Categories: Siyaset

Barzani Ankara’da: PKK sorununa KDP çözümü mü?

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 22 Nisan 2024’teki Erbil ziyareti sırasında Irak Kürdistan Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani tarafından karşılanırken. (Foto Cumhurbaşkanlığı)

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani’nin 16 Ekim Ankara ziyareti 15 Ekim’de ve önce Erbil tarafından akşamüzeri saatlerinde duyuruldu. Önceden planlanmış bir ziyaret izlenimi vermiyordu. Aynı gün MHP lideri Devlet Bahçeli TBMM’de PKK lideri Abdullah Öcalan’dan ögütüne silah bıraktırma çağrısı yapmasını istiyordu. Ondan bir gün önce de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Bahçeli’nin DEM’e uzattığı eli desteklediğini tekrarlamıştı.

DEM Eş Başkanı Tuncer Bakırhan ise Bahçeli’nin Öcalan’a çağrısından bir saat kadar sonra, sadece “Sayın Öcalan” söyleminin yanına bir da “Sayın Bahçeli” ekleyerek kendilerinin de Öcalan’ın ne diyeceğini merak ettiklerini söyleyerek “43 aydır süren tecridin” kaldırılmasını istemişti.

Ankara’da bir yandan Bahçeli’nin 1 Ekim Meclis açılışında DEM’e uzattığı elin Erdoğan’ın Anayasa değişikliği toplamına DEM milletvekillerini de katmayı amaçladığı konuşulurken diğer yandan “yeni bir çözüm sürecinin ufukta olup olmadığı konuşuluyor.

Barzani ziyareti: zamanlama manidar

Elbette, bu meyanda DEM Partili Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’in yine 15 Ekim öğleden sonra Meclis oturumunu açarken, daha önceki süreçte rol aldığını vurgulayarak “Barışa gönül indirip” Meclis çatısı altında konuşulmasını sağlayan “Sayın Erdoğan ve Sayın Bahçeli’ye” teşekkürünü ayrı bir yara koymamız gerekiyor.

Dönemin MİT Başkanı Hakan Fidan ile Öcalan ve Kandil arasında HDP üzerinden sürdürülen 2012-2015 diyalog sürecinin baş aktörlerindendi Önder.  Önder gibi o süreçte önemli rol üstlenen, dönemin Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın isminin bugünlerde kuliste fısıldanmaya başladığı bilgisini de aktaralım.

İşte Barzani tam böyle bir süreçte Ankara ziyaretine karar veriyor, ya da başka türlü söylersek, Cumhurbaşkanı Erdoğan tam böyle bir süreçte Barzani ile görüşmeye karar veriyor. Bir yandan da 20 Ekim’de, dört gün sonra yapılacak IKYB Parlamento seçimleri var. Erbil, görüşmede “Türkiye’nin Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerinin geliştirilmesini, bölgedeki son gelişmeler ve ortak çıkarları ilgilendiren” konuların ele alınacağını açıkladı.

PKK’ya KDP çözümü mü?

Ortak çıkarlara Türkiye’nin son dönemde PKK’ya karşı aktif işbirliği adımları atması, İran-İsrail gerilimi ve Ankara ile Bağdat arasında Erbil’i tedirgin eden Kalkınma Yolu projesinin de bulunması tahmin edilebilir.

IKYB’nin ve Barzani ailesinin yönettiği Kürdistan Demokratik Partisi’nin (KDP) Erdoğan ve Bahçeli’nin PKK sorununu çözme planlarına bir katkısı öngörülüyor mu? Başka sorular da var?

Örneğin bu ziyaretin ABD (ve söylemek gerekir ki belli Batı Avrupa ülkeleri ve Rusya’dan habersiz mi yapılmıştır.

Bu süreçte devlet adına ya da gizli tutulması kaydıyla DEM, ya da avukatları dahil, Öcalan ile görüşen olmuş mudur? Bağdat ve Erbil ile ön görüşmeler yapılmış mıdır?

Bunları öğrenmek için ziyaretin sonuçlarına bakmak gerekecek, ancak Barzani ziyaretinin Ankara’da “Yeni başlangıç” adı takılan ve ortasında yani Anayasa’nın bulunduğu süreçle ilgisi olduğu görülüyor.

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

Bahçeli: Öcalan PKK’yı tasfiye etsin

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada PKK'nın ömür…

1 gün ago

Mehmet Şimşek açıkladı: Kredi kartı vergisi Çelik Kubbe için

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek AK Parti’nin Savunma Sanayii Destek Fonuna (SSDF) aktarılmak üzere…

1 gün ago

Daron Acemoğlu’na Nobel Ödülü: ülkelerin zenginleşme sırları

2024 Nobel Ekonomi Ödülü “neden bazı ülkelerin zengin, bazılarının fakir olduğuna dair çalışmalarından” ötürü Daron…

2 gün ago

Kredi kartı vergisine tepki, bankalardan limit düşürme uyarısı

AK Parti'nin kullanım limiti 100 bin lira ve üstü olan kredi kartlarından Savunma Sanayii Destek…

2 gün ago

NATO, Şangay, BRICS: bütün tuşlara birden basmak

Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) 1957’de Roma Antlaşması ile altı devlet olarak kurulmasından başlayarak, çevresindeki benzeri…

2 gün ago

Bir bardak suda Üçüncü Madde fırtınası: sadece gündem saptırma değil

Artık gündemi halkın geçim sıkıntısından, ekonomiden saptırma hamlesi olarak dahi sayamıyoruz daha resmen açıklanmadan bıktıran…

2 gün ago