontrol altına alınamayan ülkelerde,…

3 saat ago

Kabine değişikliği: Sağlık Bakanı ve Çevre Bakanı istifa etti

31 Mart seçimlerinin ardından yapılacağı yönünde iddialar ile Ankara kulislerini meşgul eden kabine değişikliği, Çevre…

11 saat ago

Kayseri’de başlayan göçmen karşıtı olaylar Türkiye’ye yayıldı

Kayseri'de bir kişinin 7 yaşındaki bir çocuğu istismar ettiği iddiası, failin Suriyeli olması sebebiyle kentte…

24 saat ago

Sinan Ateş Davası: Kilit isimler savunmalarını verdi

Türkiye siyasetinin merkezine yerleşen Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesi ile ilgili dava…

1 gün ago

Uraloğlu: Bölgedeki krizler Kalkınma Yolu’nun önemini artırıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu haritanın üzerine bölgedeki sıcak siyasi gelişmelerin, Irak ve Türkiye…

1 gün ago