Siyaset

Fidan: “Erdoğan-Esad görüşmesi için çalışmalar sürüyor”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında olası bir görüşme üzerinde çalıştıklarını belirtti. Esad-Erdoğan görüşmesinin Rusya arabuluculuğunda Moskova’da yapılacağı iddia edilmiş, Türk diplomatik kaynakları iddiaları yalanlamıştı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında olası bir görüşme üzerinde çalıştıklarını belirtti.

ANKA haber ajansının ilettiğine göre, Sky News Arabia’ya değerlendirmelerde bulunan Fidan, “Bu konuyla ilgili çalışıyoruz. Şimdi bir şey söylemek için erken, ama ben çalışıyorum,” ifadelerini kullandı.

Erdoğan-Esad Görüşmesi: “Hazırlıklar Sürüyor”

Daily Sabah gazetesi Erdoğan ile Esad arasındaki görüşmenin Ağustos ayında Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in aracılığıyla gerçekleşeceğini yazmış, Reuters’a konuşan diplomatik kaynaklar böyle bir plan olmadağını belirterek haberi yalanlamıştı.

Konu ile ilgili soruya cevap veren Fidan, “Cumhurbaşkanımız böyle bir teklifte bulundu, yani bizler de bu konuyla ilgili çalışıyoruz. Şimdi bir şey söylemek için erken, ama ben çalışıyorum” dedi.

Erdoğan, 28 Haziran’da yaptığı açıklamada Türkiye ile Suriye arasında yeniden diplomatik ilişkilerin kurulabileceğini söylemiş, Esad ile görüşebileceğinin işaretini vermişti.

Erdoğan konuşmasında, “Suriye ile yeniden diplomatik ilişkileri kurmamak için bir sebep yok. Geçmişte nasıl yaptıksa yine yapabiliriz,” demişti.

Bu açıklama Esad’ın bir önceki gün Türkiye ile ilişkileri normalleştirme yönündeki sözlerinin ardından gelmişti. Suriye resmi haber ajansı SANA’ya göre Esad “Suriye, Suriye-Türkiye ilişkilerine yönelik tüm girişimlere, Suriye Devleti’nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı temelinde açıktır,” dedi.

Erdoğan 5 Temmuz’da görüşme ile ilgili soruları yanıtladı, ve “Putin ile Beşşar Esed’e bir davetimiz olabilir. Sayın Putin Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirebilirse bu yeni bir sürecin başlangıcı olabilir,” dedi.

Fidan: “Bize iletişmiş bir ön şart yok”

Olası görüşmenin nerede olacağı konusu tartışma yaratırken Suriye Devlet Başkanı Esad Erdoğan ile görüşmek için Türk askerlerinin Suriye’den çekilmesini şart koştuğunu belirtti.

Bu konuda değerlendirmelerde bulunan Hakan Fidan “ön koşul belirlemenin görüşmeleri anlamsız kılacağını” söyledi.

Fidan, “Bize şu ana kadar iltetilmiş herhangi bir ön şart yok. Zaten ortaya konan, bizim perspektifimizde olan sorunlar var, onların perspektifinde olan sorunlar var. Eğer zaten görüşmeden birbirimize şart koyacaksak görüşmenin bir anlamı yok. Görüşme dediğiniz şey medeni bir şekilde zaten bu sorunları çözmek için var, insanlar bunları çözmek için görüşürler. Biz güçlü bir ülkeyiz, çaresizlikten dolayı bir görüşme arayışı içinde değiliz, olgunluğumuzdan dolayı bir görüşme arayışı içindeyiz. Yani güçten ziyade diplomatik etkimizi ve bölgenin barışa olan ihtiyacını kullanmak istiyoruz,” dedi.

Fidan, PKK’nın kontrolündeki Suriye kaynakları konusunda, “PKK’nın işgal ettiği petrolü alıp Suriye halkına geri vermemiz gerekiyor,” dedi.

Fidan, “Terörizm konusunun Suriye’den temizlenmesi gerekiyor özellikle PKK’nın işgal ettiği Arap toprakları var büyük ölçüde, ele geçirdiği petrol tesisleri var. Yani Suriye halkının kaynaklarını gasp eden bir örgüt var, yani bununla savaşıp bunun elindeki petrolü, enerji kaynaklarını alıp Suriye halkına geri vermemiz gerekiyor, çünkü bu insanlar kazandıkları parayla, çaldıkları servetle hem Suriye halkına karşı hem Türk devletine karşı muazzam bir savaş içerisinde,” dedi.

Ayrıca, Suriyeli mültecilerin zorla sınır dışı edildiği iddialarına yanıt vererek, “Türkiye’de Suriyeli kardeşlerimiz can emniyetlerini sonuna kadar muhafaza etmekteler,” ifadelerini kullandı.

Mısır Cumhurbaşkanı el-Sisi’nin Ziyareti

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi’nin Türkiye’ye beklenen ziyareti de gündemdeki önemli konulardan biri.

Bu ziyaretin gündeme gelmesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Şubat ayında Kahire’ye yaptığı ziyaretle başladı. İkili basın açıklamasında konuşan Erdoğan, “Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyimizi, cumhurbaşkanları seviyesine taşıdık. Değerli kardeşimi, konsey toplantımızı gerçekleştirmek üzere ilk fırsatta Ankara’ya beklediğimi söyledim” dedi.

Fidan, hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğunu ve Ağustos ayı başında Kahire’ye yapacağı ziyarette Mısırlı mevkidaşı ile bir araya gelerek iki lider arasında olacak toplantının hazırlıklarını yapacağını söyledi.

Fidan, “Hazırlıklarımız iyi gidiyor, yani hazırlıklar tamamlamak üzere. Benim Ağustos ayı başında Kahire’ye bir ziyaretim olacak. Orada Mısırlı yeni meslektaşımızla bir araya gelip iki lider arasında olacak toplantının hazırlıklarını yapacağız. Biliyorsunuz Cumhurbaşkanımız Kahire’ye gitmişti, şimdi sayın Sisi’yi de inşallah Ankara’da ağırlayacağız” ifadelerini kullandı.

Bu ziyaret, Türkiye-Mısır ilişkilerinin güçlendirilmesi yönünde önemli bir adım olarak görülüyor. İki ülke arasındaki ekonomik işbirliği, enerji alanında ortaklık ve bölgesel güvenlik konuları, görüşmenin ana gündem maddeleri arasında yer alacak.

YetkinReport

Recent Posts

4 gün, 6 sorun: İsrail, Ukrayna, Almanya, Ermenistan, Kıbrıs, PKK

Dört günü 16 Ekim’den başlatıyor ve 19 Ekim’de bitiriyoruz. Belki de zaman sıralamasına göre yeniden…

19 saat ago

Açık Radyo’nun yayın iptali: Özgürlüğün kısıtlanışı ve Dar Koridor

Açık Radyo, 30 yılı aşkın süredir Türkiye’nin entelektüel ve kültürel hayatında önemli bir yer edinmiş,…

21 saat ago

Kılıçdaroğlu’nu mahkemeye zorla getirme kararından geri adım

İstanbul 48. Asliye Ceza Mahkemesi, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın…

22 saat ago

New York toplantısında Kıbrıs’ta dörtlü zirve kararı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Kıbrıs Türk ve Rum liderler Ersin Tatar ve Nikos Christodoulides’i…

23 saat ago

Barzani Ankara’da: PKK sorununa KDP çözümü mü?

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani’nin 16 Ekim Ankara ziyareti 15 Ekim’de ve…

2 gün ago

Bahçeli: Öcalan PKK’yı tasfiye etsin

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada PKK'nın ömür…

3 gün ago