Siyaset

Ankara’dan Haniye’nin cenazesine üst düzey katılım

Ankara, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenecek cenaze törenine üst düzey bir heyet ile katılacak.

Ankara, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenecek cenaze törenine üst düzey bir heyet ile katılacak.

Türkiye heyetinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın yer alıyor.

İsmail Haniye, 31 Temmuz’da İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen bir saldırıda öldürülmüştü.

Haniye için ilk cenaze Tahran’da düzenlendi. Haniye’nin cenaze namazını İran Dini Lideri Ayetullah Hamaney’in kıldırdı.

Haniye’nin naaşının bugün Doha’nın en büyük camisi İmam Muhammed bin Abdulvahhab Camii’nde kılınacak namazın ardından toprağa verilmesi bekleniyor.

Türkiye’den de geniş bir heyet törende hazır bulunacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ve TBMM Başkanı Kurtulmuş’un başkanlığındaki heyet cenaze törenine katılmak üzere Katar’ın başkenti Doha’da bulunuyor. Heyette bulunan Dışişleri Bakanı Fidan Doha’da Hamas Siyasi Büro Başkan Vekili Halid Meşal’e taziyelerini iletti.

Haniye’nin ölümünün gerginliği artırmasından endişe ediliyor

Hamas, Haniye’nin ölümünden İsrail’i sorumlu tutarken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’dan bu konu ile ilgili resmi bir açıklama gelmedi. İsrailli kaynaklar Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükrü’nün Beyrut’ta düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü doğruladı.

Haniye’nin öldürülmesinin ardından ilk kez 1 Ağustos’ta basin açıklaması yapan Netanyahu, “Çocuklarımızı katledenlerin, vatandaşlarımızı katledenlerin, ülkemizi vuran herkesin başından kan akacak” demekle yetindi.

Haniye’nin ölümünün bölgede gerginliği tırmandırmasından endişe ediliyor.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, saldırıya yanıt vermek ülkenin görevi derken, Amerikan New York Times gazetesi, Hamaney’in İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi’nde acil bir toplantı yaparak İsrail’e doğrudan saldırı talimatı verdiğini iddia etti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ise İran’ın talebi üzerine olağanüstü toplandı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres İsmail Haniye ve Fuad Şükrü’nün öldürülmeleriyle bölgede gerginliğin tehlikeli şekilde arttığına dikkat çekti.

Guterres son gelişmelerin, Gazze’de ateşkese varılması ve Hamas’ın elindeki İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik çabaları baltaladığını belirtti.

 

YetkinReport

Recent Posts

İsrail Hizbullah’a telsizler üzerinden de saldırdı, 20 ölü 450 yaralı

İsrail 17 Eylül’de Hizbullah’ın örgütsel haberleşmede kullandığı çağrı cihazları patlatarak saldırısı ardından 18 Eylül’de de…

7 saat ago

Erdoğan: enflasyon biraz daha zaman alacak. Yeni gerekçe: İsrail

“Enflasyonun sorun olmaktan çıkmasının biraz daha zaman alacağı anlaşılıyor.” Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu cümleyi dün,…

8 saat ago

İsrail’in Hizbullah darbesi: kitle suikastı bir taşla kaç kuş vurdu?

İsrail, Hizbullah’ın örgüt içi haberleşmede kullandığı çağrı cihazlarını aynı anda patlayacak bombaya dönüştürerek tek hamleyle…

1 gün ago

Lübnan’da Hizbullah’ın çağrı cihazları nasıl patlatıldı?

Akşam saatlerinde Lübnan'da bulunan Hizbullah mensuplarının çağrı cihazlarının "aynı anda" patladığı, ölü ve çok sayıda…

1 gün ago

İsrail çağrı cihazlarıyla 3000 Hizbullahçıyı aynı anda vurdu

Başta Beyrut olmak üzere Lübnan’ın dört bir yanında meydana gelen ve sayısı henüz saptanamayan patlamalarda…

2 gün ago

Narin aile içinde “üçlü ilişkiye” tanık olduğu için mi öldürüldü?

Yazıyı sonuna kadar okumaya sabredemeyecekler için şimdiden yazayım. Narin Gürman cinayeti Jandarma Genel Komutanı Orgeneral…

2 gün ago