Siyaset

Erdoğan: Filistin’de barışa dek NATO-İsrail işbirliğini veto edeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin barışına dek Türkiye’nin NATO-İsrail işbirliği projelerini veto edeceğini açıkladı, diğer üyelere de İsrail’e baskı çağrısı yaptı. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Filistin topraklarında kapsamlı ve sürdürülebilir barış tesis edilene kadar İsrail ile NATO nezdinde işbirliği yapılması yönündeki girişimler, Türkiye tarafından onaylanmayacaktır” dedi. Erdoğan, Vaşington’da yapılan NATO 75’inci yıl Zirvesinin ardından 11 Temmuz’da düzenlediği basın toplantısında “Müttefikliğimizin temel değerlerini ayaklar altına alan İsrail yönetiminin NATO ile ortaklık ilişkisini sürdürmesi mümkün değildir” dedi.
Diğer NATO üyelerini de İsrail’e baskı uygulamaya çağıran Erdoğan, Netanyahu yönetiminin “yayılmacı ve pervasız” politikalarıyla sadece kendi vatandaşlarının değil, tüm bölgenin güvenliğini tehlikeye attığını da söyledi.
İsrail 1987’den bu yana 32 üyeli Batı savunma ittifakı NATO ile ortaklık ilişkisi bulunan ülkelerden biri.
Türkiye, Rusya’nın Ukrayna’ya savaşının başlamasıyla birlikte NATO’ya üye olmak isteyen İsveç ve Finlandiya’ya karşı da veto gücünü kullanmış, her iki ülke de başta PKK olmak üzere terörizmle mücadelede yeni düzenlemeler yapştıktan sonra üyelik onayı vermişti.

Türkiye, İspanya ve Norveç

İspanya Başbakanı Pedro Sanches de NATO’daki ortaklarına Ukrayna konusunda gösterdikleri “birlik ve tutarlılığı” Gazze konusunda da göstermeleri çağrısında bulundu.
NATO’yu Gazze söz konusu olduğunda “çifte standart” uygulamakla suçlayan Sanchez, “Lübnan’a doğru gerçek bir tırmanma riskine” işaret ederek acilen ateşkes sağlanması gerektiğini vurguladı.
Bir diğer NATO üyesi Norveç’in Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide daha önce müttefiklerini “[Gazze’deki] uluslararası insancıl hukuk ihlallerine karşı, Rusya tarafından Ukrayna’da ihlal edildiğinde kolayca uyguladığımız dili kullanmaktan [çekinmekle]” suçlamıştı.
Norveç ve İspanya Filistin’i devlet olarak tanıyan NATO üyeleri arasında yer alıyor. Türkiye ve İspanya, Gazze’deki zulmü nedeniyle İsrail’e karşı soykırım davası açan Güney Afrika’yı desteklemek üzere Uluslararası Adalet Divanı’na başvuran ülkeler arasında yer alıyor.
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023’te Hamas’ın İsrail’e saldırıp 1200’e yakın kişiyi öldürdüğü saldırı ardından Gazze’de yürütmekte olduğu askeri harekâtta bugüğne dek 38 binden fazla Filistinli öldürüldü.

YetkinReport

Recent Posts

Narin’in katli ve örtbas çabaları: insanlar nasıl böyle canavarlaştı?

Bütün aile değil, bütün köy işbirliği yapmış küçük Narin Güran’ın cinayetini örtbas etmek için. Narin’in…

10 saat ago

Fen bilimleri ders kitapları yalan yanlış: Bilim insanları yanlış tanıtılmış

Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” kapsamında yeni ders kitaplarını yayımladı.…

14 saat ago

İsrail’de öldürülen aktivist Eygi’nin cenazesinde siyaset

Batı Şeria'da İsrail askerleri tarafından öldürülen Türkiye-ABD vatandaşı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin cenazesi, Aydın'ın Didim…

1 gün ago

Trump ya da Harris kazansa Türkiye için değişen ne olur?

ABD’de 5 Kasım’daki başkanlık seçimlerini Donald Trump ya da Kamala Harris kazansa Türkiye için neyin…

1 gün ago

Dış politikada sıkıntılı günler: ABD-Kıbrıs, Rusya-Kırım ve Hamas

Dış politikada sıkıntılı günler saptamasına iki soruya yanıt arayarak başlıyoruz: ABD 9 Eylül’de Kıbrıs Rum…

2 gün ago

Narin Güran soruşturması: Çözdükçe dolanıyor

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Tavşantepe Mahallesi'nde kaybolduktan 19 gün sonra cansız bedeni Eğertutmaz Deresi’nde bulunan 8…

2 gün ago