Kıdemli diplomat Feridun Sinirlioğlu’na Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) yolu açıldı. 3 Aralık’ta Viyana’da toplanan AGİT Daimi Konseyinin oy birliğiyle Sinirlioğlu’nun Genel Sekreterliğini 5-6 Kasım’da Malta’nın başkenti Valetta’da yapılacak AGİT Dışişleri Bakanlarının onayına sunmayı kararlaştırdı.
AGİT Daimi Konseyi’nin AGİT üyesi 57 ülkenin dışişleri bakanlarının onayına sunacağı yeni yönetim kadrosu, Sinirlioğlu’nun yanı sıra şu isimlerden oluşuyor: AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi Direktörlüğü için Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Hukuk Danışmanı ve Hukuk Dairesi Başkanı Maria Telalian; AGİT Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiserliği için Hollanda’nın halen AGİT nezdindeki Büyükelçisi Christophe Kamp ve AGİT Medya Özgürlüğü Temsilciliği için halen AGİT’in Sırbistan’daki temsilcisi Norveçli Jan Braathu.
Aylardır çetin diplomatik müzakerelere sahne olan Genel Sekreterlik makamı için Sinirlioğlu’na rakip gösterilen adaylar arasında Arnavutluk Dışişleri Bakanı İlgi Hasani ve şimdi kadrosunda yer almayı kabul eden Braathu dahil 12 isim daha bulunuyordu. Aslında Eylül ayında alınması beklenen karar, uzlaşma sağlanamaması nedeniyle Aralık toplantısına kalmıştı.
Diplomatik kaynaklalar Sinirlioğlu’na -Dışişleri Bakanlarının onayına bağlı olarak- AGİT Genel Sekreterliği yolunu açan diplomatik uzlaşmada, Türkiye ve Yunanistan’ın birlikte hareket etmesinin önemine dikkat çekiyor.
İki ülke daha önce birbirlerinin adaylarını desteklemek konusunda anlaşmaya varmıştı.
Bu sonuç aynı zamanda Avrasya coğrafyasının Rusya-Ukrayna savaşının genişleme eğilimine girdiği, Kafkaslar, Balkanlar, Doğu Akdeniz ve Karadeniz’de tansiyonun arttığı bir dönemde Batı ve Doğu dünyasının son zamanlarda üzerinde birleşebildiği tek örnek olarak önce çıkıyor.
Daha önce Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in baş danışmanı ve Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçiliği dahil önemli görevler üstlenerek Dışişlerinde Müsteşarlığına dek yükselen Sinirlioğlu, 2023’te Türkiye’nin BM Daimi Temsilciliğinden emekli olduktan sonra da BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından Afganistan Koordinatörlüğüne getirilmişti. Sinirlioğlu 2015 seçimlerinde aday olduğu için görevinden geçici olarak ayrılan Mevlüt Çavuşoğlu’nun yerine Dışişleri Bakanlığını da üstlenmişti.
Sinirlioğlu’na AGİT Genel Sekreterliği yolu açılması, Türkiye’nin son zamanlarda uzak kaldığı üst düzey uluslararası diplomatik görev olması bakımından da önem taşıyor.
Suriye'nin kuzeyinde başlayan ve Halep'in büyük bir bölümünün muhaliflerin kontrolüne geçmesiyle sonuçlanan çatışmalar Hama kentine…
Güney Kore’nin durumu Türkiye gibi değil, gerçekten her gün onu işgal etmekle, yok etmekle tehdit…
Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi, 61 sanıklı Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasında karar verdi.…
Süleyman Demirel’in 100’üncü doğum günü nedeniyle 1 Aralık’ta İstanbul’da düzenlenen toplantı, Türkiye’de siyasetin yönelimine dair…
Rusya, Ukrayna-NATO kriziyle, ABD İsrail-Lübnan ateşkes anlaşması ve Şükran Günü ile meşgulken fırsatı değerlendiren Heyet…
Suriye’de yıllardır devam eden iç savaş, Halep ve Hama’da muhalif grupların ilerleyişi ve Şam’da darbe…