Categories: Siyaset

Çayırhan maden işçileri Maliye Bakanlığı’na yürüyor

Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Çayırhan Termik Santrali’nin özelleştirilmesine karşı 9 gündür maden sahasında eylem yapan 500 maden işçisi seslerini duyurabilmek için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yürüyüş başlattı.

Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Çayırhan Termik Santrali’nin özelleştirilmesine karşı 9 gündür maden sahasında eylem yapan 500 maden işçisi seslerini duyurabilmek için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yürüyüş başlattı.

20 Kasım’da sabah vardiyasıyla kendilerini yer altındaki maden sahasına kapatan 500 işçi daha sonra eylemlerini sahaya taşımış, gerekirse açlık grevi başlatacaklarını duyurmuştu.

Çayırhan Termik Santrali ve Linyit Madeni İşletmesinde çalışan işçiler, 28 Kasım’da Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yürüyüş başlattı. İşçiler, Özelleştirme İdaresi’nde taleplerini dillendirmeyi hedefliyor.

Varlık satışı iptal edilene kadar eylemlerini sürdüreceğini belirten işçiler, iki gün önce de Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar ve bakanlık yetkilileri ile görüştü.

Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul bakanlık yetkililerinin kendilerini arayarak özelleştirme şartnamesinde bazı düzenlemelere gidileceğini ancak özelleştirmenin iptal edilmeyeceğini aktardığını söyledi.

Akçul, ” Enerji Bakanlığımızın yapacağı değişiklikler maalesef, varlık satışını iptal etmeden işçilerimizin geleceğini garanti altına almamaktadır. Bu nedenle; İşçilerimize gereken güvencenin verilmediği, varlık satışının iptal edilmediği bu özelleştirmeye karşı, yer altında ve yer üstünde son derece zor şartlarda günlerdir hak mücadelesi veren işçilerimizle birlikte Ankara’ya Maliye ve Hazine Bakanlığı’na gidiyoruz. Bizleri ve kamu yararını yok sayarak alınan varlık satışı ve özelleştirme kararından acilen dönülmelidir. Bu bir hak mücadelesidir, işçinin ekmeğini, emeğini ve alın terini kimseye teslim etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

2020 yılında işletmesi tekrar devlete devredilen Çayırhan Termik Santrali’nde toplam 2.100 işçi çalışıyor. Bu işçilerin 1,300’ü yer altında 800’ü ise yer üstünde görev yapıyor.

2021’de santralin arazileri ve maden sahaları tekrar özelleştirme programına alınmış, ihale tarihi olarak 4 Aralık 2024 belirlenmişti.

Çayırhan işçileri ihale şartnamesinde işçilerin geleceğine dair hiçbir güvence bulunmadığını, özellikle ihale sonrasında 4 ay içinde yaklaşık 800 işçinin lojmanlarından çıkarılacağını belirterek eyleme başlamıştı.

Kaynaklar: Evrensel, Birgün

YetkinReport

Recent Posts

Erdoğan Diyarbakır programı öncesinde Bahçeli’yi ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Diyarbakır programı öncesinde MHP lideri Devlet Bahçeli'yi Ankara'daki konutunda ziyaret etti.…

28 dakika ago

Özel’in büyük CHP sürprizi Erdoğan’a kırmızı kart çıktı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "büyük bir sürpriz yapacağız" sözleriyle duyurusunu yaptığı toplu açılış töreni…

2 saat ago

Suriye’de YPG pazarlığı: ABD zaman istiyor, Ankara’dan operasyon mesajı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Suriye'nin kuzeyindeki SDG varlığı ile ilgili Türkiye'nin itirazlarını "meşru kaygılar"…

5 saat ago

İki NATO ülkesine göz diken Trump, Türkiye-İsrail zıtlaşmasına ne der?

Sorumuz Türkiye’nin yakın geleceğini de etkileme potansiyeline sahip, stratejik önemde bir soru. İki NATO üyesinin,…

6 saat ago

“Trolcübaşı” Musk’ın İngiltere siyasetine ani ilgisinin sebebi ne olabilir?

Başlıktaki tanım bana ait değil. Dünyanın en zengin adamlarından, ABD’nin 20 Ocak’ta görevi devralacak seçilmiş…

7 saat ago

Erdoğan AK Parti’ye de sert girecek: ticarethaneye çevirirsiniz

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın AK Parti yönetim üyelerine “ticarethaneye çevirmeme” uyarısı, 5 Ocak’ta memleketi Rize’deki İl…

1 gün ago