Siyaset

İçişleri Bakanı bot krizi üzerine: Yunanistan “Bir daha olmayacak” dedi

İçişleri Bakanlığı Yunanistan sahil güvenlik botlarının Bodrum ve Datça sınır ihlalleri üzerine Yunan Denizcilik Bakanı Christos Stylianides’in İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya “Bir daha olmayacak” dediğini açıkladı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Yunanistan sahil güvenlik botunun göçmen kaçakçılarını takip gerekçesiyle Bodrum ve Datça’da Türk karasularını ihlal etmesi üzerine temas kurduğu Yunan hükümetinden “İhlaller tekrarlanmayacak” yanıtı aldığını açıkladı.

İçişleri Bakanlığı “X” hesabı üzerinden 23 Eylül gecesi şu açıklamayı yaptı:

  • “İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya ile Yunanistan Denizcilik ve Ada Politikaları Bakanı Sayın Christos Stylianides arasında bugün (23 Eylül) akşam saatlerinde, Yunan botlarının Türk karasularını ihlaliyle ilgili bir telefon görüşmesi gerçekleştirildi.
  • “Yapılan görüşmede Bakan Sayın Yerlikaya, Yunan Sahil Güvenlik botlarının karasularımızı ihlal etmesinden duyulan rahatsızlığı ifade etti ve iyi komşuluk ilişkilerinin korunması için bu tür ihlallerin kabul edilemeyeceğini vurguladı.
  • “Yunanistan Denizcilik ve Ada Politikaları Bakanı Sayın Christos Stylianides, iki ülke arasındaki komşuluk ilişkilerine önem verildiğini, olayın siyasi bir yönü bulunmadığını, yaşanan ihlallerin tekrarlanmayacağını belirterek konuya ilişkin hemen inceleme başlatıldığını ve gelişmelerden Türk makamlarının bilgilendirileceğini ifade etti.”

Neden Dışişleri değil de İçişleri?

İçişleri Bakanlığı açıklamasında kullanılan fotoğraf, Yerlikaya’nın yanında Sahil Güvenlik Komutanı Koramiral Ahmet Kendir olduğu halde Yunanistan Denizcilik ve Adalar Bakanıyla konuşurken çekilmiş ve iki soruyu da beraberinde getiriyor.

1- Yerlikaya’nın önünde, odada bir Yunanistan yetkilisi olmadığı halde neden Türk ve Yunan bayrakları var? “Kavga istemiyoruz” mesajı mı?

2- Yunanistan’da Sahil Güvenlik, Denizcilik ve Adalar Bakanlığına bağlı, bu açıdan İçişleri Bakanlığının birebir muhatabı. Ancak sınır ihlali konusunda girişimler, her ülkede olduğu gibi Türkiye’de de Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılır. Neden bu durumda İçişleri devrede?

İçişleri yetkililerinin YetkinReport’un her iki sorusuna da yanıtları şöyle oldu:

1- Yerlikaya, bütün yabancı bakanlarla görüşmelerinde bu formatı uyguluyor, fotoğraf da öyle çekiliyor. Yani özel bir anlamı yok, İçişleri protokol uygulaması bu yönde.

2- “Büyükelçimiz (Atina Büyükelçisi Çağatay Erciyes) devrede”. Bu olayda Sahil Güvenlik ve İçişlerine “çok yüklenildiği için” Dışişleriyle birlikte açıklamanın İçişleri tarafından yapılmasına karar verilmiş.

İhlaller nasıl oldu?

İlk ihlal 20 Eylül’de Bordum, Akyarlar, Meteor Koyunda bir vatandaşın 112’yi arayarak bir Yunan sahil güvenlik botunun bir şişme botu kıyıya kadar takip ettiği ve şişme bottaki kişinin karaya çıkıp izini kaybettirdiği ihbarıyla ortaya çıktı.

CHP Milletvekili Namık Tan aynı gün “X” hesabından bunu görüntüsüyle duyurdu ve kınadı.

Ardından Sahil Güvenlik Komutanlığı, 112 ihbarı ardından iki Türk Sahil Güvenlik botunun bölger gitmesiyle Yunan botunun “kendi karasularına döndüğünü” doğruladı.

Ardından yine Tan, yerel Karya Haber’in görüntüleriyle Datça sahiline gelen bir Yunan Sahil Güvenlik botundan inen bir kişinin, beyaz bir tekneyi bota bağladığı ve yedeklerinde götürmesinin görüntülerini yayınladı; Dışişlerinin neden sessiz kaldığını sordu.

CHP’den önlem önerisi

Bu görüntüler üzerine sosyal medyada yer alan, Yunanistan botundaki maskeli bir şahsın karaya çıkarak izini kaybettirdiği iddiası İçişleri yetkililerince yalanlandı. Yetkililere göre ihlaller 1,5 km Türkiye ve 1,5 km Yunanistan olmak üzere 3 km’lik bir alan içinde yaşanmış ve 40-45 saniye sürmüştü. Yine de ihlal, ihlaldi ve kabul edilemezdi.

İçişleri Bakanı Yerlikaya’nın Dışişleri Bakanlığıyla irtibat içinde Yunan Bakanını araması ve açıklaması bu gelişmelerden sonra oldu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Emekli Tümamiral Yankı Bağcıoğlu ise, kendi deneyiminden de yola çıkarak, Adalar ve Türkiye kıyılarının birbirine çok yakın olması nedeniyle bu ihlallerin yaşanabileceğini ancak önlemenin mümkün olduğunu söyleyen bir “X” yayını yaptı. Bağcıoğluna göre, modern teknolojinin kısa menzilli radarlarının yanı sıra bazı noktalarda “eski usul” gözlem noktaları kurularak “sahada varlık gösterme” yoluyla caydırıcılığın arttırılması gerekiyor.

YetkinReport

Recent Posts

Lübnan da ateşler içinde: İsrail sınırlarını genişletiyor

Son iki günde İsrail’in Lübnan’a saldırılarında öldürülenlerin sayısı 500’ü, yaralananların sayısı da 1700’ü buldu. Kesin…

2 saat ago

Polis katilleri, rüşvetçi polisler, dolandırıcılar: Lağım patladı

23 Eylül’de genç bir polis memuru İstanbul’un ortasında aramızda dolaşan bir suç makinesi tarafından öldürüldüğü…

5 saat ago

Erdoğan’ın yeni ve sivil anayasa söylemi ne kadar samimi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, atamış olduğu bakanların ve AK Parti yetkililerinin, 12 Eylül 2023’ten beri her fırsatta…

6 saat ago

AMB Başkanı uyardı: 1920’lerin Büyük Buhranı ile benzer koşullardayız

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, küresel ekonominin, 1920'lerde yaşanan ve sonunda Büyük Buhran'a…

1 gün ago

ABD ile Suriye-S400-Kıbrıs üçgeninde 5 Kasım peşrevi

Türkiye-ABD ilişkilerinde artan trafik konusunda görüştüğüm bir devlet yetkilisi “Bütün konularda görüş alışverişi yapıyoruz” dedi,…

1 gün ago

Ayvalık Film Festivali’nden artakalan İki büyük İnsanlık İzi

Ayvalık Film Festivali, bu kent için adeta bir armağan. Bu armağana yanıt veren kentliler Amfi…

1 gün ago