Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Çayırhan Termik Santrali’nde yaklaşık 500 madenci özelleştirme kararına karşı kendilerini maden ocağına kapattı.
20 Kasım sabah vardiyasında başlayan eylemde işçiler yerin 350 metre altında eylemlerini sürdürüyor.
2020 yılında işletmesi tekrar devlete devredilen Çayırhan Termik Santrali’nde toplam 2.100 işçinin çalıştığı, bu işçilerin 1,300’ünün yer altında 800’ünün ise yer üstünde görev yaptığı belirtildi.
Hava sıcaklığının gece saatlerinde 5 derecenin altına düştüğü bölgede madenciler santral alanında yer altındaki iş arkadaşlarına destek veriyor.
ANKA haber ajansına konuşan madenci Erdem Özkurt, 16 yıldır madencilik yaptığını belirterek, temel amaçlarının varlık satışının iptalini sağlayabilmek olduğunu söyledi.
Özkurt, “Burada hükümetimize faydası olan bir işletmenin kar eden bir işletmenin faaliyetlerine devam etmesini sağlıyoruz. Özelleştiği zaman bütün çalışan arkadaşlarınızın korkuları mevcut haklarından feragat edecek olmaları. İşten çıkartılmayla baş başa kalmaları. Bazı arkadaşlarımız lojmanda kalıyor, orada kalan arkadaşlarımızın lojmanlarından çıkartılabilirler. Burada şu an arkadaşlarımızın sosyal olarak aldığı haklar, ikramiyeler var. Tamamıyla ekmek mücadelesi diyebiliriz buradaki bu eyleme. Eylem bir sonuç alıncaya kadar devam edecek. Hükümetimizin sadece bu varlık satışından geri adım atmasını istiyoruz. Yani tek talebimiz bu,” dedi.
BBC Türkçe’ye konuşan Türkiye Maden İşçileri Sendikası Çayırhan Şube Sekreteri Selim Aslan, ihale şartnamesinde işçilerin geleceğine dair hiçbir güvence bulunmadığını, özellikle ihale sonrasında 4 ay içinde yaklaşık 800 işçinin lojmanlarından çıkarılacağını aktardı.
Türkiye Maden İşçileri Sendikası Başkanı Nurettin Akçul da ihale şartnamesinde madencinin kazanılmış hakları hakkında bir güvence bulunmadığını belirtti.
İşçiler özelleştirme ile işlerinden olacaklarını belirterek iş güvencesi talep ediyor.
Özelleştirme ihalesinin son teklif verme tarihi olarak 4 Aralık 2024 belirlendi. BBC Türkçe’nin haberine göre şu ana kadar 13 firmanın ihale dosyası aldığı bildiriliyor.
1978 yılında faaliyete başlayan tesisin işletmesi 1996 yılında devletten alınarak yap işlet kapsamında Ciner grubuna ait Park Termik Elektrik Sanayii ve Ticaret AŞ’ye verildi. Santralin işletmesi 2020 yılında yeniden devletin eline geçti. 2021 Kasım tarihli karar ile santralin arazileri ve maden sahaları tekrar özelleştirme programına alındı.
CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da santrale gelerek işçilere destek verdi.
Yavaş’ın yanı sıra TİP Genel Başkanı Erkan Baş da ziyarette bulundu. Burada açıklama yapan Baş, “Özelleştirme demek ucuz işgücü, sendikasızlaşma, işsizlik demektir. Madencilerin direnişlerinde yalnız olmadığını memleketin dört bir yanında göstereceğiz,” dedi.
CHP lideri Özgür Özel mesaj yayımlayarak işçileri desteklediğini belirtti.
Özel, X hesabından paylaştığı mesajında, “Özelleştirme uygulamasına karşı direnen Çayırhan Termik Santralı işçisinin yanındayız. Türkiye’nin dört bir yanında emeğini savunmak için eylem yapan, direnen, greve çıkan tüm işçileri, mücadelelerinde asla yalnız bırakmayacağız” dedi.
Kaynaklar: BBC Türkçe, ANKA, Evrensel
Üç MHP milletvekilinin istifası haberi 20 Kasım akşam saatlerinde siyaset kulisine bomba gibi düştü. Beklenen…
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın üç MHP milletvekilinin istifasının istendiğini, istifa…
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın beraberindeki heyet ile birlikte CHP Genel Merkezi'ne gitti,…
Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve İngiltere dışişleri bakanları Polonya Dışişleri Bakanının ev sahipliğinde 19 Kasım’da…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yeni bir nükleer doktrin imzalamasıyla ilgili…
Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarına göre Kara Harp Okulu birincisi teğmen Ebru Eroğlu’nun öncülüğünde yeni mezun…