Siyaset

Rusya Devlet Başkanı Putin, Azerbaycan uçak kazası için özür diledi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Azerbaycan Hava Yolları’na (AZAL) ait yolcu uçağının Rus hava sahasında düşmesi nedeniyle resmen özür diledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Azerbaycan Hava Yolları’na (AZAL) ait yolcu uçağının Rus hava sahasında düşmesi nedeniyle resmen özür diledi.

Bu, Rusya’nın kazadaki sorumluluğunu kabul ettiği ilk resmi açıklama oldu.

Kremlin’den yapılan yazılı açıklamada, Putin’in hayatını kaybedenlerin ailelerine derinden ve samimi başsağlığı dilediği, yaralılara da acil şifalar temennisinde bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, kaza sırasında Grozni, Mozdok ve Vladikavkaz’ın Ukrayna’nın insansız hava araçlarının saldırısı altında olduğu ve Rus hava savunma sistemlerinin bu saldırıları püskürttüğü ifade edildi.

Yolcu uçağı düşmüştü

25 Aralık’ta meydana gelen kazada, Bakü-Grozni seferini yapan Embraer 190 tipi yolcu uçağı Kazakistan’ın Aktau kenti yakınlarında düşmüş, 38 kişi hayatını kaybederken 29 kişi kurtulmuştu. Azerbaycanlı yetkililer, AA’ya yaptıkları açıklamada uçağın Rus “Pantsir-S” hava savunma sistemi saldırısına maruz kaldığı iddiasını doğrulamıştı.

Dijital Kalkınma ve Ulaştırma Bakanı Rashad Nabiyev, yolcuların ve hayatta kalan uçuş görevlilerinin ifadelerine göre, Grozni üzerindeyken üç patlama sesi duyulduğunu ve ardından bir cismin uçağa çarptığını açıkladı. Nabiyev, uçağın kanadında delikler ve gövdede keskin bir cisimle tutarlı hasarlar tespit edildiğini belirtti.

Soruşturma kapsamında Azerbaycan Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan iki görevli Grozni’de Rus yetkililerle çalışmalarını sürdürüyor.

Türkiye’den 8 kişilik ekip Bakü’ye gidiyor

Türkiye’den de Azerbaycan’ın talebi üzerine 8 kişilik teknik ekip Bakü’ye gönderildi. Ayrıca, Embraer firmasından uzmanlar olay yerinde incelemelerde bulunuyor ve Brezilyalı uzmanların da soruşturmaya katılması bekleniyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk heyetinin Azerbaycan yetkilileriyle koordinasyon içinde çalışacağını ve kazanın nedenlerini araştırmak üzere teknik ve operasyonel analizler yapacağını açıkladı.

Uraloğlu şöyle konuştu:

“Azerbaycan Havayolları AZAL’a ait yolcu uçağının Kazakistan’ın Aktau şehrinde yaşadığı kaza-kırım sonrası Azerbaycan Devlet Sivil Havacılık Ajansı’nın talebi üzerine, kazanın nedenlerini araştırmak, teknik ve operasyonel analizler yapmak ve gerekli desteği sağlamak amacıyla 8 kişilik bir inceleme heyetini görevlendirdik.

Heyetimiz, bu akşam Bakü’ye hareket edecek ve yarından itibaren uzmanlık alanları doğrultusunda olayın tüm yönleriyle incelenmesi için Azerbaycan Otoriteleri ile koordinasyon içinde çalışmalarını yürütecek.

Türkiye olarak her koşulda Azerbaycan’ın yanında olduğumuzu belirtiyor, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, Azerbaycanlı kardeşlerimize bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.”

Kaynak: T24, AA

YetkinReport

Recent Posts

Erdoğan, Türkiye’yi Trump’ın Girmemesini İstediği Neyin Dışında Tuttu?

Tamam, normal koşullar altında değiliz ama ABD Başkanı Donald Trump’ın şu sözleri, normal koşullar altında…

5 saat ago

Kıbrıs’a Dikkat: Oldu Bittiler Söz Konusu

Kıbrıs yeniden ısınıyor. Ama bu kez mesele sadece diplomatik gerilim değil; zamanla yarışan, çok boyutlu…

8 saat ago

PKK’nın Silahsızlanması Süreci Neden Tıkanıyor?

Türkiye’de yeniden canlanan çözüm süreci, ilk bakışta umut verici bir tablo sunuyordu. PKK’nın silah bırakma…

1 gün ago

CHP’li Salıcı, Bakan Kurum’a Sordu: Kaç İlde, Kaç Sığınak Yapıldı?

  CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, hükümete, bölgesel çatışmalar ve afetlere karşı yapılacağı söylenen…

1 gün ago

Trump’ın İran’a Saldırı Tehdidini 6 Nisan’a Ertelemesinin 6 Gerekçesi

ABD Başkanı Donald Trump, 26 Mart akşamı ani bir kararla, Hürmüz Boğazı’nı tamamen açmazsa İran’ın…

2 gün ago

Fransa Avrupa’nın Nükleer Patronu Olabilecek mi? Peki ya Türkiye?

Mehmet Fatih Ceylan Ece Şölendil* ABD/İsrail ikilisinin 28 Şubat’ta İran’a karşı başlattığı savaşın bölgesel ve…

2 gün ago