İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, son günlerde belediyelerin SGK borçları üzerinden yaşanan tartışmalara ve diğer güncel konulara ilişkin kapsamlı açıklamalarda bulundu. İstanbul’da Büyükşehir Belediyesi’nde basın toplantısı düzenleyen İmamoğlu, hükümetin ve bazı bakanların tutumunu eleştirirken, belediyeler üzerinde oluşturulan baskıyı “fırsatçılık” ve “haksızlık” olarak nitelendirdi.
İmamoğlu, “yönetme becerisini uzun süre önce kaybeden bu hükümet ve hükümetin başı başarısızlıklarını CHP’li belediyelere kara çalıp örtmeye çalışırken aslında kendi başarısızlıklarını bir kez daha ifşa ediyor,” dedi.
İmamoğlu, “Yönetimin esası israf olmuştur. İsrafı kesip, devraldığımız borçlar, azalan kaynaklara rağmen halkımıza iyi yönetim getirmeye çalışırken, gündeme bizim getirilmemiz fırsatçılıktır, haksızlıktır, halka hizmeti siyasete alet edip 31 Martta halkın onlara atmış olduğu osmanlı tokatının acısını milletten çıkarma girişimidir,” dedi.
Erdoğan, emekli maaşlarına zam yapılmasını isteyen CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e belediyelerin prim borçlarını hatırlatmış, bu borçların en kısa sürede tahsil edilmesi için ilgili bakanlıkların harekete geçeceğini söylemişti.
Erdoğan’ın bu sözlerine sert tepki gösteren İmamoğlu, “Emekli maaşlarının ödenebilmesi için belediye borçlarının ödenmesi gerekiyormuş. Nereden nereye. Emekliye her kuruşu çok gören iktidar sözüm ona bu süreçten bir ajitasyon çıkartacak. Hadi ordan derim ben size,” dedi.
İmamoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın CHP’li belediyelere yönelik eleştirilerine de yanıt verdi.
İmamoğlu, “Unvanında profesör titri olan bakan Vedat Işıkhan, ‘CHP belediyeciliği çöp çamur belediyeciliğiydi, şimdi buna bir de borçlar eklendi’ dedi. Bakıyorsunuz hepsi aynı ağızdan, aynı kelimelerle konuşuyorlar. Bu aslında ne kadar basiretsiz bir tavırla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor,” dedi.
Bakan Işıkhan’a SGK’nın durumu ile ilgili yüklenen İstanbul Büyükşehir Başkanı, “22 yıldır yönettikleri SGK’nın açığını 3 kat artırdılar” dedi.
İmamoğlu, “Yasal olarak mecbur oldukları halde 2016 yılından beri SGK’ya borcu olan şirketleri açıklamıyorlar. Hangi şirketlerin borçlarını halktan saklıyorlar?” diye sorarak şeffaflık çağrısında bulundu.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, “Açık rekoru kıran sgk’ya vatandaşın vergilerinden sadece 2023 yılında geçtiğimiz yıl tam 885 milyar lira aktarılmıştır. Neredeyse üzerine üşüştükleri, buradan nasıl CHP’li belediyeleri ezeriz diye, belediyelerin borcu diye lanse edilen rakamın tam 10 katı,” dedi.
İmamoğlu, İBB’nin mali durumu hakkında da bilgi verdi, “İBB’nin SGK’ya tek kuruş borcu yok,” dedi.
İmamoğlu, “Belediyeye bağlı 5 iştirak şirketimizin 1,5 milyar liralık borcu vardır. Ama bu borç biz geldikten sonra, bizim dönemimizde olmuş bir borç değil bu arada. 2021 yılında yapılandırdık, ödemesini tıkır tıkır yapıyoruz. 7 iştirak şirketimizde de 2.3 milyar lira borcu var belediyemizin. Bunlar da ödenecektir. Biz ne borçlar ödedik,” dedi.
Cumhurbaşkanlığı’nın AK Partili belediyelere seçim öncesi yaptığı mali yardımları da gündeme getiren İmamoğlu, İstanbul’daki AK Parti’li tüm belediyelere seçimden önce aynı tarihte 45’er milyon lira hibe gönderildiğini söyledi.
İmamoğlu, bütçe açığı ortadayken belediyelere böyle bir hibe yapılmasını ancak CHP’li belediyelere ise borçlar üzerinden yüklenilmesini politik bir tavır olarak niteledi.
Son olarak, İsrail Dışişleri Bakanı’nın kendisiyle ilgili paylaşımı hakkında da konuşan İmamoğlu, “Seçimden önce terör örgütü adına biri konuşur, bizi över, ‘Niye böyle dedi’ diye anlatılır. İsrail Dışişleri Bakanı, yaptığı bir açıklamaya beni niye ekledi? Ben bunu anlayamadım. 5,5 yıldır buradayım ben tebrik etmeye bile gelmediler. Beni bu konuda niye etiketledi, düşünmeden edemiyorum. Bu manevralar enteresan” diyerek şaşkınlığını ifade etti.
Öte yandan SGK, belediyelerin 96 milyar lirayı bulan borcunun tahsili için çalışmalara başladı.
Söz konusu borcun yüzde 67,7’sinin CHP’li belediyelere ait olduğu kaydedilirken, TRT Haber‘in aktardığına göre borçların tahsilatında süreç altı aşamalı olacak.
Önce SGK İl Müdürleri aracılığıyla belediyeler bilgilendirilecek. Ardından bu borçlarla ilgili gerekli bildirimler belediyeye yapılacak. Üçüncü aşamada eğer bu bildirilen borçlara itiraz yoksa borçların ödenmesine dair süreç işliyor.
Bildirim yapılan borçların ödenmemesi durumunda, icra işlemleri resmen başlatılıyor. Sürecin beşinci aşamasında, borçla ilgili olarak talep edilirse taksitlendirme yapılabiliyor. Son aşamadaysa borcun hala ödenmemesi durumunda, belediyelere ait gayrimenkuller SGK’ya teklif edilebiliyor.
ABD’nin seçeceği 47’inci Başkan, Türkiye’nin 12 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çalışacağı 5’inci Başkan olacak. AK Parti…
İçişleri Bakanlığı 4 Kasım sabahı Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ü, Batman Belediye başkanı Gülistan…
Karl Marx’ın meşhur sözüdür: tarihte olaylar ilkinde trajedi, ikincisinde komedi olarak tekrarlanır. CHP’li İstanbul Büyükşehir…
ABD’nin Orta Doğu’dan da sorumlu Merkezi Komutanlığı (CENTCOM) 1 Kasım’da gönderileceği duyurulan ilk B-52 stratejik…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'in tutuklanmasını protesto etmek için düzenlenen mitingdeki…
Avrupa Komisyonu'nun üyeliğe aday ülkelerin son bir yıl içindeki gelişmelerini değerlendiren yıllık raporu, 30 Ekim…