Hayat

Engelli araç düzenlemesi tartışma yarattı: “Mehmet Şimşek yanlış anlamış”

TBMM’de kabul edilen 7537 sayılı kanun ile engelli araç alımına yeni kısıtlamalar getirildi. Düzenlemeye göre, ÖTV muafiyetli araçların satılamama süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarıldı ve yerli katkı oranı yüzde 40 olarak belirlendi.

TBMM’de kabul edilen 7537 sayılı kanun ile engelli araç alımına yeni kısıtlamalar getirildi. Düzenlemeye göre, ÖTV muafiyetli araçların satılamama süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarıldı ve yerli katkı oranı yüzde 40 olarak belirlendi.

Yazar Uğur Becerikli, Aydınlık gazetesindeki köşesinde düzenlemenin aslında kamu araçları için planlandığını, ancak Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bunu yanlışlıkla engelli araçlarına uyguladığını iddia etti.

Becerikli, “Bu kısıtlama sanırım kamu araçları için yapılacaktı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuyu yanlış anlamış olacak ki, kamuda kullanılan otomobiller için yapılacak olan bu düzenlemeyi, engelli araçları için gerçekleştirdi,” ifadesini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynakları ise ortada bir yanlış anlaşılma bulunduğunu, düzenlemeyle satılamama süresinin 5 yıl, yenisini alma süresinin de 10 yıl olarak belirlendiğine dikkat çektiler.

30 milyon engelli mağdur edildi

Düzenlemeyle birlikte aileleriyle birlikte 30 milyonu bulan engelli nüfusun mağdur edildiğine dikkat çeken Becerikli, “AK Parti yetkilileri bir zamanlar ‘Biz olmasaydık engelliler evden çıkamazdı’ diyordu. Bu kısıtlamalar sonucunda engelliler gerçekten evden çıkamaz duruma geliyor” ifadelerini kullandı.

Becerikli, yeni düzenlemenin diğer kısıtlamaların habercisi olabileceğini belirtti: “Bunun doğrultusunda, evde bakım ücretlerinin çok daraltılması, ortez ve protezlerin fark bedellerinin yüksek olması, otizmli bireylerin eğitim hayatındaki kısıtlamalar ve bunları takip eden başkaca sorunlar sırayla gelecek gibi gözükmektedir.”

“ÖTV muafiyetli otomobili bulunan, engelliler ve ailelerinin hayatlarının dört dörtlük bir yaşam sürdüğü ve bir eli yağda bir eli baldaymış gibi gösteren bazı çok bilgili makam sahipleri, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı yanlış bilgilendirmek suretiyle, yanlış kararlar verilmesine neden olmaktadır.”

Düzenleme Anayasa’ya aykırı

TBMM’deki engelli milletvekillerinin sessizliğini de eleştiren Becerikli, Fatma Öncü, Serap Yazıcı Özbudun, Serkan Bayram ve Yücel Arzen Hacıoğulları’nın konuya tepkisiz kaldığını vurguladı.

Görme Engelli Evrensel Hukukçular Derneği de yaptığı açıklamada, düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğunu ve engellilerin temel haklarını kısıtladığını belirtti.

Dernek yaptığı açıklamada, “Mülkiyet hakkını düşündüğümüzde tasarruf yetkisini on yıl gibi uzun süre kısıtlaması ve de bunun üzerine yüzde 40 gibi yerlilik oranı getirerek, Türkiye’deki otomotiv sanayisi düşünüldüğünde seçenekleri daraltması hakkın özünü zedeler nitelikte,” değerlendirmesinde bulundu.

 

YetkinReport

Recent Posts

Mali sıkıyönetim yılı: 2025’te emekli ve emekçiye iyi haber yok

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kabinesinin 2025 yılının 6 Ocak’taki ilk toplantısında gündeminde yeni emekli maaşları da…

27 saniye ago

“Gömmezlerse gömülecekler” söyleminin kodları: Erdoğan ne istiyor?

“Bölücü caniler ya bir an önce silahlarını gömecekler ya da silahlarıyla birlikte toprağa gömülecekler. Bunun…

21 saat ago

Yeşil ve gri pasaport muamması: AB’ye vizesiz seyahat sancısı

Hükümetin yeşil ve gri pasaportu aşırı kullanımla, bu pasaport sahiplerinin yurtdışı seyahatlerinde Türk vatandaşlarına uygulanan…

1 gün ago

Yeni kararname: Çevre politikaları merkezileşiyor

Biyoçeşitlilik, gezegenimizdeki yaşamın en karmaşık ve hayati yönlerinden biri olarak tanımlanabilir; gezegenin sağlığı için oksijen,…

2 gün ago

Enflasyon yüzde 44, emekli ve memur maaşları belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık ayı enflasyon hesaplamalarını açıkladı. TÜİK'in rakamlarına göre Aralık'ta Tüketici Fiyat…

3 gün ago

DEM Parti heyeti TBMM turuna başladı, Erdoğan Diyarbakır’a gidiyor

İmralı'da PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşen DEM Parti heyeti, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM)…

3 gün ago