Bolu’nun Kartalkaya kayak merkezindeki Grand Kartal Otel’de 21 Ocak’ta meydana gelen ve 78 kişinin hayatını kaybettiği yangınla ilgili bilirkişi ön raporu tamamlandı.
Bolu’nun Kartalkaya kayak merkezindeki Grand Kartal Otel’de 21 Ocak’ta meydana gelen ve 78 kişinin hayatını kaybettiği yangınla ilgili bilirkişi ön raporu tamamlandı.
Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulan bilirkişi ön raporuna göre, Grand Kartal Otel’deki yangın faciasında otel sahibi ve yöneticilerinin yanı sıra Mülga Bolu Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü, Bolu İl Özel İdaresi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı yangından sorumlu bulundu.
Asalet Bakanı Yılmaz Tunç, “korsan rapor” olarak nitelediği ön raporun henüz resmi özelliği bulunmadığını söyledi ve kamuoyuna duyuran CHP lideri Özgür Özel’i dezenformasyon yapmakla suçladı.
Ön rapora göre Mülga Bolu Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü (şimdiki Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü), 1997-1999 yıllarında yapı ruhsatı vermekten, Bolu İl Özel İdaresi, 2009’dan sonra ruhsat ve denetimden, Kültür ve Turizm Bakanlığı ise Turizm İşletme Belgesi düzenlemekten sorumlu tutuldu.
Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulan raporda, saat 03:20’de restoran bölümündeki elektrikli ızgaradan başlayan yangının, gerekli güvenlik önlemlerinin alınmaması nedeniyle hızla yayıldığı tespit edildi. Otelde yangın algılama sistemlerinin yetersiz olduğu, acil durum aydınlatmasının çalışmadığı ve tek kaçış merdiveninin bulunduğu belirlendi.
Rapor, özellikle 294 yataklı otelde olması gereken yağmurlama sisteminin bulunmaması ve tek kaçış merdiveninin standartlara uygun olmaması gibi ciddi ihmalleri vurguladı.
Yapılan incelemede yapıda ilave çıkış çıkış ve kaçış merdiveni, yağmurlama sistemi, itfaiye su alma ağzı tesis edilmediği görüldü. Buna göre binada kaçış merdiveni ve güvenlik holü temel sistemler, detektör, yangın santrali gibi algılama ve uyarı sistemleri, acil durum aydınlatması, ışıklandırması gibi acil durum sistemleri, ve alt yapıda ciddi eksiklikler bulunuyor.
Başsavcılık, yeni delillerin değerlendirilmesiyle kapsamlı bir kök rapor hazırlanacağını bildirdi.
Sorumlular şöyle belirtildi:
✓ İlgili otele 1997 ve 1999 tarihlerinde inşaat ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi veren kurumun mülga Bolu Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü (yeni Bolu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü), 2009 tarihinden sonra ruhsat ve yapı kullanma izin belgesi vermeye yetkili kurum olarak Bolu İl Özel İdaresi, Söz konusu otel işletmesine Turizm İşletmesi Belgesi düzenleyen kurum olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sorumlu olduğu,
✓ Yatırımcı kuruluş ve yapı sahibi olarak Grand Kartal Otel isimli işletmenin sorumlu olduğu;
✓ Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 26.07.2002 tarihinden itibaren oteldeki yangın sistemleri ile varsa tadilat projelerinin tasarım ve uygulanmasında sorumluluğu olan mimar ve mühendisler ile uygulayıcı yükleniciler ve imalatçıların sorumlu olduğu,
✓ Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 26.07.2002 tarihinden itibaren yapının yapılması, kullanılması, bakım, onarım ve denetiminde görev alan müşavir, danışman, proje kontrol, yapı denetim ve işletme yetkilileri sorumludur.
tespit edildi.
Kıbrıs meselesi, onlarca yıldır kavramsal tuzaklara sıkışmış bir diplomasi başlığı olmaktan öteye gidemedi. Kıbrıs’ta “İki…
Alfred Hitchkok, 1962’de François Truffaut ile yaptığı radyo söyleşisinde, “sürpriz” ile “gerilim” arasında nasıl bir…
Hapis tehdidi CHP lideri Özgür Özel’e dek uzandı. Özel ve CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’ın…
İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, 30 Haziran Pazartesi günü Ankara’daydı. Önce Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la…
CHP lideri Özgür Özel partisinin sadece terörsüz değil, terörsüz ve demokratik bir Türkiye istediğini söyledi.…
Bilimsel bilgi kamuya nasıl ulaşır? Yalnızca akademik dergilerle değil; onu sadeleştiren, çoğul seslere alan tanıyan,…