Ekonomi

Asgari ücret belirlendi: “Şubat ayında açlık sınırının altında kalacak”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretin yüzde 30 artışla net 22 bin 104 TL olarak belirlendiğini duyurdu. İşveren desteği ise 700 liradan 1000 liraya yükseltildi. 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2025 yılı için geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere dördüncü toplantısını 24 Aralık’ta gerçekleştirdi.

Toplantı sonrası açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretin yüzde 30 artışla net 22 bin 104 TL olarak belirlendiğini duyurdu. İşveren desteği ise 700 liradan 1000 liraya yükseltildi.

Kasım ayında Asgari Ücret tartışmalarını 10 Haber’deki köşesine taşıyan Erdal Sağlam IMF Türkiye Masası’nın “iş dünyasıyla görüşmelerinde yüzde 30 hatta birkaç puan üzerinde bir asgari ücretin makul olacağını söylemeye başladığını” yazmıştı.

TÜRK-İŞ’ten Tepki: “Kabul edilemez seviyede”

TÜRK-İŞ, asgari ücret teklifi konusunda bilgilendirme yapılmadığı gerekçesiyle toplantıya katılmama kararı almıştı.

TÜRK-İŞ, belirlenen asgari ücrete tepki göstererek, “Bu rakam, çalışanların geçim şartlarını karşılamaktan çok uzak. Asgari ücret 6 aylık bir süre için belirlenmiş olsa dahi kabul edilemez bir seviyededir. Ancak açıklanan rakam, bir yıl boyunca geçerliliğini koruyacak” açıklamasını yaptı.

TÜRK-İŞ, daha önce yüzde 40 zam ve yüzde 20 refah payı ile 29 bin 583 TL asgari ücret talep etmişti.

Ekonomistler: “Şubat ayında açlık sınırının altında”

Uzmanlar, yüzde 30’luk zammın yetersiz olduğunu ve yeni asgari ücretin şubat ayında açlık sınırının altında kalacağını belirtti.

T24’ün derlemesine göre ekonomistler, ayrıca, bu durumun toplumsal gerilimi artırabileceği ve yılın ikinci yarısında hükümetin tekrar zam yapmak zorunda kalabileceğine işaret etti.

Ticaret Bakanlığı’ndan fahiş fiyat uyarısı

Ticaret Bakanlığı, asgari ücret artışının ardından yaptığı açıklamada, “Özellikle asgari ücretteki artış oranını sanki tüm maliyet işçilikmiş gibi fiyatları da aynı asgari ücret artış oranında arttırmaya çalışacak olan mal ve hizmet satıcılarını bir kez daha uyarmak istiyoruz” dedi. Bakanlık, fahiş fiyat uygulamalarının yeni ceza tutarları üzerinden en ağır şekilde cezalandırılacağını vurguladı.

Halen bir işçi için aylık brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, kesintiler düştüğünde net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanan asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise 23 bin 502 lira 94 kuruş.

YetkinReport

Recent Posts

Türkiye-İngiltere İlişkileri Yeni Bir Döneme mi Giriyor?

Bir zamanlar denizlere hükmeden, küresel düzeni şekillendiren Britanya, bugün hâlâ aynı reflekslerle konuşuyor; ancak aynı…

1 saat ago

Süreç Sıkıntısı. Bahçeli: En Yakın Tarihte. Buldan: Senkronik Olmalı

Dün akşam, TBMM’deki 23 Nisan davetinde en çok tartışılan konulardan biri de Terörsüz Türkiye sürecinin…

7 saat ago

Özel: Millet Bizden Mücadele Etmemizi, Sandığı Getirmemizi Bekliyor

CHP lideri Özgür Özel, milletin kendilerinden iktidara karşı dik durup mücadele etmelerini ve sandığı getirmelerini…

9 saat ago

23 Nisan’ın 106’ıncı Yılında Çocukların ve TBMM’nin Durumu

Dünyada ülkesi işgal altında parçalanırken kurtuluşu yeni bir ordudan önce yeni bir parlamentoda görüp, orduyu…

23 saat ago

ABD’nin Çin’in Yükselişini Yavaşlatma Stratejisi

Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasındaki ilişki artık klasik anlamda bir düşmanlık olarak ilerlemiyor. Bugün…

1 gün ago

Von der Leyen Vakası: AB’nin Türkiye Çıkmazı

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in 19 Nisan 2026’da Hamburg’da, Die Zeit gazetesinin…

2 gün ago