Siyaset

Komisyonda 3’üncü gün: şehit ailelerinden kısmi af önerisine

CHP TBMM Komisyonunda şehit ailelerine, DEM Parti hak örgütlerine kulak verilmesini istiyor. MHP ise af çağrışımı yapan infaz yasası önerdi.

“Terörsüz Türkiye, ya da PKK’nın silah bırakarak siyasete katılması sürecinde kurulan TBMM Millî Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu, 3’üncü toplantısını 12 Ağustos’ta yaptı.
Toplantıyı açan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş kararların oybirliği ile alınmasını arzu ettiğini, bunun topluma güçlü mesaj vereceğini söyledi. Kurtulmuş, İYİ Parti’nin Komisyona üye vermeme kararını tekrarlaması üzerine İYİ Parti’ye ayrılan üç üyeliğin AK Parti, CHP ve DEM arasında paylaştırdığını bildirdi.
Komisyon toplantısı öncesi CHP, MHP ve DEM Parti’den yeni öneriler geldi.

CHP: demokratikleşme, şehit aileleri

CHP Grup Başkanvekili ve Komisyon üyesi Murat Emir, partisinin Komisyona 29 Maddelik demokratikleşme paketi önerdiklerini açıkladı. Paketin birinci maddesi TBMM’de “tam yetkili” bir Toplumsal Barış, Adalet ve Demokratik Mutabakat Komisyonu” kurulması. Bunun yanı sıra Anayasa mahkemesi ve AİHM kararlarının uygulanması, Kürt sorununun çözümü için demokratik siyaset, kayyım uygulamasına son verilmesi ve Terörle Mücadele Kanunundaki belirsizliklerin giderilmesi gibi öneriler de bulunuyor.
CHP ayrıca şehit ve gazi ailelerine Komisyonda söz verilmesi, görüşlerinin dikkate alınmasını istiyor.

DEM Parti: hak örgütleri dinlensin

DEM Parti Grup Başkanvekili ve Komisyon üyesi Gülüstan Kılıç Koçyiğit de Kürt sorununa demokratik çözüm üzerinde çalışan sivil toplum örgütleri, akademik çevreler ve barolara da Komisyonda söz hakkı verilmesi, dinlenmesi gerektiğini söyledi.
Koçyiğit ayrıca Komisyon çalışmalarına katkıda bulunacaklara hukuksal garantiler verilmesi gerektiğini, başka deyişle söylediklerinden dolayı soruşturulmamaları gerektiğini vurguladı.

MHP: infaz yasası af mı?

MHP genel Başkan Yardımcısı ve Komisyon üyesi Feti Yıldız ise, yaptığı yazılı açıklamada, yeni bir infaz yasasının tartışılması gerektiğini söyledi. Ceza ve tutukevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısının 420 bini bulduğuna dikkat çeken Yıldız, “Önümüzdeki günlerde en çok duyacağımız kelime infaz ve infaz hukuku olacaktır” dedi.
Yıldız’ın ayrıntılı açıklaması doğrudan eyleme karışmamış PKK’lılara kısmi af getirilebileceği ve MHP lideri Devlet Bahçeli’nin PKK “kurucu lideri” Abdullah Öcalan’a “umut hakkından” söz ettiği bir döneme denk geldi. MHP kaynaklarıysa YetkinReport’a, gündemlerinde af yasası olmadığını söyledi.

YetkinReport

Recent Posts

Okul Katliamı Toplumsal Çöküşün Yansımaları

  Dün Şanlıurfa’da, bugün (15 Nisan 2026) Kahramanmaraş’ta yaşanan okul baskınları yalnızca “güvenlik açığı” başlığıyla…

9 saat ago

Türk Silahlı Kuvvetlerinin 13 ülkede 70 binden fazla askeri var

Millî Savunma Bakanlığı kaynaklarına göre, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) 13 ülkede 70 binden fazla birliği…

18 saat ago

Erdoğan da “Seçim Zamanında” Dedi. Peki, Nasıl Yeniden Aday Olacak?

Dün, 15 Nisan, AK Parti TBMM Grup toplantısının çıkışında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a şu soruyu sordum:…

18 saat ago

Kahramanmaraş’ta Okul Katliamı: 9 ölü, 13 Yaralı.

Kahramanmaraş’ta kendi okulunu silahla basan 14 yaşındaki çocuk, 8’i öğrenci, 1 ‘i öğretmen olmak üzere…

23 saat ago

Yolsuzluk davaları hukuk için mi, yoksa muhalefeti sindirmek için mi?

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı ilan edileceği beklenen Ekrem İmamoğlu’nun, CHP’nin genel başkanlığına Özgür Özel’in seçilmesinden sonra…

1 gün ago

Bahçeli İkilemi: Seçim İki Ay Kala Yapılsa Zamanında mı Olur Erken mi?

MHP lideri Devlet Bahçeli 14 Nisan’da partisinin TBMM grubuna hitabında “Ara seçim yok, seçim zamanındadır”…

1 gün ago