Siyaset

Erdoğan: Filistin’de barışa dek NATO-İsrail işbirliğini veto edeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin barışına dek Türkiye’nin NATO-İsrail işbirliği projelerini veto edeceğini açıkladı, diğer üyelere de İsrail’e baskı çağrısı yaptı. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Filistin topraklarında kapsamlı ve sürdürülebilir barış tesis edilene kadar İsrail ile NATO nezdinde işbirliği yapılması yönündeki girişimler, Türkiye tarafından onaylanmayacaktır” dedi. Erdoğan, Vaşington’da yapılan NATO 75’inci yıl Zirvesinin ardından 11 Temmuz’da düzenlediği basın toplantısında “Müttefikliğimizin temel değerlerini ayaklar altına alan İsrail yönetiminin NATO ile ortaklık ilişkisini sürdürmesi mümkün değildir” dedi.
Diğer NATO üyelerini de İsrail’e baskı uygulamaya çağıran Erdoğan, Netanyahu yönetiminin “yayılmacı ve pervasız” politikalarıyla sadece kendi vatandaşlarının değil, tüm bölgenin güvenliğini tehlikeye attığını da söyledi.
İsrail 1987’den bu yana 32 üyeli Batı savunma ittifakı NATO ile ortaklık ilişkisi bulunan ülkelerden biri.
Türkiye, Rusya’nın Ukrayna’ya savaşının başlamasıyla birlikte NATO’ya üye olmak isteyen İsveç ve Finlandiya’ya karşı da veto gücünü kullanmış, her iki ülke de başta PKK olmak üzere terörizmle mücadelede yeni düzenlemeler yapştıktan sonra üyelik onayı vermişti.

Türkiye, İspanya ve Norveç

İspanya Başbakanı Pedro Sanches de NATO’daki ortaklarına Ukrayna konusunda gösterdikleri “birlik ve tutarlılığı” Gazze konusunda da göstermeleri çağrısında bulundu.
NATO’yu Gazze söz konusu olduğunda “çifte standart” uygulamakla suçlayan Sanchez, “Lübnan’a doğru gerçek bir tırmanma riskine” işaret ederek acilen ateşkes sağlanması gerektiğini vurguladı.
Bir diğer NATO üyesi Norveç’in Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide daha önce müttefiklerini “[Gazze’deki] uluslararası insancıl hukuk ihlallerine karşı, Rusya tarafından Ukrayna’da ihlal edildiğinde kolayca uyguladığımız dili kullanmaktan [çekinmekle]” suçlamıştı.
Norveç ve İspanya Filistin’i devlet olarak tanıyan NATO üyeleri arasında yer alıyor. Türkiye ve İspanya, Gazze’deki zulmü nedeniyle İsrail’e karşı soykırım davası açan Güney Afrika’yı desteklemek üzere Uluslararası Adalet Divanı’na başvuran ülkeler arasında yer alıyor.
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023’te Hamas’ın İsrail’e saldırıp 1200’e yakın kişiyi öldürdüğü saldırı ardından Gazze’de yürütmekte olduğu askeri harekâtta bugüğne dek 38 binden fazla Filistinli öldürüldü.

YetkinReport

Recent Posts

Terörsüz Türkiye: dışarıya demokrasi vaatleri, içeride baskıya devam

Terörsüz Türkiye projesinde bir sonraki kritik aşama olan silah bırakma işleminin ne zaman, nerede, nasıl…

32 dakika ago

Suriye yaptırımları üzerine dörtlü toplantı: Erdoğan çevrimiçi katıldı

Suriye’ye uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılması için Suriye, Türkiye, ABD ve Suudi Arabistan’ın katılımıyla dörtlü bir…

1 gün ago

Yeni bir dönemin eşiğinde: Barış, sadece silahların susması değildir

Barış, silahların susmasıyla başlar ama orada sona ermez. Gerçek barış, zihinlerdeki hendekleri ve kalplerdeki mayınları…

1 gün ago

Bir zamanlar Hacettepe Üniversitesi: sessiz direniş ve hafıza

“Azıcık bir gelenek oluşturmak bile, bitimsiz bir tarih birikimini gerektirir.” Henry James’in bu sözü, üniversitelerin…

1 gün ago

Rusya-Ukrayna: 15 Mayıs İstanbul hala kesinleşmedi. Putin ne yapacak?

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, alışılmadık biçimde 11 Mayıs sabaha karşı düzenlediği basın toplantısında Ukrayna’yı “İstanbul’da…

2 gün ago

PKK’nın fesih kararı ve hükümetin yanıtlaması gereken sorular

PKK’nın 12 Mayıs’ta silahlı mücadeleyi bırakma ve kendisini fesih kararı Türkiye’de yaygın siyasi şiddet döneminin…

3 gün ago