Siyaset

Ankara’dan Haniye’nin cenazesine üst düzey katılım

Ankara, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenecek cenaze törenine üst düzey bir heyet ile katılacak.

Ankara, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenecek cenaze törenine üst düzey bir heyet ile katılacak.

Türkiye heyetinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın yer alıyor.

İsmail Haniye, 31 Temmuz’da İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen bir saldırıda öldürülmüştü.

Haniye için ilk cenaze Tahran’da düzenlendi. Haniye’nin cenaze namazını İran Dini Lideri Ayetullah Hamaney’in kıldırdı.

Haniye’nin naaşının bugün Doha’nın en büyük camisi İmam Muhammed bin Abdulvahhab Camii’nde kılınacak namazın ardından toprağa verilmesi bekleniyor.

Türkiye’den de geniş bir heyet törende hazır bulunacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ve TBMM Başkanı Kurtulmuş’un başkanlığındaki heyet cenaze törenine katılmak üzere Katar’ın başkenti Doha’da bulunuyor. Heyette bulunan Dışişleri Bakanı Fidan Doha’da Hamas Siyasi Büro Başkan Vekili Halid Meşal’e taziyelerini iletti.

Haniye’nin ölümünün gerginliği artırmasından endişe ediliyor

Hamas, Haniye’nin ölümünden İsrail’i sorumlu tutarken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’dan bu konu ile ilgili resmi bir açıklama gelmedi. İsrailli kaynaklar Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükrü’nün Beyrut’ta düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü doğruladı.

Haniye’nin öldürülmesinin ardından ilk kez 1 Ağustos’ta basin açıklaması yapan Netanyahu, “Çocuklarımızı katledenlerin, vatandaşlarımızı katledenlerin, ülkemizi vuran herkesin başından kan akacak” demekle yetindi.

Haniye’nin ölümünün bölgede gerginliği tırmandırmasından endişe ediliyor.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, saldırıya yanıt vermek ülkenin görevi derken, Amerikan New York Times gazetesi, Hamaney’in İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi’nde acil bir toplantı yaparak İsrail’e doğrudan saldırı talimatı verdiğini iddia etti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ise İran’ın talebi üzerine olağanüstü toplandı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres İsmail Haniye ve Fuad Şükrü’nün öldürülmeleriyle bölgede gerginliğin tehlikeli şekilde arttığına dikkat çekti.

Guterres son gelişmelerin, Gazze’de ateşkese varılması ve Hamas’ın elindeki İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik çabaları baltaladığını belirtti.

 

YetkinReport

Recent Posts

İmamoğlu dikeni topuğuna batarken Erdoğan hedefine nasıl yürüyebilir?

Ekrem İmamoğlu, AK Parti döneminin yargı operasyonlarının simgesi haline gelen Silivri Cezaevinden “Korkma!” diye bir…

3 saat ago

Suriye Türkiye’yi giderek daha fazla içine çekiyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ve cezaevine konulması ile gelişen olaylar, başta ekonomik…

4 saat ago

Trump ve gümrük vergileri: otokratların bilgiye ihtiyacı yok ki

Donald Trump şaşırtmaya devam ediyor. İkinci kez başkan seçildikten sonra aldığı kararlarla ABD’deki müesses nizamı…

7 saat ago

Kılıçdaroğlu Kurultaya beş kala “aday değilim” dedi, hesaplar değişti

CHP’nin önceki Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin 6 Nisan Pazar günü yapılacak olağanüstü kurultayında aday…

2 gün ago

Madem boykot etkisiz oldu bu telaş niye?

Laf sahibinden ürer diye bir söz vardır. Bakanlarından medyasına dek AK Parti 3 Nisan sabahından…

2 gün ago

Siyaset bildiğini yapsın, hukuk arkadan gelsin bakışı toplumu sarsıyor

Ana muhalefet CHP Genel Başkanı Özgür Özel 24 Mart'ta Saraçhane mitinglerini yayınlamayan bazı medya kuruluşlarına…

2 gün ago