Categories: Siyaset

Öcalan: “PKK ömrünü tamamladı, silah bırakmalı, kendini feshetmeli”

Ahmet Türk, Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder, Tülay Hatimoğulları, Tuncer Bakırhan, Cengiz Çiçek ve Faik Özgür Erol’dan oluşan DEM Parti heyeti, İmralı Adası’nda PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüştü. Görüşmenin ardından heyet Öcalan’ın çağrısını okudu. Öcalan PKK’ya silah bırakma çağrısı yaptı.

PKK lideri Abdullah Öcalan, PKK’ya silah bırakma çağrısında bulundu, “tüm gruplar silah bırakmalı PKK kendini feshetmelidir,” dedi.

Ahmet Türk, Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder, Tülay Hatimoğulları, Tuncer Bakırhan, Cengiz Çiçek ve Faik Özgür Erol’dan oluşan DEM Parti heyeti, İmralı Adası’nda PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüştü.

Görüşmenin ardından İstanbul’da açıklama yapan heyetten Ahmet Türk ve Pervin Buldan, Öcalan’ın mesajını okudu.

Öcalan, PKK’nın kendini feshetmesi, tüm silahlı grupların silah bırakması çağrısı yaptı.

Öcalan’ın mesajı şöyle:

“Sayın Devlet Bahçeli’nin yaptığı çağrı, sayın Cumhurbaşkanının ortaya koyduğu irade ile diğer siyasi partilerin malum çağrıya dönük olumlu yaklaşımlarıyla oluşan bu iklimde silah bırakma çağrısında bulunuyor ve bu çağrının tarihi sorumluluğunu üstleniyorum.

Varlığı zorla sona erdirilmemiş her çağdaş cemiyet ve paritnin gönüllü olarak yapacağı gibi devlet ve toplumla bütünleşme için kongrenizi toplayın ve karar alın. Tüm gruplar silah bırakmalı ve PKK kendini feshetmelidir. Ortak yaşama inanan ve çağrıma kulak veren tüm kesimlere selamlarımı iletiyorum.”

Mesajın hem Kürtçe hem Türkçe okunmasının ardından söz alan Sırrı Süreyya Önder, “Kendisinin bir notunu da paylaşmak istiyoruz, ‘bu perspektifi ortaya koyarken şüphesiz pratikte silahların bırakılması ve PKK’nin kendini feshi demokratik siyaset ve hukuki boyutun tanınmasını gerektirir’” dedi.

Öcalan’ın tam mesajı

Öcalan’ın ilettiği mesajın tamamı şöyle:

“Barış ve demokratik toplum çağrısı

PKK tarihin en yoğun şiddet yüzyılı olan 20. asrı iki dünya savaşı, reel sosyalizm ve dünya genelinde yaşanan soğuk savaş ortamları, kürt realitesinin inkarı, başta ifade olmak üzere özgürlükler konusunda yasaklardan kaynaklı oluşan zeminde doğmuştur.

Teori program strateji ve taktik olarak yüzyılın reel sosyalist sistem gerçeğinin ağır etkisinde kalmıştır. 1990’larda reel sosyalizmin iç nedenlerle çöküşü ve ülkede kimlik inkarının çözülüşü ifade özgürlüğünde sağlanan gelişmeler PKK’nin anlam yoksunluğuna ve aşırı tekrara yol açmıştır. Dolayısıyla ömrünü benzerleri gibi tamamlamış ve feshini gerekli kılmıştır.

Kürt Türk ilişkileri 1000 yılı aşan tarihler boyunca Türkler ve Kürtler, varlıklarını sürdürmek ve hegemonic güçlere karşı ayakta kalmak için gönüllülük yönü ağır basan hep bir ittifak içinde kalmayı zorunlu görmüşlerdir.

Kapitalist modernitenin son 200 yılı, bu ittifakı parçalamayı esas gaye edinmiştir. Etkilenen güçler, sınıf temelleriyle birlikte buna hizmeti esas bellemişlerdir. Cumhuriyetin tek tipçi yorumlarıyla birlikte bu süreç hızlanmıştır. Günümüzde çok kırılgan hal alan tarihsel ilişkiyi, kardeşlik ruhu içinde inançları da göz ardı etmeden yeniden düzenlemek esas görevdir.

Demokratik toplum ihtiyacı kaçınılmazdır. Cumhuriyet tarihinin en uzun ve kapsamlı isyan ve şiddet hareketi olan PKK’nin güç ve taban bulması, demokratik siyaset kanallarınnın kapalı olmasından kaynaklanmıştır.

Aşırı milliyetçi savruluşunun zorunlu sonucu olan, ayrı ulus-devlet, federasyon, idari özerklik ve kültüralist çözümler, tarihsel toplum sosyolojisine cevap olamamaktadır.

Kimliklere saygı, kendilerini özgürce ifade edip, demokratik anlamda örgütlenmeleri, her kesimin kendilerine esas aldıkları sosyo-ekonomik ve siyasal yapılanmaları ancak demokratik toplum ve siyasal alanın mevcudiyetiyle mümkündür.

Cumhuriyetin ikinci yüzyılı ancak demokrasiyle taçlandırıldığında kalıcı ve kardeşçe bir sürekliliğe sahip olabilecektir.
Sistem arayışları ve gerçekleştirmeler için demokrasi dışı bir yol yoktur. Olamaz. Demokratik uzlaşma temel yöntemdir. Barış ve demokratik toplum döneminin dili de gerçekliğe uygun geliştirilmek durumundadır.

Sayın Devlet Bahçeli’nin yaptığı çağrı, sayın Cumhurbaşkanı’nın ortaya koyduğu irade ile diğer siyasi partilerin malum çağrıya dönük olumlu yaklaşımlarıyla oluşan bu iklimde silah bırakma çağrısında bulunuyor ve bu çağrının tarihi sorumluluğunu üstleniyorum.

Varlığı zorla sona erdirilmemiş her çağdaş cemiyet ve paritnin gönüllü olarak yapacağı gibi devlet ve toplumla bütünleşme için kongrenizi toplayın ve karar alın. Tüm gruplar silah bırakmalı ve PKK kendini feshetmelidir.

Ortak yaşama inanan ve çağrıma kulak veren tüm kesimlere selamlarımı iletiyorum.”

YetkinReport

Recent Posts

Barrack’ın Antalya konuşmasına dair tartışma bize ne anlatıyor?

Antalya Diplomasi Forumu bu yıl da uluslararası siyasetin çok katmanlı gündemini yansıtan önemli bir buluşma…

7 saat ago

İktidar Saflarında Şimşek ve Ekonomi Programı Çatlağı

İktidar çizgisindeki Yeni Şafak gazetesi bugün “Şimşek’in Enflasyonla Mücadele Programı Çöktü” manşetiyle çıktı. Gazete, Hazine…

9 saat ago

Fidan “İsrail’in başındakiler deli” derken ABD’nin Bölge Valisi ne dedi?

  ABD’nin, sömürge dönemlerinin Britiş Bölge Valilerini aratmayan Tom Barrack'ın sıfatını yazmaya satırlar yetmiyor: ABD…

2 gün ago

Okullara Polis mi, Psikolog mu?

Son bir haftada ardı sıra gerçekleşen ve bir öğretmen ile 8 çocuğun ölümüyle sonuçlanan silahlı…

3 gün ago

İş Bankasından Sert Çıkış: Enflasyonla Mücadele Programı Fiilen Bitti

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, İran savaşının getirdiği sıra dışı koşullarda hükümetin enflasyonla mücadele…

4 gün ago

Papa Savaşa, Trump Papa’ya Karşı: Bir Söz Düellosu

 Geçtiğimiz cumartesi günü Aziz Petrus Bazilikasındaki ayinde  Papa’nın ABD’nin ismini telaffuz etmeden İran savaşını eleştirerek…

4 gün ago