Hayat

Ömerli Havzasına OSB planı: “İstanbul’un içme suyuna zehir”

İstanbul’un en önemli içme suyu havzalarından olan Ömerli Havzası içine Biyoteknoloji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yapılması kararı alındı.

İstanbul’un en önemli içme suyu havzalarından olan Ömerli Havzası içine Biyoteknoloji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yapılması kararı alındı. ÇED onayı ve çevre düzen plan değişikliği alan proje için İSKİ raporu “telafisi olmayan zararlar yaratır,” değerlendirmesinde bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise projeye olumlu görüş bildirmediklerini belirtti.

Evrensel Gazetesi’nden Özlem Songül Abayoğlu’nun haberine göre Ömerli Barajı’nın uzak mesafe koruma ve besleme havzası içine yapılması kararı alınan Biyoteknoloji İhtisas OSB içinde 180 firma faaliyet gösterecek. Bu firmalarda ilaç, tarım ilacı, tıbbi ürün ve cihaz, hormon, antibiyotik gibi tıbbi maddeler üretilecek.

OSB projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED onayı verdi. OSB için yapılan çevre düzeni plan değişikliği de Tuzla Belediyesinden geçti.

İSKİ: Ömerli Havzasına OSB telafisi olmayan zararlar yaratır

OSB, Anadolu yakasının tamamı olmak üzere İstanbul’un su ihtiyacının yarısından fazlasını karşılayan Ömerli Barajı’nı besleyen su toplam havzası içinde yer alıyor.

Evrensel gazetesine değerlendirmede bulunan Çevre Mühendisi Selahattin Beyaz OSB’de çok tehlikeli kirletici atıklar oluşacağını, OSB içine kurulacak arıtma sisteminin de su havzası için oluşan riskleri ortadan kaldırmayacağını söyledi.

İSKİ tarafından hazırlanan Ömerli Barajı Gölü Havzası Koruma Planı raporu, OSB yapılması kararının İSKİ içme suyu yönetmeliğine, yürürlükteki çevre ve imar planları kararına aykırı olduğunu belirtiyor.

Olumlu görüşü olmayan imar planlarının onaylanmaması ve uygulanmaması gerektiğini vurgulayan İSKİ, değerlendirmesinde, “İnsan sağlığına ve çevreye zararlı endüstriyel atıksu üretecek faaliyetlere teknik olarak izin verilmemesinin yanında bu tür maddelerin havza içinde depolanması dahi sel, taşkın ve deprem gibi doğal afetlerde veya oluşabilecek kazalarda telafisi mümkün olmayan zararlara yol açacaktır. Bu İstanbul ilinin içme suyunun yüzde 50’sinden fazlasını karşılayan Ömerli Barajı Havzası için ciddi bir risk oluşturacaktır,” uyarısında bulunuyor.

Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz: Evrensel Gazetesi

YetkinReport

Recent Posts

Terörsüz Türkiye İçin Hukuki Çerçeve Hazır. Ya Toplumsal Çerçeve?

Barış süreçleri üzerine yapılan tartışmalarda sıkça karşılaştığımız bir hata vardır: Hazırlanan metinlerde yalnızca eksikleri aramak.…

3 saat ago

Özel’den Çerçeve Kanuna tepki: Tutumumuz Aynı Ama Yanlış Yapıldı

Yeni Parti lideri Özgür Özel, Terörsüz Türkiye sürecinin yol haritası sayılan çerçeve kanun teklifinin TBMM’ye…

18 saat ago

İşte Meclis’e Sunulan “Terörsüz Türkiye” Çerçeve Yasası Metni ve Gerekçesi

"Terörsüz Türkiye" olarak bilinen yeni çözüm sürecinin yol haritası olarak görülen “Çerçeve Yasa” ya da…

19 saat ago

İsrail sayesinde ABD, Arapların İran’a karşı sigortası olmaktan çıkıyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’a karşı en büyük saldırıyı başlatacağını söyleyip son anda vazgeçmesi artık…

1 gün ago

Karşılaştırmalı Yeni Parti ve CHP grup toplantısı gözlemleri

Yargının 2023 CHP Kurultayı’nı tümden hükümsüz, yani mutlak butlan ilan edip Kemal Kılıçdaroğlu’nu Özgür Özel…

2 gün ago

Öcalan “Yetmez ama, evet” dedi, Terörsüz Türkiye yasasında top Meclis’te

Doğrusu, “Terörsüz Türkiye” ya da bakış açınıza göre “Çözüm” sürecinin açılış yasasının geçtiğimiz hafta Meclis’ten…

3 gün ago