Ekonomi

İş dünyası AB’ye tepkili. Yalçındağ: Vize meselesi sıktı artık

Türkiye-AB İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Yalçındağ: vize meselesikronik sorun haline geliyor. AB ülkelerine yatırım ve istihdam sağlıyoruz. Türk vatandaşlarına da AB üyesi olmayan diğer ülkelerle aynı öçlülerin uygulanmasını istiyoruz.

Türk iş dünyası, Avrupa Birliği ülkelerindeki ortaklarına seslenerek Türk vatandaşlarına uygulanan Schengen vize sorunlarının giderilmesi için destek olmaya çağırdı. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Avrupa İş Konseyleri Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Vize meselesi artık konuşmaktan sıkıldığımız bir başlık haline geldi. Türkiye’de bulunan AB üyesi ülkelerin diplomatik misyonlarını ve özellikle iş dünyası temsilcileri olmak üzere Avrupalı tüm dostlarımızı bu meseleyi daha gür sesle ele almaya davet ediyorum” dedi.
Ankara’daki görev süresi dolmakta olan AB Delegasyonu Temsilcisi Thomas Ossowski’nin geçenlerde Türkiye’ye yönelik Schengen vizesi uygulamalarını “utanç verici” bulmasına da değinen Yalçındağ; bunu geç kalmış ama mutluluk vetrici” bir çıkış olarak niteleyerek, uygulamanın utanç verici olmakla kalmayıp AB’yle ilişkileri zedeleyen, kronik bir hal almaya başladığını söyledi.
Yalçındağ’ın Ossowski’nin sözüne atıfta bulunması önemli. Çünkü Yalçındağ aynı zamanda DEİK’in Türkiye-Almanya İş Konseyi eş başkanlığını (önceki Alman Cumhurbaşkanı Christian Wulff ile birlikte) yürütüyor. Ossowski ise 1 Temmuz’da Almanya’nın AB nezdindeki büyükelçisi olarak göreve başlıyor.

“Artık konuşmaktan sıkıldık”

Yalçındağ şunları söyledi:
• “Türkiye-AB ilişkilerinin önemini her alanda vurgulamaya çabalıyoruz. DEİK Türkiye Avrupa İş Konseyleri olarak da bu önemi göstermek niyetiyle yoğun tempoda ticari diplomasi faaliyetleri gerçekleştiriyoruz ama vize meselesi artık konuşmaktan sıkıldığımız bir başlık ve aşmaya çalışmaktan yorulduğumuz bir bariyer haline geldi.
• “İstikrarsızlık, savaş, kriminal etkiler ve diğer tüm olumsuzluklara rağmen Avrupa’ya rahatça seyahat edebilen ülke vatandaşlarına bakıldığında, Türk insanının hala vize sorunundan dolayı Avrupa’ya rahatça seyahat edememesi yalnızca utanç verici değil, ilişkilerimizi, geleceğe dair umudumuzu, AB’nin kurumsal yapısını ve çağın gerekliliklerine yönelik çabalarımızı zedeleyen kronikleşmeye başlamış bir problemdir.
• “Türk firmaları artık Avrupa başta olmak üzere birçok bölgede yatırımcı konumunda ve ciddi istihdam sağlıyor. AB ülkelerinde 34,2 milyar dolar sermayemiz var. Türkiye ile AB arasında göç politikalarında da işbirliği var. Nitelikli iş gücü ve dijital dönüşüme hızlı adaptasyonuyla Türkiye, AB için çok önemli bir ortak. Enerjiden, ulaştırmaya, savunma sanayi sektöründen, dijital teknolojilere, üçüncü ülkelerde işbirliğinden inşaat ve altyapı projelerine kadar her bir başlık adeta bizim vize meselesini çözmemizi bekliyor.”

“Asıl engel Avrupa’nın isteksizliği”

Türkiye’nin vize serbestisi için karşılaması gerektiği ifade edilen son 6 kritere de değinen Yalçındağ, şöyle devam etti:
• “Bu kriterler bir yana, AB’nin bürokratik yapısına pek çok açıdan entegrasyonu mümkün olmayan, ancak vize serbestisinden yararlanan ülkeler örnek alındığında, maalesef ortaya çıkan tablo sorunun çözümüne yönelik Avrupalı dostlarımızın isteksizliğini gösteriyor.
• “Her görüşmede, toplantıda ve açıklamada ele alınan kurumsal ve evrensel ilkelerin herkes için eşit düzeyde uygulanmasını ve bu ilkelerin gündelik siyasi olayları yorumlarken basit enstrümanlara dönüştürülmemesini arzu ediyoruz. Artık geçtiğimiz on yılların yersiz korkularından ve kalıplarından sıyrılmalıyız. Eğer sıyrılamazsak dünyanın karşı karşıya kaldığı krizleri fırsata çevirmek bir yana, bu krizlere kapılırız.
• “Maalesef, iş dünyası temsilcileri olarak Avrupalı kamu ve özel sektör temsilcileriyle hangi vesileyle bir araya gelsek, büyük hevesle ajandalarımızda bulunan başlıklar öncesinde vize meselesini masaya yatırıyor ve temcit pilavı gibi ısıtıp ısıtıp vaktimizi bu meseleyle harcıyoruz.”
• “Türkiye’de bulunan AB üyesi ülkelerin diplomatik misyonlarını ve özellikle iş dünyası temsilcileri olmak üzere Avrupalı tüm dostlarımızı bu meseleyi daha gür sesle ele almaya davet ediyorum.”

YetkinReport

Recent Posts

Filiz Ali: Müzik ve müzik eğitimine adanmış bir ömür

Türkiye’nin değerli bilim, sanat, eğitim ve kültür insanlarıyla, çalışmaları ve dünyaya bakışları üzerine sohbetleri Murat…

3 saat ago

Erdoğan’dan Trump’a “İsrail’i durdurun” ve “savaştan kaçmayız” mesajları

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 17 Ağustos akşamı ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı telefon görüşmesinin İletişim…

9 saat ago

Özel’i alacaklar mı? Demirtaş’ı salacaklar mı? Neye hizmet edecek?

TİP Milletvekili Sera Kadıgil, hafta sonu Bodrum’da halka hitap ediyor: “Her gittiğim yerde soruyorlar: Özgür…

1 gün ago

Erdoğan AK Parti’nin 25 yılını böyle özetledi: Yapamaz dediler, yaptık!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kurucusu ve lideri olduğu AK Parti’nin 24 yılı iktidarda geçen 25…

4 gün ago

Yeni bir kapı açıldı: Türkiye şimdi nereye gidiyor?

Falcı değiliz. Geleceği bilemeyiz. Ama siyaset zaten geleceği bilme sanatı değildir. Atılan ilk adımın ardından…

5 gün ago

Asteriks’in, Red Kit’in, Pıtırcık’ın Babası René Goscinny 100 Yaşında

Bir şehrin simgesi üzerinde, gecenin karanlığında Astérix beliriyor ardından Obélix. Birkaç saniye sonra Romalılar. 14…

5 gün ago