Kayseri’de bir kişinin 7 yaşındaki bir çocuğu istismar ettiği iddiası, failin Suriyeli olması sebebiyle kentte göçmenlerin işyerlerine ve araçlara saldırı ve kundaklama olaylarına dönüştü. Suriyelilere ve göçmenlere yönelik saldırılar Kayseri’den en az 10 ile sıçradı.
Sosyal medya hesaplarına yansıyan görüntüler ve açıklamalara göre gece boyunca Hatay, Bursa, Kilis, Konya, Şanlıurfa, Adana, Gaziantep, İzmir, Antalya ve İstanbul’da göçmenlere ait işyerleri ve araçlar tahrip edildi, göçmen karşıtı sloganların atıldığı yürüyüş ve protesto gösterileri düzenlendi.
Kayseri’deki olayla birlikte Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’nin desteklediği silahlı grupların kontrolündeki alanlarda Türkiye’ye ait kuruluş ve mekanlara saldırı ve Türk bayrağının indirildiği görüntüler saldırıları körükledi. Şehirlerde Suriyelilere karşı gösteriler ve saldırılar arttı.
30 Haziran’da Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde bir pazaryerinde bir çocuğun cinsel istismara maruz bırakıldığı iddiası sosyal medya üzerinden yayıldı. Şehirde sokağa dökülen gruplar, failin Suriyeli olması sebebiyle Suriyelilerin oturduğu semtlerde yürüdü, ateşe verilen bina ve araçlar oldu. 14 emniyet mensubu ile 1 itfaiye eri çıkan olayları bastırırken yaralandı.
Kayseri Valiliği, olaylarla ilgili Suriye uyruklu bir kişinin gözaltına alındığını, tacize uğradığı iddia edilen çocuğun da koruma altına alındığını duyurdu.
Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı olaylarla ilgili soruşturma başlattı. Kayseri 2. Sulh Ceza Hakimliği soruşturma sonuçlanana dek olaylarla ilgili yayın yasağı getirdi. Soruşturma dosyasının kısıtlanmasını da içeren kararın “Mağdur ve ailenin sağlığını korumak, hadise sonrası artan toplumsal olayların önüne geçebilmek amacıyla” alındığı açıklandı.
Kayseri’de iki gün boyunca sığınmacılara ait işyerleri ve araçlar tahrip edildi.
Paralel olarak Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’ye bağlı kuruluşlara karşı protesto gösterilerinin başlaması ve Türk bayrağının indirilmesi saldırıları körükledi.
Sosyal medyaya yansıyan görüntüler ve yapılan açıklamalar dikkate alındığında en az 10 ilde gece boyunca saldırı boyutuna varan gösteriler düzenlendi. Özellikle göçmen karşıtı sloganlar atıldı ve göçmenlere ait olduğu iddia edilen işyeri ve meskenlere saldırı görüntüleri paylaşıldı.
Elde edilen bilgilere göre olaylar Hatay, Bursa, Kilis, Konya, Şanlıurfa, Adana, Gaziantep, İzmir, Antalya ve İstanbul’a sıçradı.
T24’ün haberine göre Hatay Reyhanlı’da ise bir grubun Suriyelilere ait olduğu iddia edilen dükkanlara zarar verdiği görüntüler sosyal medyada dolaşıma girdi. Kırıkhan ilçesinde ise bir grubun sloganlar eşliğinde Suriyelilere ait olduğu iddia edilen bir manava zarar verdiği videoları sosyal medyada paylaşıldı.
Bursa’da sokağa çıkan bir grup “Ne mutlu Türk’üm diyene” sloganları atarak yürüdüğü ve polislerin kalabalığa müdahale ettiği anlar sosyal medyada dolaşıma girdi.
Kilis’te bir grup araçlarla konvoy halinde sokaklara indi, polis kalabalığa müdahale etti. Bir grubun, Suriyeli olduğu iddia edilen kişiyi dövdüğü anlara ait görüntüler sosyal medyada dolaşıma girdi.
Adana’da bir grubun slogan atarak sokaklarda motor sürdüğü görüntüler paylaşıldı. Bir Suriyelinin darp edildiğini anlattığı video, sosyal medyada dolaşıma sokuldu.
Gaziantep’te Suriyeli olduğu iddia edilen birinin işten eve dönerken bıçaklandığına dair videolar sosyal medyada dolaşıma girdi. İzmir’de Göztepe Köprüsü’ne “Ülkemde mülteci istemiyorum” yazılı pankart asıldı. Antalya’da da bir grubun pankart açarak sokaklarda yürüdüğü videolar sosyal medyada paylaşıldı.
İstanbul Sultanbeyli’de bir grup Suriyelilere ait olduğu iddia edilen dükkanlara saldırdı. Bağcılar ilçesinde ise bir grup sloganlar atarak yürüdü.
Kayseri’deki olayların büyümesi üzerine 1 Temmuz’da açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan muhalefeti eleştirdi.
“Toplumda yabancı düşmanlığını ve sığınmacı nefretini körükleyerek hiçbir yere varılamaz,” diyen Erdoğan, olayın “sebeplerinden biri muhalefetin bu zehirli söylemleridir” değerlendirmesinde bulundu.
Erdoğan şöyle devam etti: “Dün Kayseri’de küçük bir grubun yol açtığı olayların sebeplerinden biri muhalefetin bu zehirli söylemleridir. Kim olursa olsun vandallık yapmak, sokakları ateşe vermek kabul edilemez. Siyasi kazanım uğruna nefret siyasetine tevezzül edilemesini acizlik olarak görüyoruz. Ayrımcılık, ötekileştirme nefret diliyle insanları düşmanlaştırmak AK Parti siyasetinde kendine yer bulmamıştır.”
İçişleri Bakanlığı'nın tartışmalı bir kararla Tunceli ve Ovacık belediye başkanlarını görevden alarak yerlerine kayyum ataması,…
Kendimden korkuyorum artık. Bıkkınlık gelip Stockholm Sendromuna yenik düşmekten, sahte mutluluk yaşayıp adalet mücadelesini bırakmaktan…
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında…
CHP’nin önceki Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bugün 22 Kasım'da Ankara’da yargılanmaya başlaması Türkiye’de siyaset üzerindeki…
Üç MHP milletvekilinin istifası haberi 20 Kasım akşam saatlerinde siyaset kulisine bomba gibi düştü. Beklenen…
Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Çayırhan Termik Santrali’nde yaklaşık 500 madenci özelleştirme kararına karşı kendilerini maden…