Ekonomi

“Ankara dünyanın farkında değil”: TOGG, BYD ve Çin’le riskli işbirliği

TEPAV Başkanı Güven Sak, Çin’le ticaretin risklerden arındırılması gerektiğini, aksi halde Türkiye’nin ihracat kapasitesine zarar vereceğini söyleyerek Çin markası BYD’nin Türkiye’deki yatırımının, önlem alınmazsa TOGG’un iç ve dış pazardaki satışına verebileceği zararı örnek gösterdi.

İktisatçı Güven Sak, Çin otomotiv devi BYD’nin Türkiye’de yatırım kararıyla gündeme gelen kapsamlı işbirliğinin risklerden arındırılması gerektiği aksi halde Türkiye’nin ihracat gelişimine zarar vereceğini söyledi. TOBB bünyesindeki Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Başkanı Sak, TEPAV sitesinde yer alan yazısında “Kritik bir kavşaktayız ama Ankara dünyanın farkında değil, lay lay lom” yorumuyla şu noktalara dikkat çekti
• “Türkiye ekonomisi, Gümrük Birliği düzenlemesi ve özel sektör dinamizmi ile çeşitlendi. Rekabetçi olarak üretilebilen ürün çeşitliliği süratle arttı. Rekabetçi olarak erişilebilen pazar satışında Türkiye dünya birincisi oldu. Şimdi, bu ürün ve pazar çeşitliliğini teknoloji üretimi ile birleştirme zamanı.
• “Yeni teknolojiler Türkiye için büyük bir fırsat. Ve ülke sıçramaya hazır. (…) Dünyanın ana tedarikçileri bundan otuz yıl önce hep batıdandı. Şimdi ise Çin, Hindistan ve Türkiye’dir. Türkiye’nin bu fırsatı doğru kullanması gereken kritik bir kavşaktayız ama idaremiz hadisenin farkında değil. Ankara dünyanın farkında değil, lay lay lom.”

Tayland örneği ve TOGG

• “Meseleye bir de TOGG açısından bakmakta fayda var. Sonuçta Türkiye bir süredir kendi EV’sini üretiyor. Üstelik bunu Avrupa piyasasına satmaya başlamayı da planlıyordu. Şimdi, üretim başlayana kadar Türkiye pazarına gümrük vergisiz 100 bin EV girecek.
• “Bunun ihracatla ilgili sonuçları da olabilir. Yarın Türkiye’de çok sayıda Çinli EV üretilirse, AB’nin mesela “dampingli Çin bataryası” kullanan araçlara kısıtlama getirmesi gibi kısmi önlemler alması Türkiye’nin kendi ürettiği EV’ler için de engel çıkartabilir.”
BYD’nin Tayland yatırımlarının Tayland’ın ihracat kapasitesini olumsuz etkilediği örneğini veren Sak, Çin ticaretini “risksizleştirmek” çerçevesinde atılacak adımların batarya üretimini de içermesi gerektiğini öne sürdü.
Sak’a göre Türkiye teknolojik bakımdan yonga ve batarya üretimine, ekonomi-politik bakımdan da AB ile Gümrük Birliği modernizasyonuna öncelik vermeli.
Sak’ın “BYD, Tayland’ı sarstı, sırada Türkiye var” başlıklı yazısının tamamını bu bağlantıdan okuyabilirsiniz.

 

YetkinReport

Recent Posts

MHP’lilere dair kaçakçılık zannını Bahçeli’ye Erdoğan mı söyledi?

Üç MHP milletvekilinin istifası haberi 20 Kasım akşam saatlerinde siyaset kulisine bomba gibi düştü. Beklenen…

3 saat ago

Ankara’da 500 madenci özelleştirmeye karşı kendini madene kapattı

Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Çayırhan Termik Santrali’nde yaklaşık 500 madenci özelleştirme kararına karşı kendilerini maden…

4 saat ago

MHP’de üç vekil istifa ettirildi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın üç MHP milletvekilinin istifasının istendiğini, istifa…

8 saat ago

MİT Başkanı Kalın CHP’ye gitti Özel ve heyetine sunum yaptı

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın beraberindeki heyet ile birlikte CHP Genel Merkezi'ne gitti,…

1 gün ago

Avrupa güçlerinin Varşova toplantısı: Rusya’dan kork, ABD’ye güvenme

Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve İngiltere dışişleri bakanları Polonya Dışişleri Bakanının ev sahipliğinde 19 Kasım’da…

1 gün ago

Nükleer tehdit gölgesinde Erdoğan’dan NATO’ya Rusya uyarısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yeni bir nükleer doktrin imzalamasıyla ilgili…

1 gün ago