Hayat

Instagram açıldı: Sosyal medyada sevinç mesajları

Türkiye’de 2 Ağustos’tan beri erişime kapalı olan Instagram, 10 Agustos saat 21.30 itibarıyla yeniden erişime açıldı.

Türkiye’de 2 Ağustos’tan beri erişime kapalı olan Instagram, 10 Agustos saat 21.30 itibarıyla yeniden erişime açıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı duyuruda, Instagram’ın açılacağını belirtti ancak, Instagram’ın sahibi Meta’dan konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama gelmedi.

Bakan Uraloğlu, X hesabından yaptığı açıklamada, “Instagram yetkilileri ile yürüttüğümüz görüşmeler neticesinde özellikle katalog suçlar çerçevesindeki taleplerimizin karşılanacağı, kullanıcılara getirilen sansür konusunda ortak bir çalışma yapma sözü vermeleri üzerine erişim engelini kaldıracağız” ifadelerini kullandı.

2 Ağustos’tan beri kapalı olan platform, 8 günlük bir aradan sonra 10 Ağustos akşamı saat 21:30 itibariyle yeniden erişime açıldı.

Instagram’a erişim engeli: “Katolog suçlar” mı Haniye mi?

Instagram’a yönelik erişim engeli, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin ölümüyle ilgili taziye mesajlarının Instagram tarafından engellendiğini belirtmesinin ardından, 2 Ağustos’ta Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından uygulanmıştı.

Bakan Uraloğlu, tartışmaların ardından engelin gerekçesini “Instagram’ın katalog suçlarla ilgili gerekleri yerine getirmemesi” olarak açıklamıştı.

Uraloğlu, “katalog suçlar” olarak adlandırılan Atatürk’e hakaret, kumara ve uyuşturucuya yönlendirme, çocuğa yönelik cinsel istismar gibi içeriklerin platformda yer alması nedeniyle alındığı belirtilmiş ancak hangi içeriklerle ilgili olduğu bir haftalık süreç içinde açıklanmamıştı.

Bakan Uraloğlu, Instagram yetkilileriyle yapılan görüşmelerin ardından, platformun “Türkiye’nin hassasiyetlerini ve yasalarını dikkate alacağına dair söz verdiğini” belirtti. Uraloğlu, “Sosyal medya platformlarının Türkiye’nin kanunlarına saygı duymalarını istedik” dedi.

Meta ile kritik toplantı

Instagram’a getirilen erişim engeli sürerken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bürokratları ile Meta yetkilileri arasında Pazartesi günü kritik bir toplantı gerçekleştirildi.

Meta, Hamas taziye mesajlarının engellenmesinin ABD’nin Hamas’ı terör örgütü olarak kabul etmesi nedeniyle algoritmalar tarafından otomatik olarak gerçekleştirildiğini savundu.

Görüşmeler sırasında Türkiye, terör örgütü olarak kabul ettiği PKK, PYD ve FETÖ’ye yönelik içeriklerin de engellenmesini talep etti.

Görüşme sonrasında Bakan Uraloğlu, istenilen tam sonuca ulaşamadıklarını belirtti ve Instagram’ın açılması konusunda ilerleme kaydedemediklerini söyledi. Daha sonra devam eden görüşmelerin ardından Bakan’dan ardı ardına olumlu mesajlar geldi. Bakan 10 Ağustos’ta platformun açılacağını açıkladı.

Instagram’ın sahibi Meta’dan konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak Bakan Uraloğlu, yakın zamanda Meta yetkililerinin Türkiye’ye daha geniş katılım sağlayacaklarını bildirdi.

Altun’dan Haniye mesajı

Erişim engelinin kalkmasıyla birlikte, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Instagram’daki ilk paylaşımında yine İsmail Haniye’nin fotoğrafını paylaştı.

Altun, paylaşımında “Filistin özgür olana, insanlığa karşı soykırım suçu işleyenler hesap verene kadar Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde mücadelemiz sürecek” ifadelerini kullandı.

Instagram’ın açılması, sosyal medyada büyük sevinçle karşılanırken, Meta’nın Türkiye’nin taleplerine nasıl bir yanıt vereceği merak konusu.

 

 

YetkinReport

Recent Posts

İsrail’in Hizbullah darbesi: kitle suikastı bir taşla kaç kuş vurdu?

İsrail, Hizbullah’ın örgüt içi haberleşmede kullandığı çağrı cihazlarını aynı anda patlayacak bombaya dönüştürerek tek hamleyle…

17 saat ago

Lübnan’da Hizbullah’ın çağrı cihazları nasıl patlatıldı?

Akşam saatlerinde Lübnan'da bulunan Hizbullah mensuplarının çağrı cihazlarının "aynı anda" patladığı, ölü ve çok sayıda…

20 saat ago

İsrail çağrı cihazlarıyla 3000 Hizbullahçıyı aynı anda vurdu

Başta Beyrut olmak üzere Lübnan’ın dört bir yanında meydana gelen ve sayısı henüz saptanamayan patlamalarda…

1 gün ago

Narin aile içinde “üçlü ilişkiye” tanık olduğu için mi öldürüldü?

Yazıyı sonuna kadar okumaya sabredemeyecekler için şimdiden yazayım. Narin Gürman cinayeti Jandarma Genel Komutanı Orgeneral…

2 gün ago

Narin’in katli ve örtbas çabaları: insanlar nasıl böyle canavarlaştı?

Bütün aile değil, bütün köy işbirliği yapmış küçük Narin Güran’ın cinayetini örtbas etmek için. Narin’in…

3 gün ago

Fen bilimleri ders kitapları yalan yanlış: Bilim insanları yanlış tanıtılmış

Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” kapsamında yeni ders kitaplarını yayımladı.…

3 gün ago