Siyaset

Sıcak Temmuz yaklaşırken bu hafta karar haftası

Temmuz ayı ekonomi, siyaset ve diplomaside sıcak gelişmelere sahne olacak. Atılacak adımların çoğunaysa bu hafta karar verilecek.

Kurban Bayramı tatilinin turizmcilerin talebiyle 9 güne çıkarılmasının ekonomiye ne getirip ne götürdüğünü ya TEPAV işini ciddiye alam başka iktisatçılar hesaplayıp yayınlar diye ümit ediyorum. Bir yandan ekonomik krizden çıkmak için tutulmayan kamuda tasarruf ve üretimi arttırma vaatleri verirken diğer yandan dünyanın en çok tatil yapan ülkelerinden olmaya devam ediyoruz. Bir uzun tatil daha geride kaldı ve her bakımdan sıcak geçecek Temmuz ayına doğru karar haftası başlıyor.

Sıcak Temmuz: ekonomi, siyaset, diplomasi

Neden mi sıcak Temmuz? Sayalım.
1- Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Mayıs’tan itibaren enflasyonun inişe geçeceğini söylüyor. Haziran ayı tüketici enflasyonu Temmuz başında TÜK tarafından açıklanacak. TÜİK uzmanları herhalde fazla mesai yapıyordur ama düşmüşse de ne kadar düştüğünü göreceğiz.
2- Milyonlarca kişi asgari ücret, emekli aylıklarına, tarımsal ürün alım fiyatlarına zam gelip gelmeyeceğini, gelecekse ne kadar geleceğini merak ediyor. CHP lideri Özgür Özel de bir yandan Erdoğan ile diyalog kanallarını açık tutarken diğer yandan muhalefetini neredeyse tamamen ekonomik konulara yoğunlaştırıyor.
3- Siyasetin ve toplumun gündeminde TBMM’de karara bağlanması beklenen önemli gündem maddeleri var: Hazine ve Maliye bakanı Mehmet Şimşek’in Erdoğan’ın onayıyla son şeklini vereceği Vergi Reformu, 9’uncu Yargı Paketi, sokak hayvanları, dijital tekif, kripto para düzenlemeleri gibi. Bunlar gündemde bulundukça TBMM’nin 1 Temmuz’da tatile girmesi imkânsız. Dolayısıyla Temmuz’da Meclis’te hararetli tartışmalar yaşanacak gibi.

Dış politikada kritik günler

4- Bir yandan kuzeyimizde Rusya-Ukrayna savaşı diğer yandan güneyimizde İsrail saldırılarıyla Gazze Krizi derinleşirken Temmuz’un ilk yarısında Erdoğan’ın üç kritik dış teması var.
Cumhurbaşkanı 3-4 Temmuz’da Kazakistan’da, Astana’da Şangay Grubu toplantılarına davetli. Burada Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile de baş başa görüşmesi planlanıyor.
Hemen ardından Azerbaycan, Şuşa’da Türk Devletleri Topluluğu gayrı resmi liderler zirvesi var.
Ama dikkatler asıl 9-11 Temmuz’da Vaşington’da yapılacak NATO 75’inci yıl liderler zirvesinde olacak. Çünkü Erdoğan’ın daha önce ertelediği ABD Başkanı Joe Biden ile Beyaz Saray görüşmesini hazır oradayken yapıp yapmayacağı da merak konusu. Ankara’daki hava bu kadar yıl bekledikten sonra 5 Kasım 2024’teki ABD Başkanlık seçimlerinin sonuçlarını görme yanlısı.
5- Suriye ve Irak’ta PKK’ya karşı mücadele kritik bir dönemeçte. Ankara’ya gelen bilgiler PKK’ya ABD’den sonra İran’ın da silah dahil desteğini artırdığı yönünde. Büyük çaplı bir sınır ötesi harekât olacaksa bunun NATO Zirvesinden önce olup olmayacağı da önem taşıyor.

Neden karar haftası?

Yoğun gündeme dair hükümetin hangi adımları atıp atmayacağı 24-28 Haziran haftasında belli olacak.
Örneğin vergi reformunu taslağının bu hafta önce Erdoğan’a, onun onayıyla TBMM’ye sunulması ekonomi açısından zorunluluk. 9’uncu Yargı Paketinin Temmuz oturumlarında kabul edilip edilmemesi AK Parti-CHP uzlaşmasına bağlı. Siyasi kulisteki hava, tartışmalara yol açan sokak hayvanları konusunun yeni yasama dönemine, Ekim’e bırakılabileceğini de gösteriyor; onun kararı da bu hafta verilir.
Temmuz ise her halükârda sıcak geçecek.

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

Diyanet İşleri ve Hamas: Türkiye’de başka, Almanya’da başka mı?

Şimdi okuyacağınız ifadelerin bana ait olmadığını muhatap alınması gereken biri varsa onun da ilayiyat doktoru…

13 saat ago

Erdoğan “Suriye ile ilişkileri kurmamak için bir sebep yok”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Haziran'da yaptığı açıklamada, Türkiye ile Suriye arasında yeniden diplomatik ilişkilerin…

1 gün ago

Bakan Koca istifa etti mi? Ankara’da gergin kabine değişikliği bekleyişi

Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabinede geniş çaplı bir revizyon yapacağı haberleri ile kulislere yansıyan…

1 gün ago

Türkiye ve Kıbrıs’ta normalleşme yolunda kırılgan adımlar

Türkiye ve Kıbrıs'taki son siyasi gelişmeler, uzun süredir devam eden kutuplaşmadan daha normalleşmiş bir siyasi…

2 gün ago

Gri Liste ile yitirdiğimizi bulduk, elektrik zammıyla çarpıldık

Uluslararası Mali Eylem Görev Gücünün (FATF) Türkiye’yi Gri Listeden çıkarması ile ekonomik krizden çıkış doğrultusunda…

2 gün ago

Üçüncü dünya savaşı, büyük stratejilerin çarpışması ve Türkiye

Gerçekten tehlikeli ve beklenmedik bölgesel sıcak çatışmalara dönüşebilecek kritik bir dönüm noktasındayız. Dışişleri Bakanı Hakan…

3 gün ago