Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’de Heyet Tahrir Şam (HTŞ) güçlerininin Hama’yı ele geçirmesi ve Humus’a doğru ilerlemesinin ardından yaptığı açıklamada “temennimiz muhaliflerin yürüyüşü devam etsin” dedi.
Erdoğan’ın açıklamasının hemen öncesinde CNN International HTŞ lideri Ebu Muhammed El Colani’yi yayına aldı; kendi ismiyle konuşan Colani “amacımız Beşar Esad’ı devirmek” dedi.
6 Aralık’ta Cuma Namazı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı, “İdlip, Hama, Humus, ve hedef tabii Şam. Muhaliflerin yürüyüşü şu an itibarıyla devam ediyor. Temennimiz kazasız belasız bir şekilde Suriye’deki bu yürüyüş devam etsin,” dedi.
Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a çağrıları olduğunu ancak bir yanıt alamadıklarını belirterek, “Esed’e bir çağrımız olmuştu. Gel Suriye’nin geleceğini birlikte belirleyelim demiştik. Ne yazık ki işte olumlu bir cevap alamadık,” dedi.
Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu an itibarıyla İdlib’ten sonra Hama, Humus yine muhaliflerin elinde ve Şam’a doğru da bir ilerleyiş söz konusu. Bütünüyle bölgede devam eden bu sıkıntılı yürüyüşler arzu ettiğimiz şekilde değil, gönlümüz bunları istemiyor. Maalesef bölge sıkıntıda.”
Erdoğan, Haziran ayında Esad’ın Türkiye ile ilişkileri normalleşme yönündeki sözlerinin ardından iki ülke arasında 12 yılın ardından yeniden diplomatik ilişkilerin kurulabileceğini söylemiş, Şam yönetimi görüşme ve normalleşme şartı olarak Türkiye’nin Suriye’den geri çekilmesini sunmuştu.
27 Kasım’da HTŞ öncülüğündeki muhalif gruplar, Suriye’nin ikinci büyük kenti Halep’te saldırıya başladı, 2016’dan bu yana ilk kez böyle bir saldırıyla karşılaşan Suriye ordusu, kısa sürede kentin kontrolünü kaybetti. Halep’in ardından Hama’yı ele geçiren gruplar, 6 Aralık itibariyle Humus’a ilerledi.
CNN’e konuşan HTŞ lideri Ebu Muhammed El Colani, ilerleyişlerinin amacının Beşar Esad’ı devirmek olduğunu söyledi.
Suriye’deki kriz derinleşirken, Ankara’nın diplomatik trafiği de sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Irak Başbakanı Muhammed es-Sudani’nin ardından MGK toplantısı sırasında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüştü.
HTŞ’nin kritik önemdeki Hama şehrinde ilerlemesinin ardından toplanan Milli Güvenlik Kurulu yayınladığı bildiride Suriye yönetimine muhalefetle uzlaşma çağrısı yaptı.
Bildiride, “Suriye’de yaşanan son gelişmelerin sivil halkın can ve mal güvenliğine zarar vermemesi için gerekli tedbirlerin alınmasının önemli olduğu ve rejimin kendi halkıyla ve meşru muhalefetle uzlaşması gerektiğini bir kez daha gösterdiği; ülkemizin, Suriye’nin toprak bütünlüğü ile birliğinin korunmasına her zaman güçlü destek verdiği ve gereken tüm katkıyı sağlamaya hazır olduğu ifade edilmiş; istikrarsızlık ortamından istifade etmeye çalışan terör örgütlerine asla geçit verilmeyeceği, millî güvenliğimize ve halkımıza yönelen her türlü tehdidin yok edileceği vurgulanmıştır,” ifadelerine yer verilmişti.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) heyetleri, kayyım atamalarına ilişkin yasal düzenleme…
Suriye’de ilerlemeyi sürdüren üç güç var. Birincisi HTŞ önderliğindeki güçler. Dün (10 Aralık) Suriye’nin güneyinde,…
Suriye'deki tarihi gelişmeler Ankara'nın siyasi gündemine damgasını vurdu. Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) ve muhalif güçlerin…
Şam'daki rejim değişikliği boşluğundan yararlanan İsrail, savunmasız kalan Suriye'ye ağır darbeler indiriyor. İsrail uçakları 9…
Türkiye'nin yeni asgari ücreti için kritik gün. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret…
En sonda söyleyeceğimi en başta söyleyeyim: “Bugün Türkiye’nin sorunlar listesinin dökümünü yap” derseniz en başa…