Hayat

Ömerli Havzasına OSB planı: “İstanbul’un içme suyuna zehir”

İstanbul’un en önemli içme suyu havzalarından olan Ömerli Havzası içine Biyoteknoloji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yapılması kararı alındı.

İstanbul’un en önemli içme suyu havzalarından olan Ömerli Havzası içine Biyoteknoloji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yapılması kararı alındı. ÇED onayı ve çevre düzen plan değişikliği alan proje için İSKİ raporu “telafisi olmayan zararlar yaratır,” değerlendirmesinde bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise projeye olumlu görüş bildirmediklerini belirtti.

Evrensel Gazetesi’nden Özlem Songül Abayoğlu’nun haberine göre Ömerli Barajı’nın uzak mesafe koruma ve besleme havzası içine yapılması kararı alınan Biyoteknoloji İhtisas OSB içinde 180 firma faaliyet gösterecek. Bu firmalarda ilaç, tarım ilacı, tıbbi ürün ve cihaz, hormon, antibiyotik gibi tıbbi maddeler üretilecek.

OSB projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED onayı verdi. OSB için yapılan çevre düzeni plan değişikliği de Tuzla Belediyesinden geçti.

İSKİ: Ömerli Havzasına OSB telafisi olmayan zararlar yaratır

OSB, Anadolu yakasının tamamı olmak üzere İstanbul’un su ihtiyacının yarısından fazlasını karşılayan Ömerli Barajı’nı besleyen su toplam havzası içinde yer alıyor.

Evrensel gazetesine değerlendirmede bulunan Çevre Mühendisi Selahattin Beyaz OSB’de çok tehlikeli kirletici atıklar oluşacağını, OSB içine kurulacak arıtma sisteminin de su havzası için oluşan riskleri ortadan kaldırmayacağını söyledi.

İSKİ tarafından hazırlanan Ömerli Barajı Gölü Havzası Koruma Planı raporu, OSB yapılması kararının İSKİ içme suyu yönetmeliğine, yürürlükteki çevre ve imar planları kararına aykırı olduğunu belirtiyor.

Olumlu görüşü olmayan imar planlarının onaylanmaması ve uygulanmaması gerektiğini vurgulayan İSKİ, değerlendirmesinde, “İnsan sağlığına ve çevreye zararlı endüstriyel atıksu üretecek faaliyetlere teknik olarak izin verilmemesinin yanında bu tür maddelerin havza içinde depolanması dahi sel, taşkın ve deprem gibi doğal afetlerde veya oluşabilecek kazalarda telafisi mümkün olmayan zararlara yol açacaktır. Bu İstanbul ilinin içme suyunun yüzde 50’sinden fazlasını karşılayan Ömerli Barajı Havzası için ciddi bir risk oluşturacaktır,” uyarısında bulunuyor.

Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz: Evrensel Gazetesi

YetkinReport

Recent Posts

4 gün, 6 sorun: İsrail, Ukrayna, Almanya, Ermenistan, Kıbrıs, PKK

Dört günü 16 Ekim’den başlatıyor ve 19 Ekim’de bitiriyoruz. Belki de zaman sıralamasına göre yeniden…

17 saat ago

Açık Radyo’nun yayın iptali: Özgürlüğün kısıtlanışı ve Dar Koridor

Açık Radyo, 30 yılı aşkın süredir Türkiye’nin entelektüel ve kültürel hayatında önemli bir yer edinmiş,…

20 saat ago

Kılıçdaroğlu’nu mahkemeye zorla getirme kararından geri adım

İstanbul 48. Asliye Ceza Mahkemesi, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın…

21 saat ago

New York toplantısında Kıbrıs’ta dörtlü zirve kararı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Kıbrıs Türk ve Rum liderler Ersin Tatar ve Nikos Christodoulides’i…

22 saat ago

Barzani Ankara’da: PKK sorununa KDP çözümü mü?

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani’nin 16 Ekim Ankara ziyareti 15 Ekim’de ve…

2 gün ago

Bahçeli: Öcalan PKK’yı tasfiye etsin

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada PKK'nın ömür…

3 gün ago