Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulumuş, muhalefet partilerinin Can Atalay’ın milletvekilliğinin görüşülmesi için mecliste olağanüstü toplantı başvurusu yapması üzerine TBMM Genel Kurulu’nu 16 Ağustos’ta toplantıya çağırdı. Sözcü gazetesinin haberine göre Genel Kurul toplantısına AK Parti de katılacak.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 16 Ağustos saat 14:00’te Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi gündemi ile olağanüstü toplanacak.
Muhalefet partilerinin bir ortak dilekçe sunarak TBMM’yi Can Atalay’ın vekilliğini görüşmek üzere olağanüstü toplantıya çağırmasının ardından gözler TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a çevrilmişti.
Geçtiğimiz hafta Türkiye İşçi Partisi (TİP) heyetini kabul eden Kurtulmuş, TBMM Genel Kurulu’nu Anayasa’nın 93. ve TBMM İçtüzüğü’nün 7. maddeleri gereğince 16 Ağustos saat 14.00’te toplantıya çağırdı.
CHP, DEM Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, TİP, Deva Partisi, Demokrat Parti ve Emek Partisi vekillerinin ortak çağrısı Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından gelmişti.
AYM 1 Ağustos’ta Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğuna karar vermişti. AYM, karar gerekçesinde “hukuken var olmayan işlem ile ilgili söz konusu talebin incelenebilmesine imkan bulunmadığını” belirtmişti.
Yüksek Mahkeme, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Atalay’la ilgili tutukluluk kararının hukuki değerden yoksun olduğuna ve bu kararın TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla Atalay’ın vekilliğinin düşmüş sayılamayacağına karar verdi.
Atalay’ın avukatları kararın ardından tahliye için başvururken Atalay, milletvekilliğinin yeniden tanınmasını talep etmişti.
TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki, Gezi davasında 18 yıl hapse mahkûm edildiğine ilişkin karar TBMM Genel Kurulu’nda 30 Ocak’ta okundu. Meclis’te bir ilk yaşandı ve Anayasa Mahkemesi’nin iki kez bu konuda hak ihlali kararı vermiş olmasına rağmen Genel Kurul’da Yargıtay yazısı okunarak Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü. Genel Kurulu yöneten TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ’a, kararı okuduğu sırada anayasa kitapçığı fırlatıldı.
Muhalefet, AYM kararının ile Can Atalay’ın milletvekilliğinin hiç düşmediği anlamına geldiğini savunurken AK Parti’li yetkililer Yargıtay’ın verdiği kesin hükmün geçerli olduğunu savunuyor.
Gazete Duvar’dan Ceren Bayar’ın haberine göre yetkililer “milletvekilliği devamsızlık, istifa, kesin hüküm ve milletvekilliği ile bağdaşmayan görev yapma hallerinde düşürülebilir ve bu işlem AYM denetimine tabi değildir,” diyor.
AK Parti’li bir yetkili, “Atalay ile ilgili Yargıtay’ın verdiği kesin hükümde bir değişiklik yok. E-Devlet, UYAP’ta da bu hüküm duruyor. Bu hüküm sadece ve sadece yeniden yargılama yoluyla kalkabilir. Bunun yolları da bellidir. Avukatlarının ortaya koyacağı yeni bir delil ya da Adalet Bakanlığı’nın kanun yararına bozma talepleri dışında Yargıtay kararı değişmez. Burada Meclis’in yapacağı bir şey yok. Kesinleşmiş bir yargı kararını yasama idari bir işlemle nasıl kaldırabilir”, diyor.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) muhalefetin başvurusunun ardından açıklama yayınlamış, olası bir Genel Kurul toplantısına katılmayacağını belirtmişti.
12 Ağustos’ta gerçekleştirilen AK Parti Merkez Yürütme Kurulu toplantısında konu gündeme geldi. Sözcü gazetesinin haberine göre AK Parti görüşmelerin ardından oturuma katılma kararı aldı.
2024’ü geride bırakmak üzereyiz. 2025’e girerken ekonomimiz ne durumda? Doğru yolda mıyız? Kısa bir değerlendirme…
“Milli birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde” diye başlayan bir cümleye hazır…
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2025 yılı için geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere dördüncü toplantısını…
Balıkesir'de Karesi ilçesinde patlayıcı üretilen fabrikada 24 Aralık'ta patlama ve çökme meydana geldi. Patlama sonucunda…
Baştan söyleyeyim: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ona bu Cuma namazını Emevî Camiinde kıldırma yarışındaki meslektaşlarımızı hayal…
Orta Doğu, güvenlik, ekonomik, kültürel, tarihi ve insanlık ilişkilerimiz açılarından dış politikamızın yaşamsal alanlarından birini…