Siyaset

Avrupa Komisyon Başkan Yardımcısı Kallas’tan kritik Ankara ziyareti

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, 24 Ocak’ta Ankara’ya gelerek Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşecek. İkili en son 5 Aralık 2024’te NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda görüşmüş, ardından Suriye konusunda 8 Aralık’ta telefon görüşmesi gerçekleştirmişlerdi.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, 24 Ocak’ta Ankara’ya gelerek Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşecek.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan bilgilendirmeye göre Fidan ve Kallas’ın yapacağı görüşmelerde Türkiye’nin AB üyelik sürecinin yeniden canlandırılması, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi müzakerelerinin başlatılması ve vize serbestisi sürecinin hızlandırılması konularının ele alınması, ayrıca “göç konusundaki işbirliğinin, adil yük ve sorumluluk paylaşımı temelinde yenilenmesinin” de gündemde olması bekleniyor.

Bölgesel konularda ise Ukrayna-Rusya savaşının diplomasi yoluyla çözümü, Gazze’deki ateşkesin sürdürülmesi ve Suriye’nin yeniden imarı konuları görüşülecek. Bakan Fidan’ın, Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılması ve Suriyelilerin güvenli dönüşü için atılabilecek ortak adımları da gündeme getirmesi bekleniyor.

3 Şubat’ta Güvenlik Zirvesi

Bu ziyaret, AB’nin yeni dönem politikalarının şekillendiği bir döneme denk geliyor. 1 Aralık 2024’te göreve başlayan AB Konseyi Başkanı António Costa, geçtiğimiz günlerde Avrupa Parlamentosu’na hitabında AB’nin savunma ve güvenlik politikalarına vurgu yapmıştı. Costa, 3 Şubat’ta AB tarihinde ilk kez düzenlenecek “savunma zirvesi”ni duyurmuş ve NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile İngiltere Başbakanı Keir Starmer’in de zirveye davet edildiğini açıklamıştı.

Kallas ve Fidan en son 5 Aralık 2024’te NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda görüşmüş, ardından Suriye konusunda 8 Aralık’ta telefon görüşmesi gerçekleştirmişlerdi.

2024 yılında Türkiye-AB arasında üst düzey temaslar artmış, beş yıl aradan sonra Dışişleri Bakanı Fidan AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısına katılmıştı. Bu toplantının ardından Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu başlatılmış ve 2019’da durdurulan Avrupa Yatırım Bankası’nın Türkiye’deki bazı faaliyetlerine geri dönmesi kararlaştırılmıştı.

 

YetkinReport

Recent Posts

Fidan “İsrail’in başındakiler deli” derken ABD’nin Bölge Valisi ne dedi?

  ABD’nin, sömürge dönemlerinin Britiş Bölge Valilerini aratmayan Tom Barrack'ın sıfatını yazmaya satırlar yetmiyor: ABD…

14 saat ago

Okullara Polis mi, Psikolog mu?

Son bir haftada ardı sıra gerçekleşen ve bir öğretmen ile 8 çocuğun ölümüyle sonuçlanan silahlı…

1 gün ago

İş Bankasından Sert Çıkış: Enflasyonla Mücadele Programı Fiilen Bitti

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, İran savaşının getirdiği sıra dışı koşullarda hükümetin enflasyonla mücadele…

2 gün ago

Papa Savaşa, Trump Papa’ya Karşı: Bir Söz Düellosu

 Geçtiğimiz cumartesi günü Aziz Petrus Bazilikasındaki ayinde  Papa’nın ABD’nin ismini telaffuz etmeden İran savaşını eleştirerek…

2 gün ago

Okul Katliamı Toplumsal Çöküşün Yansımaları

  Dün Şanlıurfa’da, bugün (15 Nisan 2026) Kahramanmaraş’ta yaşanan okul baskınları yalnızca “güvenlik açığı” başlığıyla…

3 gün ago

Türk Silahlı Kuvvetlerinin 13 ülkede 70 binden fazla askeri var

Millî Savunma Bakanlığı kaynaklarına göre, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) 13 ülkede 70 binden fazla birliği…

3 gün ago