Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Haziran’da yaptığı açıklamada, Türkiye ile Suriye arasında yeniden diplomatik ilişkilerin kurulabileceği mesajı verdi.
28 Haziran’da Cuma namazı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile geçmişte olduğu gibi gelecekte de bir araya gelebileceklerini söyledi.
Erdoğan, “Suriye ile yeniden diplomatik ilişkileri kurmamak için bir sebep yok. Geçmişte nasıl yaptıksa yine yapabiliriz. Suriye’nin iç işlerine karışmak gibi bir niyetimiz yok. Biliyorsunuz ailece görüşmeye varana kadar sayın Esed’le geçmişte nasıl yaptıksa yeniden yapmamamız için bir sebep yok,” ifadelerini kullandı.
Erdoğan’ın açıklamaları, Esad’ın Türkiye ile ilişkileri normalleştirme yönündeki açıklamalarının ardından geldi.
Suriye resmi haber ajansı SANA’nın haberine göre Esad, 26 Haziran’da Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Aleksander Lavrentiev ile Şam’da yaptığı görüşme sırasında Türkiye ile ilişkileri normalleştirmek için girişimlere açık olduğunu söyledi.
Habere göre Esad, “Suriye, Suriye-Türkiye ilişkilerine yönelik tüm girişimlere, Suriye Devleti’nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı temelinde ve terörizmin her türlüsüne karşı mücadele çerçevesinde açıktır” dedi.
Rusya adına Lavrentiev ise, iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirmeyi amaçlayan tüm çabaları desteklediklerini vurguladı. Şu anda şartların başarılı bir arabuluculuk için çok uygun olduğunu belirten Lavrentiev, Moskova’nın iki ülke arasındaki ilişkileri restore etme hedefi doğrultusunda müzakereleri ilerletmeye hazır olduğunu vurguladı.
Son dönemde Rusya ve Irak’ın arabuluculuk çabalarının arttığı gözlemlenirken, Türkiye’nin Suriye politikasında yeni bir dönemin kapısını araladığı yorumları yapılıyor. 31 Mayıs’ta Irak Başbakanı Muhammed Şia el-Sudani de Ankara-Şam arasında uzlaşma çalışmaları yürüttüklerini belirtmişti.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Esad’ın açıklamasından iki gün önce 24 Haziran’da Ankara’nın görüşmelere açık olduğunu ifade etmiş, PKK ile mücadelede amacıyla Türkiye ile ilişkili muhalefet ve Suriye hükümeti arasında iletişime işaret etmişti.
HaberTürk televizyonunda canlı yayında konuşan Fidan, “biraz daha istikrara kavuşmuş, iktidarıyla, muhalefetiyle bütünleşik bir hale gelmiş Suriye’nin, özellikle PKK terörüyle mücadelede daha etkin bir aktör olacağını düşünüyoruz,” demişti.
Öte yandan, Türkiye destekli muhalif grupların kontrolündeki bölgeler ve hükümet kontrolündeki bölgeler arasındaki önemli geçiş noktasının ilk kez ticari trafiğe yeniden açılacağı haberleri de gündemdeki maddeler arasında.
Türkiye, 2011 yılında başlayan Suriye’deki iç savaş sonrasında 2012 yılında diplomatik ilişkilerini kesti ve ülkenin kuzeybatısında bulunan silahlı muhalif grupları destekledi.
Bu süreçte Türk Silahlı Kuvvetleri, ülkenin kuzeyinde güvenlik endişelerini gerekçe göstererek 2016 yılından bu yana bir dizi askeri operasyon gerçekleştirdi ve bölgede “güvenli bölge” oluşturdu.
Geçtiğimiz yıl Türkiye ve Suriye’nin dışişleri bakanları Moskova’da Rusya ve İranlı mevkidaşlarıyla bir araya gelmişti. Bu görüşme 2011 yılından bu yana Ankara ve Şam arasındaki en üst düzey temas olmuştu.
MHP lideri Bahçeli’nin Öcalan açılımıyla başlayan gelişme ve tartışmaların hem MHP hem de CHP’de oy…
President Tayyip Erdoğan welcomed Donald Trump's return to the US presidency. During Trump's previous tenure,…
Türkiye’yi hedef alan iki vekil gücün liderlerine ilişkin Ekim ayında, ardı ardına önemli gelişmeler yaşandı.…
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Donald Trump’ın yeniden ABD Başkanı seçilmesine memnun oldu. Bir sorun çıktığında doğrudan…
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 13 Kasım’da Ankara Büyükşehir Belediyesine usulsüz harcama soruşturma başlatmasından saatler sonra İstanbul…
Türkiye’de ana siyasi gelişmelerin birçoğunda belirleyici olan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) genel başkanı Devlet Bahçeli;…