Hükümetin CHP’nin başına kayyım atayabileceği tartışmaları Kılıçdaroğlu’na karşı Özel’in kazandığı 2023 kurultayı ve 6 Nisan’da ilan edilen Olağanüstü Kurultayı iptal çabalarıyla gündeme gelmişti.
Ankara 31. Asliye Hukuk Mahkemesi, CHP’nin 6 Nisan 2025’te Olağanüstü Kurultay toplanması kararının iptali istemini reddetti. CHP lideri Özgür Özel 21 Mart’ta hükümetin kendisinin genel başkan seçildiği 4-5 Kasım 2023 Kurultayın şaibe iddiaları nedeniyle geçersiz sayıp CHP’nin başına kayyım atayacağı duyumları üzerine 6 Nisan’da olağanüstü kurultay ilan etmişti. Bu adım atılmayıp kayyım atansaydı, atanan kişinin 23 Mart’ta CHP önseçimiyle birlikte ilan edilen CHP üyesi olmayanlara da oy verme imkânı tanıyan sandığı iptal ettireceği tahmin ediliyordu.
Bunun üzerine CHP’den ihraç edilen eski Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile Kurultay delegeleri Levent Çelik ve Hatip Karaaslan Olağanüstü Kurultay yapılması kararının yürürlüğünün durdurulması talebine yönelik ihtiyati tedbir alınması için mahkemeye başvurdu. CHP’nin başına kayyım atanacağı haberleri bunun üzerine yeniden gündem oldu.
O arada CHP 23 Mart sandıklarından 15 milyon oy çıktığını açıkladı; bu CHP üyelerinin kullandığı oyların on katına yakındı.
26 Mart’ta toplanan mahkeme, davacıların iptal başvurularının “yaklaşık ispat” koşullarını yerine getirmediğine hükmetti.
İptal isteminin reddiyle CHP’nin başına kayyım atanma ihtimali ortadan kalkmasa da azaldı. O ihtimal CHP İstanbul İl Kurultayının iptali için açılan dava nedeniyle hala gündemde. CHP’nin 1370 Kurultay delegesinden 196’sı İstanbul’dan geliyor.
Ancak YetkinReport’a bilgi veren hukuk kaynakları, o 196 delegeden kaçının Kemal Kılıçdaroğlu’na, kaçınınsa onun yerine genel başkan seçilen Özgür Özel’e oy verdiğinin ispat edilemeyecek olması nedeniyle öyle bir iptal talebinin de yargıdan dönmesinin daha yüksek ihtimal olduğu görüşünde. Dolayısıyla bu nedenle 6 Nisan’daki Olağanüstü Kurultayın iptal edilebileceği yorumlarının zorlama kaldığı anlaşılıyor.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye’de PKK bağlantılı SGD ve YPG’yi sert biçimde uyardı ve tutum…
Türkiye’de barış sürecinin anahtar sorusu şudur: Silahlar sustuktan sonra, silahı elinde tutan insanı nasıl…
Siyaset, erkek-kadın rekabetinin en sert ama kapılarının en sıkı kapalı tutulduğu alanlardan biri. Erkek egemen…
“Terörsüz Türkiye, ya da PKK’nın silah bırakarak siyasete katılması sürecinde kurulan TBMM Millî Dayanışma, Kardeşlik…
MHP lideri Devlet Bahçeli 11 Ağustos’ta yaptığı “Belediyeler başta olmak üzere” vurgusuyla “yayılan ve yoğunlaşan…
Özgür Özel, CHP’yi sadece söylemleriyle değil eylemleriyle konuşturmaya başladı. 10 Ağustos’ta Tokat’ta 44’üncü mitingini yaptı;…