MetroPoll’un Temmuz anket sonuçlarını bekliyordum doğrusu. Çünkü Özer Sencar ile yaptığımız son görüşmede, Haziran sonuçlarına göre 31 Mart seçimlerinde geriye düşen AK Parti’nin toparlamaya, CHP’nin ise yavaşlamaya başladığı izlenimindeyim. Bu arada yayınlanan diğer anketler AK Partinin CHP’nin 2-3 puan altında seyrettiğini gösteriyordu.
MetroPoll’ün Temmuz “Türkiye’nin Nabzı” anketi, Haziran ayında kapanma eğilimine giren AK Parti-CHP farkının Temmuz’da biraz daha açıldığını gösteriyordu.
MetroPoll bulgularına göre, geçtiğimiz Pazar günü seçim yapılsa CHP yüzde 33,8, AK Parti ise yüzde 26,1 oy alacaktı.
Diğer anketler aradaki farkı 7 küsur puana çıkarmasa da benzer sonuçlar veriyor.
Örneğin ASAL’a göre bu fark 2 puana yakın: 33,2’ye 31,5 CHP lehine.
Yöneylem Araştırma 3,5 puan fark gösteriyor: 34,5-31.
Optimar şirketi Başkanı Hilmi Daşdemir oran açıklamadı ama bugün seçim yapılsa CHP’nin “hiç almadığı kadar” oy alarak birinci parti çıkabileceğini söyledi.
MetroPoll’ün farkı, CHP’nin yükselişinden çok AK Partinin kaybını göstermesi. Oradaki bulgular, 31 Mart sonrasında -dağıtılmış halde- yüzde 30’un altına düşen AK Parti oylarının orada kalmaya başladığı iddiasında. Bunda en büyük pay halkın ekonomik krizden çıkış ümidinin azalmasında.
MHP lideri Devlet Bahçeli, CHP lideri Özgür Özel’in ekonomik krizi, geçim sıkıntısını öne çıkarmasına “deli saçması” diyor ama anketler öyle demiyor.
Anketler halkın en büyük sorununun ekonomi olduğunu gösteriyor. Bu oran Optimar’da yüzde 65’ten İpsos ‘ta yüzde 85’e dek çıkıyor.
Haziran sonuçlarında AK Partide görülen nispi toparlanmanın nedeni, dar gelirli halkın hala asgari ücrette artış, emekli maaşlarında anlamlı yükselme beklentisinin sürmeseydi; Temmuz bekleniyordu.
Bu beklenti boşa çıkıp AK Parti üst yönetimi gelecek güzel günler, nurlu ufuklardan söz etmeye devam edince beklenti ümidi yerini tepkiye bırakmış görünüyor. En azından anketler bunu gösteriyor.
İşin ilginç yanı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan beğeni sıralamasında artık düzenli olarak Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın gerisinden gelse, zaman zaman Özgür Özel’in gerisine düşse de hala AK Parti’nin hayli üzerinde.
Erdoğan’ın AK Parti’den daha fazla oy almasının çeşitli nedenleri bulunuyor. MHP’nin de Cumhurbaşkanı adayı olması, şahsi karizmasıyla muhalefet partilerinden de sevenlerinin bulunması bu nedenler arasında sayılabilir.
Ama anketler insana şu soruları sordurmaya başladı:
1- Erdoğan, Turgut Özal’ın miadı dolan ANAP yerine yeni parti kurmayı planlaması gibi, yeni bir parti kursa AK Parti’den daha çok oy alabilir mi?
2- Erdoğan’dan sonra AK Parti kalır mı, yani bir daha iktidar yüzü görebilir mi?
Anketler bu soruları içermiyor henüz ama bu soruları sorduruyor.
Bizlerin dahi aklına gelen bu sorular ve daha fazlası elbette Erdoğan’ın da aklındadır.
Meclis kapanıyor. AK Parti’de kongreler hızlanıyor. Hayat pahalılığı düşmüyor. Anketler gelmeye devam ediyor.
Sorular yanıtını bekliyor.
Şam Ravda Meydanı, 15 Aralık 2024, Türkiye’nin Şam Büyükelçiline 12 yıl aradan sonra, ay yıldızlı…
Mehmet Öğütçü ve Rainer Geiger Ortadoğu, yıllardır süregelen siyasi istikrarsızlık ve ekonomik çalkantıların izlerini taşıyan…
Yeni yıla girmemize sayılı gün kala, Milli Eğitim Bakanlığı sayesinde çocuklarımızı ve gençlerimizi maazallah kazara…
ABD ordusu bir kez daha Donald Trump’a Suriye resti çekiyor. Başkanlık görevini 20 Ocak’ta devralacak…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD'nin Gazprombank için uyguladığı yaptırımlardan Türkiye'yi muaf tutacağını…
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller'ın Suriye'de Türkiye destekli Suriye Milli…