Ekonomi

Hükümet rakamlarıyla: 3 kişiden biri işsiz, 4 çocuktan biri aç

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran işgücü istatistiklerine göre işsizlik önceki aya göre 234 bin kişi artarak 3 milyon 305 bin kişiye ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran işgücü istatistiklerine göre işsizlik önceki aya göre 234 bin kişi artarak 3 milyon 305 bin kişiye ulaştı. Atıl işgücü olarak tanımlanan ve potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan geniş tanımlı işsizlik ise Haziran’da 3.2 puan artarak yüzde 29,2’ye yükseldi. Türkiye’de her üç kişiden biri işsiz.

TÜİK’in hesaplamalarına göre 2024 Haziran’da işzislik sayısı 3 milyon 71 bin kişiden 3 milyon 305 bin kişiye yükseldi. İşsizlik oranı 0.7 puan artarak yüzde 9.2’ye çıktı. İşgücü sayısı 107 bin kişi azalarak 35 milyon 827 bin kişi oldu.

Genç nüfustaki işsizlik oranı bir önceki aya göre 1.7 puan artarak 17,6’ya yükseldi. Kadınlarda işsizlik erkeklere göre daha hızlı artıyor. Kadınlarda yüzde 11,3 olan işsizlik 1 puan artışla yüzde 12’ye çıktı, erkeklerde bu oran 0.5 puan artış ile yüzde 7.6. Genç kadınlarda işsizlik yüzde 23,2’ye kadar yükselirken genç erkek işsizliği yüzde 13,3’ten yüzde 14,8’e yükseldi.

Bu ay istihdam edilenlerin sayısı da 341 bin kişi azalarak 32 milyon 522 bine geriledi. İşgücüne katılım oranı yüzde 54.4 olarak hesaplandı.

Türkiye’de yaz aylarında istihdam artış eğilimi gösterir. Tarım faaliyetlerinin hızlanması, turizm gelirlerinin artması, inşaat sektörünün canlanması gibi mevsimsel olaylar sebebiyle yaz aylarında işsizlik oranının düşmesi beklenir. Bu sebeple istatistiklerde “mevsimsel etkilerden arındırılmış veriler” kullanılmaya çalışılır.

Haziran ayında ise mevsimsel etkilerden arındırılmamış verilerde bile işsizlik artış gösterdi. İşsizlikteki artış, ekonominin yavaşladığının bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

Bakan açıkladı, 4 çocuktan biri aç

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, yoksul olduğu gerekçesiyle 5 milyon 400 bin çocuğun Aile Destek Programı’ndan yararlandığını açıkladı.

Göktaş, “Aile Desteği kapsamında yaklaşık 3,2 milyon hanemize 2,9 milyar TL, Çocuk Desteği kapsamında yaklaşık 2,2 milyon hanemize 5,4 milyon çocuk için yaklaşık 900 milyon TL, toplamda yaklaşık 3,8 milyar TL ödeme yapacağız” dedi.

Türkiye’de 22 milyon 206 bin çocuk bulunuyor. Bakan’ın açıklaması her dört çocuktan birinin yoksullukla baş başa kaldığını gösteriyor.

Sözcü’den Deniz Ayhan’ın haberine göre 2022 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından tanıtılan Türkiye Aile Destek Programı’nda başlangıçta 2.5 milyon hane vardı. Hane sayısı bu yılın Temmuz ayında 3.2 milyona yükseldi.

Türkiye Aile Destek Programı bu yıl genişletilerek çocuk desteği de eklendi. Hak sahibi hanelerde bulunan çocuk sayısına göre, aylık 350 TL ile 650 TL arasında ödeme yapıldı.

Bakanlığın “Ailesinin yanında bakımı sağlanamayan ve yaşamlarını en düşük seviyede dahi sürdürmekte güçlük çeken ailelerin çocukları’ için yapılan Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) yararlanan çocuk sayısı da yıldan yıla arttı.

2020’de 129 bin 422 çocuk SED hizmetinden yararlanıyordu. 2023 yılı sonu itibarıyla 164 bin 995’e çıktı. 2024 yılı Haziran sonunda sayı 171 bin 895’e yükseldi.

OECD raporlarına göre Türkiye’de beslenme ve gıda krizinden doğrudan etkilenen şiddetli yoksulluk içinde 6.5 milyon çocuk var; her beş çocuktan biri yeterli ve besleyici gıdaya erişemiyor, her dört çocuktan biri ise okula aç gidiyor.

YetkinReport

Recent Posts

İsrail’in Hizbullah darbesi: kitle suikastı bir taşla kaç kuş vurdu?

İsrail, Hizbullah’ın örgüt içi haberleşmede kullandığı çağrı cihazlarını aynı anda patlayacak bombaya dönüştürerek tek hamleyle…

15 saat ago

Lübnan’da Hizbullah’ın çağrı cihazları nasıl patlatıldı?

Akşam saatlerinde Lübnan'da bulunan Hizbullah mensuplarının çağrı cihazlarının "aynı anda" patladığı, ölü ve çok sayıda…

18 saat ago

İsrail çağrı cihazlarıyla 3000 Hizbullahçıyı aynı anda vurdu

Başta Beyrut olmak üzere Lübnan’ın dört bir yanında meydana gelen ve sayısı henüz saptanamayan patlamalarda…

1 gün ago

Narin aile içinde “üçlü ilişkiye” tanık olduğu için mi öldürüldü?

Yazıyı sonuna kadar okumaya sabredemeyecekler için şimdiden yazayım. Narin Gürman cinayeti Jandarma Genel Komutanı Orgeneral…

2 gün ago

Narin’in katli ve örtbas çabaları: insanlar nasıl böyle canavarlaştı?

Bütün aile değil, bütün köy işbirliği yapmış küçük Narin Güran’ın cinayetini örtbas etmek için. Narin’in…

3 gün ago

Fen bilimleri ders kitapları yalan yanlış: Bilim insanları yanlış tanıtılmış

Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” kapsamında yeni ders kitaplarını yayımladı.…

3 gün ago