Ekonomi

Gençleri de büyükleri de böyle kandırıyorlar: İnternetin karanlık yüzü

İnternetin karanlık yüzünde gençleri kendilerine ve başkalarına zarar vermeye yönlendirmekten dolandırıcılığa dek suçlar işleniyor.

On dokuz yaşındaki Semih Çelik’in yaşıtı İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil’i vahşice öldürüp intihar etmesi aynı günlerde İzmir’de on üç yaşında bir çocuğun internetteki bir oyun programı üzerinden tanıştığı on sekiz yaşındaki bir gencin şantajıyla kendine zarar vermesi dijital dünyanın karanlık tarafının yeniden sorgulanmasına yol açtı. Suç ve terör örgütlerine tetikçi devşirmekten dolandırıcılığa dek internetin karanlık yüzünde topluma tehdit oluşturanlar benzer yöntemler kullanıyor.

Bu amaçla ister dolandırıcı ister dinsel cemaat ister terör örgütü olsun internetin arka sokaklarını tutanların kullandığı silah aynı: korku.

Korku güçlü bir silah ve bunu kullanmak isteyenler hedefledikleri kişilerin hem yüreğine korku salıyor hem de onları ayrıntılı düşünmekten alıkoyacak aceleci işlere zorlayarak deyim yerindeyse “aklını alıyor”. Türkİnternet sitesinde yer alan ayrıntılı bir analize göre, siber alemde, bunu yapmanın yaygın bir yolunun, “scareware” adı verilen korkutucu yazılımlar.

İnternetin arka sokakları

Scareware, cihazlarımızı ve verilerimizi etkileyen siber güvenlik sorunlarıyla ilgili korkularımızı ve endişelerimizi, halk arasında “bilgisayar virüsü” olarak bilinen ancak bugünlerde daha çok “kötü amaçlı yazılım” olarak adlandırılan şeylerin kurbanı olduğumuza inandırıyor. Klasik anlamda blöf taktiği uyguluyor.

Amaç, bizi bu korkuların nihayetinde gerçekleşeceği bir yola sürüklemek.

Scareware çeşitli şekillerde karşımıza çıkabiliyor.

Bunun bir yoklu ekranda açılan pencereler. Bir bağlantıya tıkladığınızda, bir web sayfasını ziyaret ettiğinizde veya belirli bir uygulamayı açtığınızda otomatik olarak açılıp bilgisayarınıza her an çökmesine neden olabilecek tehlikeli bir kötü amaçlı yazılım bulaştığını söyleyebiliyorlar.

Bir başka yol e-posta yoluyla sizi cihazınızda tespit edilen yeni bir kötü amaçlı yazılım bulaşmasını temizlemek için hızlı hareket etmeye çağırmak. Bağlantıyı izlerseniz veya gömülü düğmeye tıklarsanız işte o zaman kötü amaçlı bir siteye düşüyorsunuz.

“Malvertising” yöntemi de uygulanıyor. Meşru sitelerdeki veya sosyal medya platformlarındaki kötü amaçlı reklamlar kullanıcıyı ‘Antivirüs yazılımı’ indirerek aslında cihazınızda bulunmayan ‘kötü amaçlı yazılımı’ kaldırmaya davet ediyor. Tıkladığınız an tuzağa düşüyorsunuz.

Korkutup acele ettirme

Scareware yazılımlar, kimlik avı mesajlarında da görülen sosyal mühendislik tekniklerini kullanıyor. Kurbana düşünecek zaman bırakmayarak pişman olacağı bir karar vermesi için acele ettirmeye çalışıyorlar. Dolandırıcılar yanıp sönen kırmızı görüntüler, büyük harflerle yazılmış metinler ve hatta muhtemelen sözde virüslü dosyaların hayali ekran görüntülerini göstererek bu aciliyeti artırabilir, hatta internetin, virüs koruma programlarının bilinen markaları taklit edebilirler.

Bu tür yazılımlarla başa çıkma yolları da mevcut. Bunların ayrıntılı dökümünü Türkİnternet’teki analizde bulabilirsiniz. Ama kaçınmanız gerekenlerin başında bu mesajlardaki işlem düğmesi gibi, mesajlardaki sahte “X” ya da “kapat” düğmesine basmak da var.

YetkinReport

Recent Posts

İstiklal Marşı “Korkma” derken hükümet İsrail’den “Kork” mu diyecek?

Korkma! İstikâl Marşı bu sözcükle başlar. Mehmet Akif Ersoy’un dizeleri Kurtuluş Savaşını Mustafa Kemal Atatürk’ün…

7 saat ago

Türkiye’nin enerji stratejisi: hedefler iddialı ama ne kadar gerçekçi?

Artık aynı mesajları yinelemekten yorulduk. Gerçekten de dünya enerji alanında köklü bir dönüşümden geçiyor. Herkes,…

23 saat ago

CHP önündeki en vahim sorunu göremeyecek siyasi miyopluk içinde

CHP 31 Mart 2024 seçimlerindeki kazanımlarını büyük bir müsriflikle harcayarak yeniden ikinci parti konumuna düşmek…

1 gün ago

Rakamlar feci, Türkiye sistem kadın ve çocukları korumaktan aciz

Diyarbakır’da -hâlâ çözülemeyen- Narin Güran cinayetinin gündemden düşürülme gayretleri devam ederken meydana gelen cinayet ve…

2 gün ago

İsrail uykularımızı kaçırıyor mu, yeni göç dalgası yolda mı?

Türkiye’nin saygın bir iş insanı geçenlerde bir dost sohbetinde “uykularım kaçıyor” diye ortaya sordu; “İsrail…

4 gün ago

Sağlam: “Enflasyon hiç de söylendiği gibi düşmeye başlamadı”

Türkiye'nin Eylül 2024 enflasyon oranı, düşüş beklentilerini boşa çıkararak ülkenin ekonomik gidişatı hakkında endişeleri artırdı.…

4 gün ago