Categories: Siyaset

Erdoğan ve Scholz yanıtladı: “Almanya’daki Suriyeli göçmenler Türkiye’ye iade mi edilecek?”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz 19 Ekim’deki ikili görüşmenin ardından yaptıkları basın açıklamasında, Almanya gündemini meşgul eden Suriyeli göçmenlerin iade edilmesi konusundaki sorulara yanıt verdi. (Foto: Cumhurbaşkanlığı) 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile 19 Ekim’de İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda bir araya geldi. Görüşmenin ardından yapılan basın açıklamasında konuşan Erdoğan, Almanya’da suç işleyen Suriyeli sığınmacıların Türkiye’ye iade edileceği iddiaları ile ilgili soruya “Suriyeden ve Lübnan’dan gelen mültecilere her zaman kapılarımız açık olmuştur, şu anda da açıktır,” sözleriyle cevap verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 19 Ekim’de İstanbul’daki Dolmabahçe Sarayı’nda Almanya Şansölyesi Olaf Sholz’u kabul etti.

İki lider toplantının ardından basin mensuplarının karşısına geçerek açıklama yaptı.

Erdoğan: “Suriye ve Lübnan’dan gelen mültecilere kapımız açık”

Almanya’da gündemi meşgul eden Suriyeli ve Afgan göçmenlerin iadesi ile ilgili bir basin mensubunun sorduğu soruya yanıt veren Erdoğan, “Suriye’den ve Lübnan’dan gelen mültecilere kapılarımız her zaman açık olmuştur, şu anda da açıktır,” dedi.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Suriye’den ilk etapta bize 4 milyon civarında mülteci geldi. Şu an 3,5 milyon civarında Suriyeli mülteci ülkemizde. Şu anda onları ağırlıyoruz. Bu Sayın Merkel döneminde de bunları birlikte görüşerek, birlikte bunlara yönelik her türlü desteği vererek çalıştırdık. Suriye’den ülkemize gelen mülteciler konusunda kapımız onlara hep açık olmuştur, şu anda da açıktır. Böyle bir savaş döneminde oradan Türkiye’ye gelebilecek olanlar olursa, bunların içinde Lübnan da var, Lübnan’dan da ülkemize gelenler olursa onlara da kapımızı açık tuttuk. Lübnan’da Türkmenler de var. Türkmen soydaşlarımızı da bizler aynen içeriye alırız. Kapımız onlara da açık.”

Scholz: “Suç işleyenler geri gönderilmeli”

Aynı soruyu yanıtlayan Scholz, göçmenlerle ilgili Türkiye ile AB arasında 2016 yılında imzalanan anlaşmanın ardından devam eden işbirliğine vurgu yaparak Ankara’ya teşekkür etti.

Scholz, suç işleyen mültecilerin ülkelerine iade edilmesinin gerekli olduğunu söyledi.

Scholz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye ile AB arasındaki göç konusundaki iş birliği için teşekkür ederim. Bu sürdürülecek, bu doğrudur. AB, bu destek için bir finans yardımı da veriyor. Bu destek sürdürülecek. Göç konusundaki iş birliği için teşekkür ediyorum. Geri göndermeler konusunda suç işlemiş şahısların iadesi konusunda şunu söylüyorum: Afganistan’a bir geri gönderme uçuşu gerçekleştirdik. Suriye’ye de bunu gerçekleştirmek istiyoruz. Suç işleyen kişiler geri gönderilmeli. Bütün toplumlar için gerekli bu. Tabii ki bu tedbirler kolay değil. İş birliği için pek çok partnerimiz var. Birçok ülke ile işbirliklerimiz var.”

Almanya’da göçmenlerin iade tartışması

Son günlerde Almanya’da, özellikle Suriyeli ve Afgan mültecilerin karıştığı suç olayları sonrasında, bu kişilerin ülkelerine geri gönderilmesi konusu yoğun bir şekilde tartışılıyor.

Özellikle Solingen kentinde yaşanan ve 3 kişinin ölümüyle sonuçlanan bıçaklı saldırı, tartışmaları alevlendirdi. Saldırganın iltica başvurusu reddedilmiş ve sınır dışı edilmesi gereken bir Suriye vatandaşı olduğunun ortaya çıkması, Almanya’da Afgan ve Suriyelilerin ülkelerine sınır dışı edilmesi çağrılarının artmasına yol açtı.

Bu olay sonrasında Şansölye Scholz, ciddi suçlar işleyen mültecilerin iade edilmesi gerektiğini belirtti.

Almanya Dublin Prosedürü sebebiyle Suriye ve Afganistan’a sınır dışı işlemi yapamıyor. Bu prosedüre göre sığınmacılar, “güvenli olmayan” statüsündeki ülkelere geri gönderilemiyor ve sığınmacıların ilk giriş yaptıkları AB ülkesine geri gönderilmesi gerekiyor.

Almanya, 2021’de Taliban’ın iktidara gelmesinden bu yana Afganistan’a yapılan sınır dışı işlemlerini durdurmuştu ve benzer şekilde, Esad rejimi altındaki Suriye’ye de iadeler yapılmıyor.

Deutche Welle Türkçe’nin haberine göre bu sebeple Alman hükümetinin paylaştığı verilere göre, geçen yıl yaklaşık 75 bin kişinin geri gönderilmesi planlanmasına rağmen, sadece 5 bin kişi gönderilebildi.

Bu tartışmalar sebebiyle Suriye’li ve Afgan mültecilerin Türkiye’ye geri gönderilebileceği ile ilgili iddialar da dillendirilmeye başlamıştı.

Kaynaklar: AA, DW Türkçe, T24, Euronews

YetkinReport

Recent Posts

Ortadoğu için bir istikrar ve yeniden yapılanma çağrısı

Mehmet Öğütçü ve Rainer Geiger Ortadoğu, yıllardır süregelen siyasi istikrarsızlık ve ekonomik çalkantıların izlerini taşıyan…

1 saat ago

Türkiye’nin geleceğini hayal etmek: Gençlerin bugünü ve yarını

Yeni yıla girmemize sayılı gün kala, Milli Eğitim Bakanlığı sayesinde çocuklarımızı ve gençlerimizi maazallah kazara…

7 saat ago

Pentagon’dan Trump’a Suriye resti: Asker sayısı 2000’e yükselmiş

ABD ordusu bir kez daha Donald Trump’a Suriye resti çekiyor. Başkanlık görevini 20 Ocak’ta devralacak…

1 gün ago

Bakan Bayraktar: “ABD Gazprombank yaptırımından Türkiye’yi muaf tutacak”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD'nin Gazprombank için uyguladığı yaptırımlardan Türkiye'yi muaf tutacağını…

1 gün ago

MSB’den ABD’ye yanıt: “Türkiye’nin SDG ile görüşmesi söz konusu değil”

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller'ın Suriye'de Türkiye destekli Suriye Milli…

2 gün ago

Yeni Suriye: Birleşik ordu, imar, anayasa ve Türkiye’nin rolü

Esad gitti ama bence Suriye için en çetin meydan okuma yeni başlıyor. İsrail, ülkenin tüm…

2 gün ago