Siyaset

Erdoğan “Suriye ile ilişkileri kurmamak için bir sebep yok”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Suriye arasında yeniden diplomatik ilişkilerin kurulabileceği mesajını verdi. “Ailecek görüşebiliriz” diyen Erdoğan ile Esad ailesi en son 2009 yılında bir araya gelmişti. Erdoğan Esad’ları Bodrum’da ağırlamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Haziran’da yaptığı açıklamada, Türkiye ile Suriye arasında yeniden diplomatik ilişkilerin kurulabileceği mesajı verdi.

28 Haziran’da Cuma namazı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile geçmişte olduğu gibi gelecekte de bir araya gelebileceklerini söyledi.

Erdoğan, “Suriye ile yeniden diplomatik ilişkileri kurmamak için bir sebep yok. Geçmişte nasıl yaptıksa yine yapabiliriz. Suriye’nin iç işlerine karışmak gibi bir niyetimiz yok. Biliyorsunuz ailece görüşmeye varana kadar sayın Esed’le geçmişte nasıl yaptıksa yeniden yapmamamız için bir sebep yok,” ifadelerini kullandı.

Esad’dan Suriye Türkiye normalleşme mesajı

Erdoğan’ın açıklamaları, Esad’ın Türkiye ile ilişkileri normalleştirme yönündeki açıklamalarının ardından geldi.

Suriye resmi haber ajansı SANA’nın haberine göre Esad, 26 Haziran’da Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Aleksander Lavrentiev ile Şam’da yaptığı görüşme sırasında Türkiye ile ilişkileri normalleştirmek için girişimlere açık olduğunu söyledi.

Habere göre Esad, “Suriye, Suriye-Türkiye ilişkilerine yönelik tüm girişimlere, Suriye Devleti’nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı temelinde ve terörizmin her türlüsüne karşı mücadele çerçevesinde açıktır” dedi.

Rusya adına Lavrentiev ise, iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirmeyi amaçlayan tüm çabaları desteklediklerini vurguladı. Şu anda şartların başarılı bir arabuluculuk için çok uygun olduğunu belirten Lavrentiev, Moskova’nın iki ülke arasındaki ilişkileri restore etme hedefi doğrultusunda müzakereleri ilerletmeye hazır olduğunu vurguladı.

Irak ve Rusya arabuluculuğu

Son dönemde Rusya ve Irak’ın arabuluculuk çabalarının arttığı gözlemlenirken, Türkiye’nin Suriye politikasında yeni bir dönemin kapısını araladığı yorumları yapılıyor. 31 Mayıs’ta Irak Başbakanı Muhammed Şia el-Sudani de Ankara-Şam arasında uzlaşma çalışmaları yürüttüklerini belirtmişti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Esad’ın açıklamasından iki gün önce 24 Haziran’da Ankara’nın görüşmelere açık olduğunu ifade etmiş, PKK ile mücadelede amacıyla Türkiye ile ilişkili muhalefet ve Suriye hükümeti arasında iletişime işaret etmişti.

HaberTürk televizyonunda canlı yayında konuşan Fidan, “biraz daha istikrara kavuşmuş, iktidarıyla, muhalefetiyle bütünleşik bir hale gelmiş Suriye’nin, özellikle PKK terörüyle mücadelede daha etkin bir aktör olacağını düşünüyoruz,” demişti.

Öte yandan, Türkiye destekli muhalif grupların kontrolündeki bölgeler ve hükümet kontrolündeki bölgeler arasındaki önemli geçiş noktasının ilk kez ticari trafiğe yeniden açılacağı haberleri de gündemdeki maddeler arasında.

Türkiye, 2011 yılında başlayan Suriye’deki iç savaş sonrasında 2012 yılında diplomatik ilişkilerini kesti ve ülkenin kuzeybatısında bulunan silahlı muhalif grupları destekledi.

Bu süreçte Türk Silahlı Kuvvetleri, ülkenin kuzeyinde güvenlik endişelerini gerekçe göstererek 2016 yılından bu yana bir dizi askeri operasyon gerçekleştirdi ve bölgede “güvenli bölge” oluşturdu.

Geçtiğimiz yıl Türkiye ve Suriye’nin dışişleri bakanları Moskova’da Rusya ve İranlı mevkidaşlarıyla bir araya gelmişti. Bu görüşme 2011 yılından bu yana Ankara ve Şam arasındaki en üst düzey temas olmuştu.

YetkinReport

Recent Posts

Kayseri, Suriyeliden taciz iddiasıyla karıştı, yayın yasağı kondu

Kayseri’de Suriyeli bir kişinin küçük bir kız çocuğuna cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla başlayan toplumsal olaylar…

4 saat ago

Sinan Ateş Davası: Kilit isimler savunmalarını verdi

Türkiye siyasetinin merkezine yerleşen Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesi ile ilgili dava…

5 saat ago

Uraloğlu: Bölgedeki krizler Kalkınma Yolu’nun önemini artırıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu haritanın üzerine bölgedeki sıcak siyasi gelişmelerin, Irak ve Türkiye…

10 saat ago

Diyanet İşleri ve Hamas: Türkiye’de başka, Almanya’da başka mı?

Şimdi okuyacağınız ifadelerin bana ait olmadığını muhatap alınması gereken biri varsa onun da ilayiyat doktoru…

1 gün ago

Bakan Koca istifa etti mi? Ankara’da gergin kabine değişikliği bekleyişi

Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabinede geniş çaplı bir revizyon yapacağı haberleri ile kulislere yansıyan…

2 gün ago

Türkiye ve Kıbrıs’ta normalleşme yolunda kırılgan adımlar

Türkiye ve Kıbrıs'taki son siyasi gelişmeler, uzun süredir devam eden kutuplaşmadan daha normalleşmiş bir siyasi…

2 gün ago