Ekonomi

Kaygı verici tablo: Türkiye yaşlandıkça, yaşlı yoksulluğu da artıyor

Türkiye nüfusu yaşlandıkça sorun olan yaşlı yoksulluğu “düşük ücretle çelişme, düşük emekli aylığı” döngüsünden kaynaklanıyor.

Emeklilerin Bayram ikramiyelerinin 3 bin liradan 4 bin liraya çıkarılmasının konuşulduğu şu günlerde yayınlanan Türkiye İstatistik Kurumu verileri, yaşlılık ve ekonomi konusunda kaygı verici bir görünüm sergiliyor. TÜİK verilerine göre Türkiye yaşlandıkça hem ekonomideki genç nüfusa sahip olma avantajını yitiriyor hem de yaşlı yoksulluğu artıyor.

Ekonomim gazetesinde Mehmet Kaya’nın TÜİK verileri üzerine yaptığı analize göre Türkiye’de her 4 yaşlıdan biri yoksul. TÜİK verileri doğum hızının düşmesi ile -tıp ve sağlık sistemindeki gelişmelere bağlı olarak- yaşam beklentisinin artması gibi nedenlerle 65 yaş üzeri vatandaşların 2024 itibarıyla yüzde 10,6 olan 85 milyonluk nüfustaki payının 2030’da yüzde 13,5’a ulaşacağını, 2050’de her dört kişiden birinin yaşlı sayılacağını gösteriyor.

Yaşlı yoksulluğunun kaynağı

Yaşlıların yarısından fazlasını, yüzde 55,4’ünü kadınlar oluşturuyor. 65 yaş üzeri iş gücüne katılım oranı ise yüzde 13, bunun da yarısından fazlası, yüzde 57,7’si tarım sektöründe.

Ekonomim gazetesine konuşan TEPAV Kalkınma Programı Direktörü Ekrem Cünedioğlu, yaşlı yoksulluğundaki artışın “Düşük ücretli çalışma ve düşük ücretle emeklilik döngüsünden” kaynaklandığı görüşünde. Avrupa’da emeklilik yaşının yükseltilmesi gibi uygulamaların gündemde olduğunu söyleyen Cünedioğlu, Türkiye’nin aynı yolda gitmesi gerekmese de “hem işgücü piyasası hem de emeklilik sisteminin hızlıca planlanması” gerektiğini söylüyor.

Yazının tamamını bu bağlantıdan okuyabilirsiniz.

YetkinReport

Recent Posts

Terörsüz Türkiye: dışarıya demokrasi vaatleri, içeride baskıya devam

Terörsüz Türkiye projesinde bir sonraki kritik aşama olan silah bırakma işleminin ne zaman, nerede, nasıl…

17 saat ago

Suriye yaptırımları üzerine dörtlü toplantı: Erdoğan çevrimiçi katıldı

Suriye’ye uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılması için Suriye, Türkiye, ABD ve Suudi Arabistan’ın katılımıyla dörtlü bir…

2 gün ago

Yeni bir dönemin eşiğinde: Barış, sadece silahların susması değildir

Barış, silahların susmasıyla başlar ama orada sona ermez. Gerçek barış, zihinlerdeki hendekleri ve kalplerdeki mayınları…

2 gün ago

Bir zamanlar Hacettepe Üniversitesi: sessiz direniş ve hafıza

“Azıcık bir gelenek oluşturmak bile, bitimsiz bir tarih birikimini gerektirir.” Henry James’in bu sözü, üniversitelerin…

2 gün ago

Rusya-Ukrayna: 15 Mayıs İstanbul hala kesinleşmedi. Putin ne yapacak?

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, alışılmadık biçimde 11 Mayıs sabaha karşı düzenlediği basın toplantısında Ukrayna’yı “İstanbul’da…

3 gün ago

PKK’nın fesih kararı ve hükümetin yanıtlaması gereken sorular

PKK’nın 12 Mayıs’ta silahlı mücadeleyi bırakma ve kendisini fesih kararı Türkiye’de yaygın siyasi şiddet döneminin…

3 gün ago