Ekonomi

Mehmet Şimşek açıkladı: Kredi kartı vergisi Çelik Kubbe için

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi kartı vergisi dahil Savunma Fonuna aktarılacak paranın Çelik Kubbe gibi savunma sistemlerin inşasına gideceğini söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek AK Parti’nin Savunma Sanayii Destek Fonuna (SSDF) aktarılmak üzere ek kaynak yaratmak üzere TBMM Başkanlığına sunduğu teklifle toplanacak paranın bütçe açığına değil Çelik Kubbe gibi sistemlerin inşasına harcanacağını söyledi. Savunma Fonuna aktarılacak para sadece kredi kartı kesintilerinden oluşmuyor, ancak kamuoyunda o yönüyle tartışılıp tepkiye yol açıyor.
NTV’de Ahmet Ergen’in sorularını yanıtlayan Şimşek şunları söyledi:
• “Amaç çok açık ve net. Zor bir coğrafyadayız, caydırıcılık gücünü artırmalıyız. Şu an bölgemizde bir ateş var. Savunma projelerine kaynak gerekiyor.
• “Savunma Sanayi fonuna ciddi şekilde para veriyoruz. Bu sene 165 milyara çıkarttık. Bu paket tamamen savunmaya kaynak için hazırlandı. Bütçe açıklığını azaltmak için yapılmış bir paket değil.”
• “Türkiye’yi dışarıdan gelecek saldırılara karşı bir Çelik Kubbe kuracağız. Bunlar için gelişmiş teknolojiler gerekiyor. Pahalı sistemler bunlar.
• “Eleştirilere kulaklarımızı tıkayamayız. Gelen değerlendirmeleri Meclis dikkate alır. Ben de bütçe dışı fonları ilkesel olarak doğru bulmuyorum. Ama bazı fonlar ihtiyaç.”

Çelik Kubbe nedir?

Çelik Kubbe, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Başkanlığındaki Savunma Sanayii İcra Komitesi’nin 6 Ağustos 2024’teki toplantısında inşasına karar verdiği hava savunma sistemi.
Resmî belgelerde “Katmanlı hava savunma sistemleri ile tüm algılayıcı ve silahların bir ağ yapısı altında birbirleriyle entegre çalışması, ortak hava resminin oluşturulması, gerçek zamanlı olarak harekât merkezlerine ulaştırılması ve yapay zekâ destekli olarak karar vericilere sunulmasını” sağlayacak “yerli ve millî” bir proje olarak tanımlanıyor.
Bu teknik tanımları tercüme edersek, eldeki uçak, dron (İHA, SİHA) ve uydu olmak üzere bütün uyarı sitemlerinin, alçak ve yüksek irtifa savunma füze ve savaş uçaklarıyla birlikte ve eşzamanlı çalıştıracak bir sistem tasarlanıyor.

Proje Türkiye’nin ilk kapsamlı hava savunma hava savunma sistemi olacak.

Maliyeti ne olacak?

Sistemin maliyetinin ne olacağı açıklanmıyor.
Ancak Ekonomim gazetesinin haberine göre, TBMM’deki yasa teklifiyle Savunma Fonuna 2025’te aktarılacak kaynak aşağı yukarı belli: 69,3 milyar lira. Bu da yıl sonunda tahmin edilen döviz kuruna göre 1,7-1,8 milyar lira ediyor.
Yasa geçerse, Çelik Kubbe inşası dahil Savunma Fonuna aktarılacak 69,3 milyar lira kaynağın 13,1 milyarı, yani yüzde 20 kadarı 100 bin lira ve üstü limitli kredi kartlarından yapılacak yılda 750 TL’lik kesintiden bekleniyor.
Araç alım satımları başta olmak üzere noter işlemlerinden beklenen pay 18,4 milyar, tapu kadastro işlemlerinden beklenen pay 9 milyar, genel olarak vergi beyannamelerinden beklenen pay ise 28,8 milyar lira. Askeri amaçla olanlar dışında 5 bin lira ve üzeri değerdeki saat alımlarından beklenen 1,7 milyar lira pay da bu toplama dahil.

YetkinReport

Recent Posts

Barzani Ankara’da: PKK sorununa KDP çözümü mü?

  Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani’nin 16 Ekim Ankara ziyareti 15 Ekim’de…

17 dakika ago

Bahçeli: Öcalan PKK’yı tasfiye etsin

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada PKK'nın ömür…

1 gün ago

Daron Acemoğlu’na Nobel Ödülü: ülkelerin zenginleşme sırları

2024 Nobel Ekonomi Ödülü “neden bazı ülkelerin zengin, bazılarının fakir olduğuna dair çalışmalarından” ötürü Daron…

2 gün ago

Kredi kartı vergisine tepki, bankalardan limit düşürme uyarısı

AK Parti'nin kullanım limiti 100 bin lira ve üstü olan kredi kartlarından Savunma Sanayii Destek…

2 gün ago

NATO, Şangay, BRICS: bütün tuşlara birden basmak

Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) 1957’de Roma Antlaşması ile altı devlet olarak kurulmasından başlayarak, çevresindeki benzeri…

2 gün ago

Bir bardak suda Üçüncü Madde fırtınası: sadece gündem saptırma değil

Artık gündemi halkın geçim sıkıntısından, ekonomiden saptırma hamlesi olarak dahi sayamıyoruz daha resmen açıklanmadan bıktıran…

2 gün ago