CHP Genel Başkanı Özgür Özel 21 Ekim’de Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı’yı ziyaret etti.
Ziyaret sonrası açıklama yapan CHP lideri, görüşmenin “siyasi anlamı olan bir ziyaret” olduğunu belirterek, “Türkiye’nin siyasi tarihine böyle bir görüşmeyi bırakmak bizler için utanç verici ama esas sorumlunun kim olduğunu herkes biliyor. Sayın Demirtaş, bana son kitabını hediye etti ve bunun yanında bir çağrı metni ulaştırdı. Aslında bu çağrı metni çok şeyi söylüyor,” dedi.
Özel, Doğu ve Güneydoğu illerine yapacağı gezinin öncesinde Demirtaş’ı ziyaret etmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, “Gecikmiş bir ziyaret. Her ikisi de o illerin seçilmiş vekilleri. Bu ziyaret siyasi anlamı olan bir ziyaret. Neredeyse bir haftaya veren ziyaretin ilk günü bugündür. Bugün Selahattin Demirtaş ile görüşmeden 6 ilde olmanın anlamı olmazdı,” dedi.
Görüşme, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TBMM’nin yeni yasama yılı açılışında yaptığı “iç cephe” vurgusu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin DEM Parti milletvekilleri ile tokalaşması sonrası başlayan tartışmaların ardından geldi.
Erdoğan, konuşmasında şu ifadeleri kullanmıştı:
“Fitne girişimleri karşısında millet olarak, 85 milyon olarak ‘iç cephemizi’ sağlam
tutmaya gayret ediyoruz. Bugün, İsrail saldırganlığı karşısında, içeride ve dışarıda çatışma alanlarının değil, uzlaşma alanlarının öne çıkması gerekiyor.”
Bahçeli ise DEM Partili vekillerin elini sıkmasıyla ilgili şu açıklamayı yapmıştı:
“Yeni bir döneme giriyoruz. Ülkemizde barışı sağlamak lazım. Uzattığım el milli birlik ve kardeşliğimizin mesajıdır. Uzattığım el gelin Türkiye partisi olun gelin teröre cephe alın gelin bin yıllık kardeşliğimizde kenetlenin teklifidir.”
Bahçeli bu açıklamalarının ardından PKK lideri Abdullah Öcalan’a seslenmiş, örgütü dağıtma çağrısı yapmıştı.
CHP lideri Özgür Özel bu tartışmaların ardından grup toplantısında “Bu parti konuşmak için kendi milliyetçiliğini ispat için Devlet Bey’den izin almayacak. Bu parti demokratik bir açılım yapmak için DEM’den de çağrı beklemeyecek” diyerek CHP’nin pozisyonunu belirlemişti.
Özel’in Doğu ve Güneydoğu’ya kapsamlı bir gezi düzenleyeceğini açıkladığı bu konuşmanın ardından Demirtaş’ı ziyaret etmesi ve meclisi işaret etmesi de dikkat çekti.
Özel, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Bahçeli’nin çıkışının “uzaktan uzatılmış bir el” olduğunu ve kişisel çıkarlar barındırdığını belirtti.
Özel, “Ben kendi adıma ve partim adına gelecekte iyi şeyler olacaksa Türkiye için kimse kimseyi engellememeli, kişisel çıkarlar üstünden hesap yapılmamalı, 86 milyonun çıkarı birlikte gözetilmeli diyorum. Bunları yapmak yerine uzaktan el doğrudur demeye devam ediyorlar.”
“TBMM’nin önemini de vurgulamaya devam edeceğiz” diyen Özgür Özel, “Toplumun çok önemli bir kesiminin yoksullaştığı süreçte esas sorunların konuşulmadığı sürece de izin vermeyeceğiz. Türkiye yeni bir şey konuşuyorsa da o konuyu dikkatle takip edeceğiz. Elbette TBMM’nin önemini de vurgulamaya devam edeceğiz” dedi.
HDP’nin eski eş başkanı Selahattin Demirtaş, Özel’e ilettiği çağrı metninde toplumsal barış, kadına yönelik şiddet ve siyasetin rolü konularında önemli mesajlar verdi. Demirtaş’ın çağrısından öne çıkan noktalar şöyle:
“Toplumsal birliğe, güçlü beraberliğe, adalete ve barışa susamış, ekonomik krizin yol açtığı yoksullukla boğuşan halkımızın yararına olduğuna inandığımız tüm konuları samimiyetle tartışma fırsatımız oldu.”
Demirtaş, siyasetin rolüne vurgu yaparak şunları söyledi:
“Türkiye’deki sorunların çözüm yolu siyaset, çözüm kurumu da TBMM’dir. Sayın Özel’in ziyareti vesilesiyle bu konularda görüş alışverişinde bulunma fırsatını yakalamış olduk. Gelir adaletsizliğinden demokrasiye, dış politikadan Kürt sorununa, doğa haklarından emeklilerin, gençlerin, çocukların ve özellikle kadınların sorunlarına kadar birçok konuda verimli bir tartışma yürüttük.”
Demirtaş, özellikle kadına yönelik şiddet konusunda kapsamlı öneriler sundu:
“Kadınlara yönelik cinayet, şiddet, tecavüz, taciz, tehdit vakaları kan donduran vahşet boyutlarına ulaştı. Kadınlar için sokaklar, iş yerleri, okullar, hastaneler hatta yaşadıkları ev bile cehennem azabına dönüştü, toplumsal kaygı içindeyiz.”
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, bu gelişmeleri şöyle değerlendirdi:
“Bu konularda atılacak adımları biz de izleyeceğiz hep beraber. Buradaki normalleşme midir, iç barış mıdır; kavramı, ismi ne olursa olsun somut olması gereken şey Türkiye’deki bütün bu sorun zincirinin çözümüne dair sağlıklı bir politik programın ortaya çıkması gerekiyor.”
Mehmet Öğütçü ve Rainer Geiger Ortadoğu, yıllardır süregelen siyasi istikrarsızlık ve ekonomik çalkantıların izlerini taşıyan…
Yeni yıla girmemize sayılı gün kala, Milli Eğitim Bakanlığı sayesinde çocuklarımızı ve gençlerimizi maazallah kazara…
ABD ordusu bir kez daha Donald Trump’a Suriye resti çekiyor. Başkanlık görevini 20 Ocak’ta devralacak…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD'nin Gazprombank için uyguladığı yaptırımlardan Türkiye'yi muaf tutacağını…
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller'ın Suriye'de Türkiye destekli Suriye Milli…
Esad gitti ama bence Suriye için en çetin meydan okuma yeni başlıyor. İsrail, ülkenin tüm…