Siyaset

Harp Okulları mezuniyet törenlerinde yaşananlar ve Z-kuşağı subaylar

Harp Okulları mezuniyetlerine üç kadın teğmenin birinciliği ile “kılıç çatma” töreninde “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı damga vurdu. Dönem birincisi Teğmen Ebru Eroğlu, silah arkadaşlarına subay yemini ettirirken görülüyor.

Artık adı Milli Savunma Üniversitesi ama gördük ki hâlâ Harbiye. 30-31 Ağustos’ta yapılan Kara, Deniz, Hava Harp okulları mezuniyet törenlerinde yaşananlar Türkiye’nin dönüşümü, bugünü ve geleceğine dair gözlerden kaçmaması gereken birkaç ayrıntıyı ortaya çıkardı.

Öncelikle, ilk kez 2024’te her üç okulu da kadın teğmenler birincilikle bitirdi: Kara Harp Okulunu Ebru Eroğlu, Deniz Harp okulunu Şeyda Yıldırım, Hava Harp Okulunu da İkra Kuyumcu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu durumu bir “gurur nişanesi” olarak övdü. Doğrusu övünülecek şey. İlk kadın subayın generalliğe yükseltilmesi imzasını da 2022’de Erdoğan atmıştı; Tuğgeneral Özlem Yılmaz halen Jandarma’daki işine devam ediyor.

Çekilen kılıçlar ve başlayan tartışma

Mezuniyet töreni sonrası Erdoğan ve protokol Milli Savunma Üniversitesinde açılan camiye giderken genç teğmenler de töreni geleneksel olarak askeri okullarda yapılan “kılıç çatma” ile bitirdiler. Önce bayrağı ve şeref tribününü selamladılar, sonra da halka olup “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” diye slogan attılar. Sonra Teğmen Ebru ortalarına geçti ve arkadaşlarına subay yemini ettirdi. Yalnız iddialara göre bu 2016’da okunması bırakışmış subay yeminiyedi. (*) 30 Ağustos’ta Mustafa Kemal önderliğinde Kurtuluş Savaşının nihai aşaması olan askeri bir zaferi kutladığımızı da unutmamak gerekiyor.

Bu gelişmeler sırasında iki tür mesaj aldım okurlarımdan ki sosyal medyanın ikiye bölünmesiyle de benzerlik taşıyordu.

Törenlere dair iki tür mesajlar aldım.

Bir uçta Harp Okulunda cami açılmasına takıp, İran imasıyla, konuyu artık “Devrim muhafızlarının” yetiştirilmeye başladığı ifratına götürenler vardı.

Diğer uçta da genç subayların kılıç çatma töreninde “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” demesine takıp “İşte geleceğin darbecileri” hükmüyle hepsinin cezalandırılmasını isteyenler.

Gerçeğe kafasını çevirenler

İşin ilginç yanı, ilk grup teğmenlerin Mustafa Kemal’e bağlılık bildirmelerini görmezden geliyordu; çünkü kafalarından “Devrim muhafızı” kalıbına uymuyordu. O kadar ki, teğmenlerin adeta şampiyonluk kazanılmış bir maç sevinciyle “Oooo” çekerek attıkları Mustafa Kemal sloganıyla gurur duyanlar dahi bu ekip için gerçekleri göremeyip Erdoğan’ın kandırmacalarına teslim olmuş kişilerdi.

İkinci grupsa Erdoğan’ın Harp Okullarında cami açmasını görmezden geliyordu. Onlar Erdoğan’ın -iktidarının ilk yıllarında özenle kaçındığı oysa şimdi özenle vurguladığı Atatürk vurgusuna da içerleyip, Diyanetin 30 Ağustos Cuma hutbesinde “Neden Atatürk yok?” diyen cami cemaatine “Kafirlere Fatiha okunmaz” diyenlerdendi ve zaten içten içe Peygamber Ordusunda namahrem komutan fikrini hazmedemiyorlardı.

Bu iki uç için de ikisinin bir arada olma imkân ve ihtimali düşünülemiyordu. “Normalleşme” kelimesi sözlüklerinde anca karşı tarafın kendi çizgisine gelmesi anlamını taşıyordu.

İsmet Özel’in “Hangi dünyaya kulak kesilmişse öbürüne sağır” dizesinde olduğu gibi…

Her iki fanatizmin de atladığı bir şey vardı.

Z-kuşağı Harp Okulu mezunları

Harp Okullarından 2024 mezunu teğmenler 2000 doğumlu. Yani Erdoğan 2001 yılında AK Parti’yi kurduğunda yürümeye 2002’de konuşmaya başlamış kuşak; başka türlü söylersek Z-kuşağı.

Bu kuşak ilkokula giderken devlet diye Başbakan Erdoğan’ı tanıdı. Liseye giderlerken Erdoğan Cumhurbaşkanıydı. Erdoğan’ın yıllarca “Kıblemiz bir” diyerek önünü açtığı Fethullahçılar, eskinin kılık-kıyafet Atatürkçüsü subayların gözleri önünde 15 Temmuz 2016’da darbeye kalkıştıklarında bu gençlerin devlet kavramı Erdoğan’la özdeşleşti.

Erdoğan eski alışkanlıkla devlet yapısını eleştirirken, aslında kendine ve temsil ettiği değerlere zarar veriyor.

Bu kuşağın 15 Temmuz sonrası kurulan MSÜ’de bildik Atatürk endoktrinasyonundan geçmedikleri de açık.

Öyleyse nasıl oluyor da hep bir ağızdan, baştan da iktidardaki AK Parti çevrelerince hedefe konacaklarını tahmin ederek “Mustafa Kemal” adıyla “kılıç çatıyorlar”?

Böyle bir ayrıma gitmediklerinden olabilir mi?

Türkiye değişiyor. Türkiye ne Erdoğan’ın ne yeminli Erdoğan taraftarlarının ne de yeminli Erdoğan karşıtlarının arzu ettiğinden farklı bir şekilde değişiyor. Her iki taraf da bu dönüşümü anlamaya çalışmak yerine tepki gösteriyor.

Korktukları, anlamadıklarıdır.

NOT:

(*) Haberin ilk yazılışında bu subay yemininin teğmenlerin az önce Cumhurbaşkanının önünde ettikleri yeminle kelimesi kelimesine aynı olduğunu yazmıştım. Bu bilginin tam doğru olmadığı anlaşılıyor, düzeltiyorum. 1 Eylül 2024, saat 22.43’te güncellenmiştir.

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

İsrail Hizbullah’a telsizler üzerinden de saldırdı, 20 ölü 450 yaralı

İsrail 17 Eylül’de Hizbullah’ın örgütsel haberleşmede kullandığı çağrı cihazları patlatarak saldırısı ardından 18 Eylül’de de…

43 dakika ago

Erdoğan: enflasyon biraz daha zaman alacak. Yeni gerekçe: İsrail

“Enflasyonun sorun olmaktan çıkmasının biraz daha zaman alacağı anlaşılıyor.” Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu cümleyi dün,…

2 saat ago

İsrail’in Hizbullah darbesi: kitle suikastı bir taşla kaç kuş vurdu?

İsrail, Hizbullah’ın örgüt içi haberleşmede kullandığı çağrı cihazlarını aynı anda patlayacak bombaya dönüştürerek tek hamleyle…

1 gün ago

Lübnan’da Hizbullah’ın çağrı cihazları nasıl patlatıldı?

Akşam saatlerinde Lübnan'da bulunan Hizbullah mensuplarının çağrı cihazlarının "aynı anda" patladığı, ölü ve çok sayıda…

1 gün ago

İsrail çağrı cihazlarıyla 3000 Hizbullahçıyı aynı anda vurdu

Başta Beyrut olmak üzere Lübnan’ın dört bir yanında meydana gelen ve sayısı henüz saptanamayan patlamalarda…

2 gün ago

Narin aile içinde “üçlü ilişkiye” tanık olduğu için mi öldürüldü?

Yazıyı sonuna kadar okumaya sabredemeyecekler için şimdiden yazayım. Narin Gürman cinayeti Jandarma Genel Komutanı Orgeneral…

2 gün ago