Siyaset

AK Parti içinde demokrasi ve hukuk devleti sınavı: kim kazanacak?

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş TİP lideri Erkan Baş ile Can Atalay’ın milletvekilliği konusunu görüştü. AYM kararıyla yeniden gündeme Atalay davası hem TBMM hem AK Parti açısından yeni bir hukuk sınavı olacak.

AK Parti bünyesinde bir çoğulcu demokrasi ve hukuk devleti sınavı daha önümüzdeki hafta yaşanacak.
Sınav 14-15 Ağustos günlerinde.
Halen yaz tatilinde olan TBMM 15 Ağustos’ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı ağırlamak üzere olağanüstü toplanacak. Hamas lideri İsmail Haniye’nin 31 Temmuz’da Tahran’da öldürülmesi ardından Filistin politikalarında Abbas yeniden güç kazandı. Ankara’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşüp Meclis’e hitap etmeden önce de Moskova’da Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile görüşecek. ABD’nin İsrail’e destek ve İran’a baskı amacıyla Doğu Akdeniz ve Basra Körfezini silah deposuna çevirdiği günlerde önem taşıyan bir temas olacak.
Bu ziyaret Türkiye ve AK Parti’nin yeni bir demokrasi ve hukuk devleri sınavı olmasına da -eğer kullanılabilirse- bir zemin verecek.
Meclis hazır toplanmışken Anayasa Mahkemesi’nin 1 Ağustos’ta açıkladığı Can Atalay’ın milletvekilliği kararı Genel Kurul gündemine gelecek mi? Soru bu.

Gözler Numan Kurtulmuş’ta

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş dün bu konuda görüşme talebinde bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ile Sera Kadıgil ve Ahmet Şık’tan oluşan, zaten üç kişilik Meclis heyetini kabul etti. 40 dakika görüştüler.
Baş görüşme ardından Kurtulmuş’un kendilerine “16 Ağustos’ta olabilir mi?” diye sorduğunu, kendilerinin de Atalay’ın Meclis kaydının canlandırılmasının Abbas’ın konuşmasından önce yapılmasının, “Meclis’in AYM kararı yokmuş gibi” davranamayacağı bakımından önemini vurguladıklarını söyledi.
Bu sözlerden çıkan anlam, Numan Kurtulmuş’un konuya baştan reddetme eğilimiyle yaklaşmadığıdır; TİP’lilerle konuyu sok dakikaya sıkıştırmadan görüşmesi de bunu gösteriyor. Kurtulmuş, 2023 Meclis açılışında Atalay’ın adını kürsüden okutmuş, örneğin TBMM İnsan Hakları Komisyonuna üye yazılmasına imkân vermişti.
Tabii zaman kazanıp gerekirse danışma görüşmelerinde bulunmak için manevra alanı da veriyor. Kurtulmuş kararını verirken Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti içi dengeleri gözetecek mi? O da 15 Ağustos’u bir çoğulcu demokrasi ve hukuk devleti sınavı olarak değerlendirecek mi?

Ve bakalım MHP bu süreci nasıl engellemeye çalışacak?

Türkiye ve AK Parti’nin sınavı

Can Atalay, Gezi Davasında 18 yıl hapse mahkûm edilmişken 14 Mayıs 2023’te TİP Hatay Milletvekili seçilmesi AYM ile Yargıtay arasında adeta bir yargı düellosuna sahne olmuştu. MHP lideri Devlet Bahçeli ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hukuk Başdanışmanı Mehmet Uçum’un Yargıtay’a destek verdiği siyasi ortamda AK Partili TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ Yargıtay kararını tartışmalı bir oturumda TBMM kürsüsünden okuyarak Atalay’ın milletvekili olamayacağını ilan etmişti.
Ne Türkiye ne TBMM ne AK Parti o günkü sınavı verebildi.
Ancak AYM’nin 27 Aralık 2023’te aldığı kararın gerekçesinin 1 Ağustos’ta Resmi Gazetede yayınlanmasıyla durum değişti.
Şimdi TİP bu AYM kararının Meclis kürsüsünden okunup Yargıtay’ın milletvekilliği yapamayacağı kararının “yok hükmünde” sayılmasını istiyor. CHP, DEM Parti, Saadet Partisi gruplarının olağanüstü toplantı çağrısına DEVA, EMEP ve DP’nin de destek vereceğini söylüyor; nitekim öğle saatlerinde bu çağrı yapıldı. (*)
AK Partili Tuğrul Türkeş’in Osman Kavala ve Gezicileri hapishane ziyaretinin de gösterdiği gibi, AK Parti bünyesinde çoğulcu demokrasi ve hukuk devleti kavramlarına homojen bir bakış yok.
Sorun sınavı kimin kazanacağı.

Not:

(*) 9 Ağustos 2024, saat 14.24’te güncellenmişti.

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

İsrail Hizbullah’a telsizler üzerinden de saldırdı, 20 ölü 450 yaralı

İsrail 17 Eylül’de Hizbullah’ın örgütsel haberleşmede kullandığı çağrı cihazları patlatarak saldırısı ardından 18 Eylül’de de…

2 saat ago

Erdoğan: enflasyon biraz daha zaman alacak. Yeni gerekçe: İsrail

“Enflasyonun sorun olmaktan çıkmasının biraz daha zaman alacağı anlaşılıyor.” Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu cümleyi dün,…

3 saat ago

İsrail’in Hizbullah darbesi: kitle suikastı bir taşla kaç kuş vurdu?

İsrail, Hizbullah’ın örgüt içi haberleşmede kullandığı çağrı cihazlarını aynı anda patlayacak bombaya dönüştürerek tek hamleyle…

1 gün ago

Lübnan’da Hizbullah’ın çağrı cihazları nasıl patlatıldı?

Akşam saatlerinde Lübnan'da bulunan Hizbullah mensuplarının çağrı cihazlarının "aynı anda" patladığı, ölü ve çok sayıda…

1 gün ago

İsrail çağrı cihazlarıyla 3000 Hizbullahçıyı aynı anda vurdu

Başta Beyrut olmak üzere Lübnan’ın dört bir yanında meydana gelen ve sayısı henüz saptanamayan patlamalarda…

2 gün ago

Narin aile içinde “üçlü ilişkiye” tanık olduğu için mi öldürüldü?

Yazıyı sonuna kadar okumaya sabredemeyecekler için şimdiden yazayım. Narin Gürman cinayeti Jandarma Genel Komutanı Orgeneral…

2 gün ago