Suriye’de Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) desteklediği silahlı grupların Halep’in ardından Suriye’nin stratejik kenti Hama’ya ilerlemesi ve kent merkezinin büyük bölümünü kontrol altına almasının ardından toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Şam yönetimine uzlaşı çağrısı yaptı.
5 Aralık’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan ve 3,5 saat süren MGK toplantısı sonrası yayımlanan bildiride şu ifadelere yer verildi:
“Suriye’de yaşanan son gelişmelerin sivil halkın can ve mal güvenliğine zarar vermemesi için gerekli tedbirlerin alınmasının önemli olduğu ve rejimin kendi halkıyla ve meşru muhalefetle uzlaşması gerektiğini bir kez daha gösterdiği; ülkemizin, Suriye’nin toprak bütünlüğü ile birliğinin korunmasına her zaman güçlü destek verdiği ve gereken tüm katkıyı sağlamaya hazır olduğu ifade edilmiştir.”
27 Kasım’da HTŞ öncülüğündeki muhalif gruplar, Suriye’nin ikinci büyük kenti Halep’te saldırıya başlamış, 2016’dan bu yana ilk kez böyle bir saldırıyla karşılaşan Suriye ordusu, kısa sürede kentin kontrolünü kaybetmişti.
Halep’ten sonra muhalif gruplar rotayı güneye, Hama’ya çevirdi. Suriye ordusunun iki günlük direnişinin ardından 5 Aralık’ta kentin stratejik noktaları olan Zeynelabdin Dağı ve askeri havaalanının muhaliflerin eline geçtiği bildirildi. Suriye ordusu, kent merkezinin iç kesimleri ile Humus bölgesine doğru çekilmeye başladığını açıkladı.
Muhalifler ayrıca Suriye’nin en önemli karayolu olan ve ülkenin güneyini kuzeye bağlayan M5 otoyolunun önemli bir bölümünü kontrol altına aldı.
Askeri havaalanının da muhaliflerin kontrolüne geçtiği, kentteki hapishanede bulunan yaklaşık üç bin mahkumun serbest bırakıldığı bildiriliyor.
T24’ten Namık Durukan’ın haberine göre HTŞ lideri Ebu Muhammed el-Culani, Halep’in tarihi kalesinde yaptığı açıklamada, şehrin geçici bir kurul tarafından yönetileceğini duyurdu. Culani ayrıca, bölgede düzenin sağlanması halinde örgütün kendini feshedebileceğini belirtti.
Hama’nın HTS güçlerinin eline geçmesi Suriye rejimi için kritik bir kayıp olarak değerlendiriliyor. Kent, Humus ve başkent Şam’a uzanan ana yolların kesişiminde bulunuyor ve bölgenin sigortası olarak görülüyor.
Suriye’deki yeni gelişmeler bölgesel dengeleri de etkiliyor. İran gerekirse Suriye’ye asker gönderebileceğini açıkladı. Irak’taki Haşdi Şabi güçlerinin, 600 kilometrelik Suriye sınırına askeri yığınak yaptığı, Beşar Esad’ın Bağdat yönetiminden askeri destek istediği öne sürülüyor. Rusya Han Al Asal bölgesinde yoğun hava saldırıları düzenliyor.
Ankara, Suriye’nin toprak bütünlüğünü desteklediğini belirtmiş, bölgede terörle mücadeleye devam edileceğini açıklamıştı. Gelişmelerin ardından diplomasi trafiği de arttı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin ve Irak Başbakanı Sudani’nin ardından MGK toplantısı sırasında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüştü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Suriye ihtilafında serinkanlılıkla yönetilen yeni bir aşamaya gelindiğini, Suriye’nin daha büyük istikrarsızlık yaşamamasının ve sivil kayıplar vermemesinin Türkiye’nin en büyük temennisi olduğunu ifade etti- Suriye rejiminin ivedi bir biçimde kapsamlı siyasi çözüm için kendi halkıyla angaje olması gerektiğini belirten Erdoğan, Türkiye’nin tansiyonun düşürülmesi, sivillerin korunması ve siyasi sürecin önünün açılması için çaba gösterdiğini ve buna devam edeceğini bildirdi
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) heyetleri, kayyım atamalarına ilişkin yasal düzenleme…
Suriye’de ilerlemeyi sürdüren üç güç var. Birincisi HTŞ önderliğindeki güçler. Dün (10 Aralık) Suriye’nin güneyinde,…
Suriye'deki tarihi gelişmeler Ankara'nın siyasi gündemine damgasını vurdu. Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) ve muhalif güçlerin…
Şam'daki rejim değişikliği boşluğundan yararlanan İsrail, savunmasız kalan Suriye'ye ağır darbeler indiriyor. İsrail uçakları 9…
Türkiye'nin yeni asgari ücreti için kritik gün. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret…
En sonda söyleyeceğimi en başta söyleyeyim: “Bugün Türkiye’nin sorunlar listesinin dökümünü yap” derseniz en başa…