Ekonomi

Türk iş dünyasından AB’ye çağrı: yeni bir hikaye yazmanın tam zamanı

AB’ye Türkiye’yle yeni bir hikaye yazmanın tam zamanı çağrısı yapan Türkiye-Avrupa İş Konseyleri Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ (sağda), Türkiye-Almanya İş Konseyi Eş Başkanı, önceki Alman Cumhurbaşkanı Christian Wulff ile görülüyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın değişen küresel koşullarda Avrupa güvenliğinin Türkiyesiz düşünülemeyeceği çağrısında bulunması ardından Türk iş dünyasından da benzeri bir çağrı geldi. Dış Ekonomik İlişkiler Konseyinin (DEİK) Türkiye-Avrupa İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, gelinen koşullarda “Türkiyesiz Avrupa güvenliği gibi Türkiyesiz Avrupa ekonomisinden bahsedilemeyeceğini, ilişkilerde yeni bir hikaye yazma zamanının geldiğini söyledi.

Yazılı açıklamasında Rusya-Ukrayna savaşı ile ortaya çıkan duruma dikkat çeken Yalçındağ, Türkiye’yi siyasi ve ekonomik ortaklıkların dışında tutmanın “günün sonunda AB’ye zarar vereceğini” vurguladı.

Yalçındağ, Türkiye’nin 2024’te 3 milyar dolar AR-GE bütçesi ile 7,1 milyar dolar ihracat ve 100 milyar dolarlık proje hacmine ulaşan savunma sanayiinin, İkinci dünya Savaşından bu yana rekor savunma harcaması yapan Avrupa ülkelerine “bu konjonktürde” yeni ve “rasyonel bir adım” seçeneği sunduğunu söyledi. Yalçındağ, enerji ve ulaşım koridorlarının artan öneminde Türkiye’nin artan öneminin de yeni stratejik işbirliği imkanları doğurduğuna dikkat çekti.

Yeni bir hikaye lazım

Avrupa liderlerinin dünyadaki değişimi iyi okumazsa dünya gücü olma özelliğini yitirebileceğini öne süren Yalçındağ, AB’nin artık Türkiye’ye koyduğu engelleri kaldırmasının, örneğin Gümrük Birliği güncellemesine gidilmesinin şart olduğunu söyledi.

Yalçındağ, “Kabul edilemez” vize sorunlarını konuşmak yerine Türkiye-AB ilişkilerini geliştirmeyi konuşmanın “yeni bir haber yazmanın tam zamanının” geldiğini söyledi.

Erdoğan, Ankara’daki yabancı diplomatik temsilcilere 3 Mart’ta verdiği iftar yemeği davetinde “Türkiyesiz bir Avrupa güvenliği düşünülemez. Avrupalı dostlarımızın da bu hakikatle artık yüzleşmesini, vizyoner bir bakış açısıyla tam üyelik sürecimizi ilerletmesini bekliyoruz” demişti.

AB’nin ABD ile ilişkileri Donald Trump’ın Başkanlığı devralması ardından çalkantılı günler geçiriyor. Altı Avrupa ülkesi geçtiğimiz aylarda yayınladıkları Varşova Deklarasyonunda, Türkiye’nin de bir süredir vurguladığı “stratejik özerklik” kavramına dikkat çekmiş, o çerçevede ABD’ye bağımlı olmayan savunma yatırımlarına değinmişlerdi.

YetkinReport

Recent Posts

PKK fesih kongresi toplamadı, Rojava’da Kürt birliği kongresi toplandı

Ankara’da sabırsızlık artıyor, sinirler geriliyor. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin önerisi üzerine PKK’nın kurucu lideri Abdullah…

2 saat ago

Özel: Erdoğan’dan İmamoğlu’nun özgürlüğü ya da erken seçim dilenmiyorum

CHP lideri Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan Ekrem İmamoğlu’nun özgürlüğü ve erken seçim “dilenecek hali…

1 gün ago

Yeni gözaltılar: İmamoğlu davasına Kanal İstanbul kavgası eklendi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı 26 Nisan sabahı İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yetkilileri, çalışanları ve Ekrem İmamoğlu…

2 gün ago

Diploma iptali, demokratik gelecek ve akademik özgürlüğün küresel çöküşü

Türkiye’de üniversite özerkliği ve kurumsallaşma yolunda ilerleme yerine zamanla bir gerileme yaşandı. Son yirmi yılda,…

4 gün ago

PKK silah bırakacak mı? Kritik günler, kritik gelişmeler

PKK kurucu lideri Abdullah Öcalan’ın kurduğu örgüte silah bırakıp kendini feshetmesi çağrısında kritik bir eşiğe…

4 gün ago

Marmara’da şiddetli deprem, İstanbul sallandı, neyse ki can kaybı yok

İstanbul’un Silivri ilçesi açıklarında, Marmara Denizinde 23 Nisan öğle saatlerinde meydana gelen bir dizi deprem…

5 gün ago