Siyaset

Türkiye’de Instagram’a erişim engeli

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 2 Ağustos 2024 Cuma sabahı itibariyle popüler sosyal medya platformu Instagram’a erişim engeli getirdi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 2 Ağustos 2024 Cuma sabahı itibariyle popüler sosyal medya platformu Instagram’a erişim engeli getirdi.

BTK’nın resmi web sitesinde yapılan açıklamada,  “Instagram.com’a erişim 490.05.01.2024.-608983 sayılı karar ile engellenmiştir,” ifadelerine yer verildi.

BTK yetkilileri, erişim engelinin “Atatürk’e hakaret”, “kumara ve uyuşturucuya yönlendirme” ve “çocuğa yönelik cinsel istismar” gibi katalog suçlar nedeniyle uygulandığını belirtti. Medyascope haber sitesine konuşan yetkililer, Instagram’ın bu tür içerikleri kaldırma konusunda gerekli adımları atmadığını ve yasal süre içinde uyarılara yanıt vermediğini ifade etti.

BTK yetkilileri, Instagram’ın gerekli içerik kaldırma işlemlerini gerçekleştirmesi durumunda erişimin yeniden açılabileceğini belirtti.

Bu gelişme, İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un yakın zamanda Instagram’ı Hamas lideri İsmail Heniyye’nin ölümüyle ilgili paylaşımları engellediği için eleştirmesinin ardından geldi.

Bir başka sosyal medya platformu olan X üzerinden açıklama yapan Altun “Heniye’nin şehadeti dolayısıyla insanların taziye mesajı yayınlamasını herhangi bir gerekçe göstermeden engelleyen sosyal medya platformu Instagram’ı da şiddetle kınıyorum. Bu çok açık ve net bir sansür girişimidir,” dedi.

Ancak BTK yetkilileri, erişim engelinin bu olayla bağlantısı konusunda bir açıklama yapmadı.

Erişim engelinin ne kadar süreceği henüz bilinmiyor.

İfade Özgürlüğü Derneği’nin (İFÖD) yayınladığı İnternet Erişim Engelleme Raporu’nun 2022 verilerine göre Türkiye’de 2022 yılında 138 bine yakın siteye BTK ya da mahkeme kararlarıyla erişim yasağı getirildi.

YetkinReport

Recent Posts

İsrail’in Hizbullah darbesi: kitle suikastı bir taşla kaç kuş vurdu?

İsrail, Hizbullah’ın örgüt içi haberleşmede kullandığı çağrı cihazlarını aynı anda patlayacak bombaya dönüştürerek tek hamleyle…

5 saat ago

Lübnan’da Hizbullah’ın çağrı cihazları nasıl patlatıldı?

Akşam saatlerinde Lübnan'da bulunan Hizbullah mensuplarının çağrı cihazlarının "aynı anda" patladığı, ölü ve çok sayıda…

7 saat ago

İsrail çağrı cihazlarıyla 3000 Hizbullahçıyı aynı anda vurdu

Başta Beyrut olmak üzere Lübnan’ın dört bir yanında meydana gelen ve sayısı henüz saptanamayan patlamalarda…

22 saat ago

Narin aile içinde “üçlü ilişkiye” tanık olduğu için mi öldürüldü?

Yazıyı sonuna kadar okumaya sabredemeyecekler için şimdiden yazayım. Narin Gürman cinayeti Jandarma Genel Komutanı Orgeneral…

1 gün ago

Narin’in katli ve örtbas çabaları: insanlar nasıl böyle canavarlaştı?

Bütün aile değil, bütün köy işbirliği yapmış küçük Narin Güran’ın cinayetini örtbas etmek için. Narin’in…

2 gün ago

Fen bilimleri ders kitapları yalan yanlış: Bilim insanları yanlış tanıtılmış

Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” kapsamında yeni ders kitaplarını yayımladı.…

2 gün ago