Siyaset

Feridun Sinirlioğlu’na AGİT Genel Sekreterliği yolu açıldı

 

Daha önce Türkiye’yi BM’de temsil eden Feridun Sinirlioğlu’na Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreterliği yolunu açan karar oy birliğiyle alındı.

Kıdemli diplomat Feridun Sinirlioğlu’na Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) yolu açıldı. 3 Aralık’ta Viyana’da toplanan AGİT Daimi Konseyinin oy birliğiyle Sinirlioğlu’nun Genel Sekreterliğini 5-6 Kasım’da Malta’nın başkenti Valetta’da yapılacak AGİT Dışişleri Bakanlarının onayına sunmayı kararlaştırdı.

AGİT Daimi Konseyi’nin AGİT üyesi 57 ülkenin dışişleri bakanlarının onayına sunacağı yeni yönetim kadrosu, Sinirlioğlu’nun yanı sıra şu isimlerden oluşuyor: AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi Direktörlüğü için Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Hukuk Danışmanı ve Hukuk Dairesi Başkanı Maria Telalian; AGİT Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiserliği için Hollanda’nın halen AGİT nezdindeki Büyükelçisi Christophe Kamp ve AGİT Medya Özgürlüğü Temsilciliği için halen AGİT’in Sırbistan’daki temsilcisi Norveçli Jan Braathu.

Aylardır çetin diplomatik müzakerelere sahne olan Genel Sekreterlik makamı için Sinirlioğlu’na rakip gösterilen adaylar arasında Arnavutluk Dışişleri Bakanı İlgi Hasani ve şimdi kadrosunda yer almayı kabul eden Braathu dahil 12 isim daha bulunuyordu. Aslında Eylül ayında alınması beklenen karar, uzlaşma sağlanamaması nedeniyle Aralık toplantısına kalmıştı.

Sinirlioğlu’na destek ve anlamı

Diplomatik kaynaklalar Sinirlioğlu’na -Dışişleri Bakanlarının onayına bağlı olarak- AGİT Genel Sekreterliği yolunu açan diplomatik uzlaşmada, Türkiye ve Yunanistan’ın birlikte hareket etmesinin önemine dikkat çekiyor.

İki ülke daha önce birbirlerinin adaylarını desteklemek konusunda anlaşmaya varmıştı.

Bu sonuç aynı zamanda Avrasya coğrafyasının Rusya-Ukrayna savaşının genişleme eğilimine girdiği, Kafkaslar, Balkanlar, Doğu Akdeniz ve Karadeniz’de tansiyonun arttığı bir dönemde Batı ve Doğu dünyasının son zamanlarda üzerinde birleşebildiği tek örnek olarak önce çıkıyor.

Daha önce Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in baş danışmanı ve Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçiliği dahil önemli görevler üstlenerek Dışişlerinde Müsteşarlığına dek yükselen Sinirlioğlu, 2023’te Türkiye’nin BM Daimi Temsilciliğinden emekli olduktan sonra da BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından Afganistan Koordinatörlüğüne getirilmişti. Sinirlioğlu 2015 seçimlerinde aday olduğu için görevinden geçici olarak ayrılan Mevlüt Çavuşoğlu’nun yerine Dışişleri Bakanlığını da üstlenmişti.

Sinirlioğlu’na AGİT Genel Sekreterliği yolu açılması, Türkiye’nin son zamanlarda uzak kaldığı üst düzey uluslararası diplomatik görev olması bakımından da önem taşıyor.

YetkinReport

Recent Posts

İmamoğlu Diploma Duruşmasında: Savunmaya Değil, Suçlamaya Geldim

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Silivri Cezaevinde kurulu mahkeme salonunda yapılan diploma iptali davası…

12 saat ago

Süreçte Barış Vicdanı Neden Eksik?

Türkiye, barış ve güvenlik meselelerini ciddi biçimde ele almayı her denediğinde aynı duvara çarpıyor: Barış…

17 saat ago

Ankara’dan SDG yoluyla PKK’ya üç ciddi uyarı: bu gidişle hava dönebilir

Suriye’de yeni rejim 8 Aralık’ta ilk yılını doldurmuşken Ankara’dan hem SDG üzerinden PKK’ya hem de…

18 saat ago

Suriye’de Şara Yönetiminin Bir Yılı: Türkiye-İsrail Gerilimi ve ABD

Suriye'de 2011 yılında başlayan iç savaş, geride tahminen 650 bin ölü ve harap olmuş bir…

1 gün ago

Türkiye–İsrail İlişkileri Kalıcı Bir Kopuşu Kaldırabilir mi?

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkiler belki de modern tarihin en sert dönemlerinden birinden geçiyor. Gazze’deki…

1 gün ago

Komisyon’da Öcalan Oldubittisi: İstenen Mesajı Vermedi mi?

TBMM’deki Terörsüz Türkiye Komisyonu'nun çok şey beklenen 4 Aralık oturumu, sürece ne faydası olacağı kuşkulu,…

4 gün ago