Siyaset

İmamoğlu, Erdoğan’a SGK borçları üzerinden yüklendi: “Yönetemiyorsun”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu özellikle CHP’li belediyelerin SGK borçları üzerinden yürüyen tartışmalara İstanbul’da düzenlediği basın toplantısıyla yanıt verdi, AK Parti yönetimine sert eleştirilerde bulundu. (Foto: İBB TV)

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, son günlerde belediyelerin SGK borçları üzerinden yaşanan tartışmalara ve diğer güncel konulara ilişkin kapsamlı açıklamalarda bulundu. İstanbul’da Büyükşehir Belediyesi’nde basın toplantısı düzenleyen İmamoğlu, hükümetin ve bazı bakanların tutumunu eleştirirken, belediyeler üzerinde oluşturulan baskıyı “fırsatçılık” ve “haksızlık” olarak nitelendirdi.

İmamoğlu, “yönetme becerisini uzun süre önce kaybeden bu hükümet ve hükümetin başı başarısızlıklarını CHP’li belediyelere kara çalıp örtmeye çalışırken aslında kendi başarısızlıklarını bir kez daha ifşa ediyor,” dedi.

Erdoğan’a SGK yanıtı: “Hadi oradan”

İmamoğlu, “Yönetimin esası israf olmuştur. İsrafı kesip, devraldığımız borçlar, azalan kaynaklara rağmen halkımıza iyi yönetim getirmeye çalışırken, gündeme bizim getirilmemiz fırsatçılıktır, haksızlıktır, halka hizmeti siyasete alet edip 31 Martta halkın onlara atmış olduğu osmanlı tokatının acısını milletten çıkarma girişimidir,” dedi.

Erdoğan, emekli maaşlarına zam yapılmasını isteyen CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e belediyelerin prim borçlarını hatırlatmış, bu borçların en kısa sürede tahsil edilmesi için ilgili bakanlıkların harekete geçeceğini söylemişti. 

Erdoğan’ın bu sözlerine sert tepki gösteren İmamoğlu, “Emekli maaşlarının ödenebilmesi için belediye borçlarının ödenmesi gerekiyormuş. Nereden nereye. Emekliye her kuruşu çok gören iktidar sözüm ona bu süreçten bir ajitasyon çıkartacak. Hadi ordan derim ben size,” dedi.

Işıkhan’ın “çöp, çamur, çukur” sözlerine yanıt

İmamoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın CHP’li belediyelere yönelik eleştirilerine de yanıt verdi.

İmamoğlu, “Unvanında profesör titri olan bakan Vedat Işıkhan, ‘CHP belediyeciliği çöp çamur belediyeciliğiydi, şimdi buna bir de borçlar eklendi’ dedi. Bakıyorsunuz hepsi aynı ağızdan, aynı kelimelerle konuşuyorlar. Bu aslında ne kadar basiretsiz bir tavırla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor,” dedi.

Bakan Işıkhan’a SGK’nın durumu ile ilgili yüklenen İstanbul Büyükşehir Başkanı, “22 yıldır yönettikleri SGK’nın açığını 3 kat artırdılar” dedi.

İmamoğlu, “Yasal olarak mecbur oldukları halde 2016 yılından beri SGK’ya borcu olan şirketleri açıklamıyorlar. Hangi şirketlerin borçlarını halktan saklıyorlar?” diye sorarak şeffaflık çağrısında bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, “Açık rekoru kıran sgk’ya vatandaşın vergilerinden sadece 2023 yılında geçtiğimiz yıl tam 885 milyar lira aktarılmıştır. Neredeyse üzerine üşüştükleri, buradan nasıl CHP’li belediyeleri ezeriz diye, belediyelerin borcu diye lanse edilen rakamın tam 10 katı,” dedi.

İBB’nin SGK’ya borcu yok

İmamoğlu, İBB’nin mali durumu hakkında da bilgi verdi, “İBB’nin SGK’ya tek kuruş borcu yok,” dedi.

İmamoğlu, “Belediyeye bağlı 5 iştirak şirketimizin 1,5 milyar liralık borcu vardır. Ama bu borç biz geldikten sonra, bizim dönemimizde olmuş bir borç değil bu arada. 2021 yılında yapılandırdık, ödemesini tıkır tıkır yapıyoruz. 7 iştirak şirketimizde de 2.3 milyar lira borcu var belediyemizin. Bunlar da ödenecektir. Biz ne borçlar ödedik,” dedi.

Cumhurbaşkanlığı’nın AK Partili belediyelere seçim öncesi yaptığı mali yardımları da gündeme getiren İmamoğlu, İstanbul’daki AK Parti’li tüm belediyelere seçimden önce aynı tarihte 45’er milyon lira hibe gönderildiğini söyledi.

İmamoğlu, bütçe açığı ortadayken belediyelere böyle bir hibe yapılmasını ancak CHP’li belediyelere ise borçlar üzerinden yüklenilmesini politik bir tavır olarak niteledi.

Son olarak, İsrail Dışişleri Bakanı’nın kendisiyle ilgili paylaşımı hakkında da konuşan İmamoğlu, “Seçimden önce terör örgütü adına biri konuşur, bizi över, ‘Niye böyle dedi’ diye anlatılır. İsrail Dışişleri Bakanı, yaptığı bir açıklamaya beni niye ekledi? Ben bunu anlayamadım. 5,5 yıldır buradayım ben tebrik etmeye bile gelmediler. Beni bu konuda niye etiketledi, düşünmeden edemiyorum. Bu manevralar enteresan” diyerek şaşkınlığını ifade etti.

Borç tahsili başladı

Öte yandan SGK, belediyelerin 96 milyar lirayı bulan borcunun tahsili için çalışmalara başladı.

Söz konusu borcun yüzde 67,7’sinin CHP’li belediyelere ait olduğu kaydedilirken, TRT Haber‘in aktardığına göre borçların tahsilatında süreç altı aşamalı olacak.

Önce SGK İl Müdürleri aracılığıyla belediyeler bilgilendirilecek. Ardından bu borçlarla ilgili gerekli bildirimler belediyeye yapılacak. Üçüncü aşamada eğer bu bildirilen borçlara itiraz yoksa borçların ödenmesine dair süreç işliyor.

Bildirim yapılan borçların ödenmemesi durumunda, icra işlemleri resmen başlatılıyor. Sürecin beşinci aşamasında, borçla ilgili olarak talep edilirse taksitlendirme yapılabiliyor. Son aşamadaysa borcun hala ödenmemesi durumunda, belediyelere ait gayrimenkuller SGK’ya teklif edilebiliyor.

YetkinReport

Recent Posts

İsrail’in Hizbullah darbesi: kitle suikastı bir taşla kaç kuş vurdu?

İsrail, Hizbullah’ın örgüt içi haberleşmede kullandığı çağrı cihazlarını aynı anda patlayacak bombaya dönüştürerek tek hamleyle…

6 saat ago

Lübnan’da Hizbullah’ın çağrı cihazları nasıl patlatıldı?

Akşam saatlerinde Lübnan'da bulunan Hizbullah mensuplarının çağrı cihazlarının "aynı anda" patladığı, ölü ve çok sayıda…

8 saat ago

İsrail çağrı cihazlarıyla 3000 Hizbullahçıyı aynı anda vurdu

Başta Beyrut olmak üzere Lübnan’ın dört bir yanında meydana gelen ve sayısı henüz saptanamayan patlamalarda…

22 saat ago

Narin aile içinde “üçlü ilişkiye” tanık olduğu için mi öldürüldü?

Yazıyı sonuna kadar okumaya sabredemeyecekler için şimdiden yazayım. Narin Gürman cinayeti Jandarma Genel Komutanı Orgeneral…

1 gün ago

Narin’in katli ve örtbas çabaları: insanlar nasıl böyle canavarlaştı?

Bütün aile değil, bütün köy işbirliği yapmış küçük Narin Güran’ın cinayetini örtbas etmek için. Narin’in…

2 gün ago

Fen bilimleri ders kitapları yalan yanlış: Bilim insanları yanlış tanıtılmış

Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” kapsamında yeni ders kitaplarını yayımladı.…

2 gün ago