Ekonomi

IMF’den tartışmalı asgari ücret uyarısı: “Zam yapılmamalı”

Türkiye’de 2025 yılı başında yapılacak asgari ücret artışına ilişkin tartışmalar devam ederken, IMF’den tartışmalı asgari ücret açıklaması geldi. Türkiye Şefi James Walsh Türkiye’nin asgari ücret artışlarından kaçınması gerektiğini söyledi.

Türkiye’de 2025 yılı başında yapılacak asgari ücret artışına ilişkin tartışmalar devam ederken, IMF’den tartışmalı asgari ücret açıklaması geldi. Türkiye Şefi James Walsh Türkiye’nin asgari ücret artışlarından kaçınması gerektiğini söyledi.

Walsh, 23 Ekim’de Reuters’a yaptığı açıklamada, 1 Ocak’ta yapılacak zamlarda enflasyonu körükleyen artışlardan kaçınılması gerektiğini belirterek bunun yerine düşük gelirli hanelere nakit transferleri yoluyla destek sağlanmasını önerdi.

IMF: “Asgari ücret artışı bir sorun”

Walsh, “Bu yıl bunun olmamasını umuyoruz, çünkü yüksek enflasyona sahip birçok ülkedeki deneyimlerimizden biliyoruz ki ulusal düzeyde bu şekilde ücret belirlemek enflasyon beklentileri için büyük bir çıpadır” diyerek artışa karşı çıktı.

IMF yetkilisi, ücret artışı yerine “düşük gelirli hanelere nakit transferleri yoluyla destek sağlayacak sosyal programlar” geliştirilmesini önerdi.

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Alfred Kammer de benzer bir tutum sergiledi.

VOA’nın haberine göre Kammer, Avrupa ekonomileri konulu basın brifinginde, Türkiye’deki enflasyonla bağlantılı sorunlardan birinin geçmiş enflasyon gelişmelerine dayalı asgari ücret artışları olduğunu söyledi.
Kammer, “Bu asgari ücret anlaşmalarının, artık yılda bir kez yapılması, ileriye dönük bir yaklaşımla ele alınması gerekiyor, böylece bu önlemlerin ikinci tur etkisini önleyebiliriz,” dedi.

Asgari ücret açlık sınırının altında

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun Aralık ayında yapacağı toplantı, milyonlarca çalışanın kaderini belirleyecek. Enflasyonun hızlı arttığı 2022 ve 2023’te asgari ücrete yıl içinde iki kez artış yapılırken 2024’ün Temmuz ayında artış yapılmaması, işçi kesiminde artış beklentilerini güçlendirmişti.

Mevcut durumda net 17 bin 2 lira olan asgari ücret, TÜRK-İŞ’in Eylül ayı verilerine göre dört kişilik bir ailenin 19 bin 830 liralık açlık sınırının altında kalıyor. Yoksulluk sınırı ise 64 bin 595 lira seviyesinde bulunuyor.

TCMB Başkanı Fatih Karahan, Washington’da yatırımcılarla gerçekleştirdiği toplantıda, yüzde 25 civarındaki bir asgari ücret artışının 2025 enflasyon görünümüyle uyumlu olacağı mesajını verdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise Washington’daki temasları sırasında yaptığı açıklamada, asgari ücret konusunda yorum yapmanın doğru olmayacağını, kararın sendikalar, işverenler ve hükümet arasındaki müzakereler sonucunda belirleneceğini söyledi.

Konuya temkinli yaklaşan Şimşek, “Asgari ücret sendikaların, işverenlerin ve hükümetin müzakereleri sonucu belli oluyor, şu aşamada benim yorum yapmam uygun olmaz. Sendikaların, işverenlerin ve hükümetin rekabet gücünü belirli bir düzeyde koruma konusunda duyarlı olacaklarına eminim,” dedi.

Toker: “Hükümet ücretlere baskıda kararlı”

Gazeteci Çiğdem Toker, T24 sitesinde yaptığı değerlendirmede IMF’nin hazırladığı rapora işaret ederek, bu raporun Şimşek’in ekonomi politikasının ücretlere daha fazla baskıda kararlı olduğunu “teyit ettiğini” belirtti.

IMF’nin 4. Madde raporunu inceleyen Toker, rapordaki Risk Matrisi’nde yer alan bölüme işaret etti.

Bu bölümde şu ifadelere yer veriyor: “Politikalar çok sıkı çıkarsa ve büyüme çok fazla düşerse, siyasi destek azalarak popülist politikalara dönüşe yol açabilir. Bu politikalar daha gevşek para politikası, daha fazla ücret artışı ve potansiyel olarak vergi kesintileri ve memurlar için ad hoc maaş artışı içerecektir.”

Toker’e göre, “IMF’nin Türkiye konsültasyonu sonrasında hazırladığı 4. Madde’deki anlatımlar, Şimşek’in Haziran 2023’ten bu yana uyguladığı ekonomi politikasının, uluslararası piyasalardan ‘aferin’ almak için ücretlere daha fazla baskıda kararlı olduğunu teyit ediyor.”

YetkinReport

Recent Posts

Türkiye için stratejik eğitim: Geleceğin insan sermayesini hazırlamak

En sonda söyleyeceğimi en başta söyleyeyim: “Bugün Türkiye’nin sorunlar listesinin dökümünü yap” derseniz en başa…

7 saat ago

Suriye’nin gün itibarıyla tomografisi

Suriye’deki gelişmelerin önemli bir dönüm noktasına evrildiği bugünlerde, bir nefes alıp, süreci sağlıklı şekilde değerlendirmekte…

8 saat ago

HTŞ: kuzu postunda kurt mu, Batı’nın yeni “ılımlı İslamcısı” mı?

Oligarşik yönetimindeki sadık yardımcıları halka seslenecek diye beklerken Beşar Esad’ın ailesiyle birlikte Moskova’ya kaçmış. Doha’daki…

17 saat ago

Şam’ın düşmesinin ardından Fidan: “Suriyelilerin dönmesi önemli, çalışma başlattık”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'de Heyet Tahrir Şam (HTŞ) ve ona bağlı muhalif grupların Şam'ı…

1 gün ago

Esad’ın gidişiyle Suriye’de yönetimle birlikte harita da değişebilir mi?

Beşar Esad’ın devrildiği saatlerde birçok Suriyeli tanıdığımla konuştum, aralarında tarafsız veya muhaliflere yakınlık duymayanlar da…

1 gün ago

Uluslararası Af Örgütü’nden çarpıcı rapor: “Gazze’de soykırım yapıldı”

Uluslararası Af Örgütü, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının soykırım teşkil ettiği sonucuna varan 300 sayfalık detaylı bir…

1 gün ago