Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyım, muhalefet ayakta

Yazar: YetkinReport / 23 Kasım 2024, Cumartesi / Oda: Siyaset

İçişleri Bakanlığı Tunceli ve Ovacık Belediye başkanlarını görevden alarak yerlerine kayyım atadı. Tunceli Belediye binası önüne beton duvar örüldü. (Foto: Munzur Press)

İçişleri Bakanlığı’nın tartışmalı bir kararla Tunceli ve Ovacık belediye başkanlarını görevden alarak yerlerine kayyım ataması, protestolara ve siyasi tartışmalara yol açtı. Her iki belediyede de protesto gösterileri polis engeliyle karşılaşırken muhalefet partileri kararı demokratik ilkelere saldırı olarak nitelendiriyor.

İçişleri Bakanlığı, 22 Kasım’da DEM Partili Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak ve CHP’li Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün görevden alındığını duyurdu. İki belediye başkanı yerine kayyım atandı.

Belediyelere kayyım

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, her iki başkanın da Tunceli 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce görülen dava kapsamında “PKK/KCK silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası alması ve Cevdet Konak hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan devam eden soruşturma bulunması sebebiyle görevden uzaklaştırıldığı belirtildi.

Açıklamada, Konak yerine Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu’unun Tunceli Belediye Başkan vekili olarak, Sarıgül yerine de Ovacık Kaymakamı Hüseyin Şamil Sözen’in Ovacık Belediye Başkan vekili olarak görevlendirildiği duyuruldu.

Bakanlık, kararların Anayasa’nın 127. maddesi ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 47. maddesi uyarınca geçici tedbir olarak alındığını açıkladı.

Protesto gösterilerine polis engeli

Atamaların ardından her iki belediye binası polis tarafından güvenlik çemberine alındı, bariyerlerle giriş çıkışlar kontrol altına alındı.

Görevden almalar, her iki belediyede de protestolara neden oldu. Protestolara polis müdahale etti.

Tunceli Valiliği, 1 Aralık’a kadar il genelinde gösteri ve etkinlikleri 10 gün süreyle yasakladığını duyurdu. Yasak; yürüyüş, basın açıklaması, oturma eylemi, miting ve stant açma gibi tüm etkinlikleri kapsıyor.

Görevden alınan Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak, belediye önünde yaptığı açıklamada görevden alma tebligatını imzalamadığını belirterek, “Bu yetkiyi hiçbir tebligat elimizden alamaz” dedi.

Konak, “Belediyenin bütün kurumları işgal edilmiş. Faşizmin fotoğrafı budur. AKP-MHP iktidarının fotoğrafı budur. İrade gaspı budur” ifadelerini kullandı.

DEM Parti’den sert tepki

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları karara sert tepki göstererek “Dersim ve Ovacık belediyelerini gasp eden sarayın kayyım siyasetini tanımıyoruz. Kayyımları reddediyoruz,” dedi.

Hatimoğulları, “Yüreği demokrasiden yana atan herkesi kayyıma karşı demokratik tepki vermeye çağırıyoruz. Kesintisiz darbelere artık yeter diyoruz” diyerek tepkisini dile getirdi.

Eş Genel Başkan Tuncer Bakırhan ise Dersim’in tarihsel önemine vurgu yaparak, “Dersim, tarih boyunca direnişin ve onurun simgesi olmuş bir kenttir. Zorbalığa, baskıya ve zulme karşı verdiği mücadele, onu yalnızca bir coğrafya değil, aynı zamanda bir değer haline getirmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

DEM Parti’den yapılan resmi açıklamada, “İktidar halk iradesini adım adım ortadan kaldırıyor. Yargı eliyle verilen kayyım ayarlı siyasi kararlar sonucunda bugün Dersim ve Ovacık belediyeleri de gasp edildi” denildi.

DEM Parti eş genel başkanları “yüreği demokrasiden yana atan herkesi” kayyımlara karşı demokratik tepki vermeye çağırdı. CHP ise bölgeye gelişmeleri izlemek üzere bir heyet gönderdi.

CHP’den kayyım tepkisi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, kararı sert bir dille eleştirerek, “Ovacık Belediyemize ve Tunceli Belediyesi’ne kayyım atama kararı, kılıfına bile uydurulamamış milli irade hırsızlığıdır” dedi. Özel özellikle, Sarıgül’ün 12 yıl önce katıldığı bir cenaze nedeniyle görevden alınmasını, “gitmekte olan bir iktidarın son çırpınışları” olarak nitelendirdi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da karara tepki göstererek, “Kesinleşmiş yargı kararı olmadan kayyım uygulaması hukuki değildir. Başkan görevden alınıyorsa doğrusu belediye meclisinden yeni başkan seçilmesidir” açıklamasında bulundu.

Bu son atamalarla birlikte, 31 Mart yerel seçimlerinden bu yana kayyım atanan belediye sayısı Hakkari, Esenyurt, Mardin, Batman ve Halfeti’nin ardından 6’ya yükseldi.

CHP, belediyelerine yönelik “antidemokratik uygulamaları” görüşmek üzere 30 Kasım’da 414 parti belediye başkanıyla acil toplantı yapacağını duyurdu.

Devlet aklı buraya kadar: Ahmet Türk’e de kayyum. Sırada İmamoğlu mu?

 

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

OKUMAYA DEVAM EDİN

Meclis seçimi tahlili: Sistem serbest olabilir ama adil değil
Türk iş dünyasından AB’ye çağrı: yeni bir hikaye yazmanın tam zamanı
Muhalefetin asıl sorunu seçilebilecek adayı bulmak
  • Rusya-Ukrayna: 15 Mayıs İstanbul hala kesinleşmedi. Putin ne yapacak?13 Mayıs 2025
  • PKK’nın fesih kararı ve hükümetin yanıtlaması gereken sorular13 Mayıs 2025
  • Toplum Terörsüz Türkiye sürecinden habersiz: Araştırma12 Mayıs 2025
  • PKK kendini fesih ve silahlı mücadeleye son kararı açıkladı12 Mayıs 2025
  • Özel: Silah bırakılmasını bekliyoruz. Erdoğan: Müjdeleri alacaksınız10 Mayıs 2025
  • Yasakla koruyup baskıyla şekillendirerek yönetmeye çalışmak10 Mayıs 2025
  • Kürt sorununa PKK’nın silahsızlandırılması yoluyla çözüm kapısındayız9 Mayıs 2025
  • Avrupa Birliği ile Türkiye’nin yeni ilişki dinamiği: güvenlik9 Mayıs 2025
  • 9 Mayıs Avrupa Günü mü, Zafer Günü mü?9 Mayıs 2025
  • Özel “Hürriyet kavgası” dedi. İmamoğlu’na yasak, Yavaş’tan cevap geldi8 Mayıs 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP