Categories: Ekonomi

BOTAŞ-Shell sözleşmesi ne anlama geliyor?

BOTAŞ, Shell’den 2027’den başlayarak yıllık 4 milyar metreküp LNG alımı yapacak. Sözleşme, 2 Eylülde Ankara’da BOTAŞ ve Shell yetkilileri tarafından imzalandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar 2 Eylül’de BOTAŞ ile Shell arasında yeni bir LNG sözleşmesi imzalandığını duyurarak, 2027’den itibaren 10 yıl boyunca yıllık 4 milyar metreküplük LNG kargosunun Türkiye’ye gönderilmesi planlandığını belirtti.

Türkiye’nin enerji güvenliğini arttırma ve kaynak çeşitlendirme stratejisinin bir parçası olarak duyurulan bu anlaşma ile sağlanacak doğal gaz, 2023 yılındaki italebin yaklaşık yüzde 8’ine tekabül ediyor.

Shell ile sözleşme “Basit bir alım satımın ötesinde”

Akademisyen ve gazeteci Mühdan Sağlam’ın Gazete Duvar’daki değerlendirmesine göre, “Shell ile imzalanan anlaşma basit bir alım-satımın ötesinde dolum limanından teslim alma ve Avrupa terminallerine boşaltım yapma gibi seçeneklere sahip. Dahası gerektiğinde Shell bazı kargoları doğrudan Türkiye dışında Avrupa’da belirtilen adrese teslim edecek.”

Bu anlaşma, Türkiye’nin enerji hub’ı olma hedefi doğrultusunda atılmış önemli bir adım olarak görülüyor. Ancak Sağlam’a göre, “Türkiye geçtiğimiz yıl 900 milyon metreküpe yakın gaz ihraç etti, bunun 207 milyon metreküpü LNG’ydi. Bir başka anlatımla alınan LNG’nin bir kısmı yeniden satıldı.”

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, geçtiğimiz yıl Türkiye’nin toplam 50 milyar metreküp gaz ithalatının 14.27 milyar metreküpü (yüzde 28) LNG olarak gerçekleşti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın açıklamasına göre, 15 Ağustos’ta günlük gaz üretimi 7.6 milyon metreküpe çıktı. Bu üretimin 6.15 milyon metreküpü Karadeniz gazı olarak da bilinen Sakarya Sahası’nda gerçekleşti.

“Türkiye’yi hub yapmaz”

Ancak Sağlam, bu anlaşmanın tek başına Türkiye’yi bir hub yapmaya yetmeyeceğini de belirtiyor: “Bir tedarikçiden gaz alıp onu yeniden satmanız sizi hub yapmaz. Sonuçta Rusya’nın gaz sağlayacağı piyasaya bir de Türkiye gaz sağlamış olacak. Ancak iki tedarikçi hala hub olmak için yeterli değil. Daha fazla tedarikçinin de buraya gelmesi gerekiyor.”

Buna rağmen, anlaşmanın Türkiye’nin enerji piyasasındaki konumunu güçlendireceği düşünülüyor. Sağlam’ın analizine göre, “Enerji şirketleriyle yapılan anlaşmalar, bu gazın yeniden satışı Botaş’ın yeni piyasada güçlenmesini sağlayıp deneyimini perçinleyecektir. Farklı ülkelere gaz sağlanması Türkiye’nin etkileşimini artıracaktır.”

Shell ile yapılan bu anlaşma, Mayıs ayında BOTAŞ’ın ABD merkezli Exxon Mobil ile imzaladığı yıllık 2,5 milyon tona kadar 10 yıl vadeli tedarik anlaşmasını takip ediyor.

Uzmanlara göre bu anlaşmalar, Türkiye’nin LNG alım kapasitesini artırırken, aynı zamanda geleneksel boru hatlarıyla gaz sağlayan ülkelerle yapılacak fiyat pazarlıklarında da önemli bir manevra alanı sağlayabilir.

Sağlam’ın sözleriyle, “Özetle belki bu anlaşma Türkiye’yi hub yapmayacak, ama bölgesel ticarette, özellikle Avrupa piyasasında etkinliğini artırmasına destek sunabilir.”

YetkinReport

Recent Posts

Erdoğan’dan beri 5’inci ABD Başkanı: Türkiye için ne fark edecek?

ABD’nin seçeceği 47’inci Başkan, Türkiye’nin 12 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çalışacağı 5’inci Başkan olacak. AK Parti…

11 saat ago

Devlet aklı buraya kadar: Ahmet Türk’e de kayyum. Sırada İmamoğlu mu?

İçişleri Bakanlığı 4 Kasım sabahı Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ü, Batman Belediye başkanı Gülistan…

1 gün ago

CHP yürüyüş hızını keserse Adalet Yürüyüşünün tekrarı olur

Karl Marx’ın meşhur sözüdür: tarihte olaylar ilkinde trajedi, ikincisinde komedi olarak tekrarlanır. CHP’li İstanbul Büyükşehir…

2 gün ago

ABD İsrail savunması için İran’a karşı Orta Doğu’ya B-52’leri gönderdi

ABD’nin Orta Doğu’dan da sorumlu Merkezi Komutanlığı (CENTCOM) 1 Kasım’da gönderileceği duyurulan ilk B-52 stratejik…

2 gün ago

Erdoğan’dan İmamoğlu ve Özel’e 1’er milyonluk tazminat davası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'in tutuklanmasını protesto etmek için düzenlenen mitingdeki…

3 gün ago

Avrupa Komisyonu Türkiye raporu: “Toprağı bol olsun”

Avrupa Komisyonu'nun üyeliğe aday ülkelerin son bir yıl içindeki gelişmelerini değerlendiren yıllık raporu, 30 Ekim…

3 gün ago