Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

AK Parti Büyük Kongresine geri sayım: Kulisler hareketli

Yazar: YetkinReport / 22 Şubat 2025, Cumartesi / Oda: Siyaset

AK Parti (Adalet ve Kalkınma Partisi) 8. Olağan Büyük Kongresi, 23 Şubat Pazar günü Ankara Spor Salonu’nda gerçekleştirilecek. “Adında AK, ışığında istikbal” ana sloganıyla düzenlenecek kongreye, 1607 delegenin katılması bekleniyor.

AK Parti (Adalet ve Kalkınma Partisi) 8. Olağan Büyük Kongresi, 23 Şubat Pazar günü Ankara Spor Salonu’nda gerçekleştirilecek. “Adında AK, ışığında istikbal” ana sloganıyla düzenlenecek kongreye, 1607 delegenin katılması bekleniyor.

Erdoğan’dan “Yeni Dönem” vurgusu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kongre öncesinde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Aziz milletimizin kaderini değiştiren, Türkiye Yüzyılı’na emin adımlarla ilerleyen kutlu yolculuğumuzda, Allah’ın izniyle yarım kalan hiçbir hikaye olmayacak… AK Parti’mizin 8’inci Olağan Büyük Kongresi’ni inşallah 23 Şubat Pazar günü partimize yakışır bir atmosferde icra edecek, hep beraber yeni bir dönemin kapılarını açacağız” ifadelerini kullandı.

Erdoğan ayrıca paylaştığı videoda, “Neferlerimizle çıktığımız bu yolculuk, bir milletin kaderini değiştiren yolculuktur. Her başarının ardında milletimiz var, neferlerimiz, gönüldaşlarımız ve teşkilatlarımız var. Her adımda AK Parti teşkilatlarımızın alın teri var” dedi.

Parti yönetiminde beklenen değişiklikler

Cumhurbaşkanı Erdoğan 31 Mart 2024 yerel seçimlerinin ardından yaptığı açıklamalarda, teşkilatlar ve parti yönetim kadrolarında “değişime” gidecekleri mesajını vermişti.

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre bu çerçevede AK Parti ilçe başkanlıklarında değişim yüzde 60’a, il başkanlıklarında ise yüzde 75’e ulaştı.

Parti kulislerinde, teşkilatlardaki değişimin genel merkez yönetimine de yansıyacağı konuşuluyor. Kapsamlı değişikliğin, delegelerin oylarıyla belirlenecek olan 75 üyeli Merkez Karar Yönetim Kurulu’nda (MKYK) olması bekleniyor.

Gerek parti politikalarının gerekse Meclis ile parti yönetimi arasındaki bağın güçlendirilmesi için MKYK’da milletvekili ağırlığının artırılması beklentisi dile getiriliyor.

Bunun yanında MYK’da da kapsamlı değişim bekleniyor. MYK’da “parti hafızası”nı temsil eden bazı isimlerin yerini koruyabileceği, ancak 18 üyeli MYK’nın en az 9-10 üyesinin değişmesi bekleniyor.

Kabine revizyonu ertelenebilir

Kulislerde kabine revizyonu için farklı seçenekler konuşuluyor. Bazı bakanlıkların bölünmesi ve yeni bir yapılanmaya gidilmesine dönük çalışmalar nedeniyle, kabine değişikliğinin hemen olmayabileceği, birkaç ay sonra veya Haziran ayına kalabileceği belirtiliyor.

Genel Başkanvekili Efkan Ala’nın, bu konuda hazırladığı çalışmayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunduğu ve hangi bakanlıkların bölüneceğine de Erdoğan’ın karar vereceği belirtiliyor. Kulislerde Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı, ikiye bölünebilecek bakanlıklar arasında sayılıyor.

Kongre hazırlıkları tamamlandı

Kongreye ilişkin hazırlıklar tamamlandı. Ana sloganın yanı sıra 8 ayrı alt slogan, yeni bir şarkı ve AK Parti’nin 23 yıllık icraatlarının yer aldığı tanıtım filmi hazırlandı.

Ankara Spor Salonu’nda düzenlenecek kongreye, Cumhur İttifakı ortakları MHP, BBP, DSP, HÜDAPAR ile muhalefet partilerinden CHP, İYİ Parti, Vatan Partisi, Yeniden Refah ve Saadet Partisi davet edildi. DEM Parti’ye ise davet gitmedi.

Bunun gerekçesi olarak, Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir, “İçinden geçtiğimiz süreç bir normalleşme süreci değil. Türkiye yeni bir döneme giriyor. İnanıyoruz ki DEM Parti bu fırsatı değerlendirir” açıklamasını yaptı.

Doğum günü 26 Şubat olan Cumhurbaşkanı Erdoğan için kongrede bir kutlama yapılması da planlanıyor.

AK Parti’nin 23. yılı

Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde 14 Ağustos 2001’de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerinde geçerli oyların yüzde 34,28’ini alarak tek başına iktidara geldi. Parti, ilk olağan büyük kongresini 12 Ekim 2003’te gerçekleştirdi.

AK Parti bugüne kadar 7 olağan, 4 olağanüstü büyük kongre düzenledi. Yarın gerçekleştirilecek olan 8. Olağan Büyük Kongre, partinin “Türkiye Yüzyılı” hedefleri doğrultusunda yeni dönemin başlangıcı olarak nitelendiriliyor.

Kongre sürecinde 12 Ekim’de ilçe, 30 Kasım’da ise il kongreleri başladı. 7 Şubat’ta yapılan İstanbul 8. Olağan İl Kongresiyle 81 ilde kongre süreci tamamlandı.

AK Parti, 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nde de sandıktan birinci parti olarak çıkmıştı.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: AK Parti, kongre

OKUMAYA DEVAM EDİN

AB Dönem Başkanı olurken Almanya ve iç politikası
Beşiktaş Belediyesine de “Şafak Operasyonu”: Akbolat ilk kez konuştu
Ne “Temiz Eller” Ama! Bebek Otel ve Ekol TV ile Kördüğüm İyice Dolanıyor
  • Erdoğan AK Parti’nin 25 yılını böyle özetledi: Yapamaz dediler, yaptık!15 Ağustos 2026
  • Yeni bir kapı açıldı: Türkiye şimdi nereye gidiyor?14 Ağustos 2026
  • Asteriks’in, Red Kit’in, Pıtırcık’ın Babası René Goscinny 100 Yaşında14 Ağustos 2026
  • “Kuriş suç örgütü” soruşturması ve Süleymancıların derin geçmişi13 Ağustos 2026
  • Geri Dönüşüm Atığı İthalatının Çevresel Etkilerinden Korunmak Mümkün mü?13 Ağustos 2026
  • Terörsüz Türkiye Sürecinin Dış Politikaya Olası Yansımaları13 Ağustos 2026
  • Petrolün Yeni Süper Gücü Yeni Stratejisiyle Çin mi Oluyor?12 Ağustos 2026
  • Terörsüz Türkiye’nin Siyasi Faturası Neden Özgür Özel’e Kesiliyor?12 Ağustos 2026
  • Terörsüz Türkiye oylaması Anayasayı Mecliste değiştirme ihtimali doğurdu12 Ağustos 2026
  • Anayasa, Hukuk ve Demokrasi Öcalan’a ve DEM Parti’ye emanet mi?11 Ağustos 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP