Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Davutoğlu, aktif siyasetten ayrıldı, Gelecek Partisini feshetti

Yazar: YetkinReport / 30 Temmuz 2026, Perşembe / Oda: Siyaset

Dış politikada “Stratejik derinlik” teziyle öne çıkan Ahmet Davutoğlu, siyasetteki kirlenmenin bir parçası olmayacaklarını söyleyerek Gelecek Partisi’ni feshettiklerini, kendisinin de aktif siyaseti bıraktığını ilan etti.

Ahmet Davutoğlu, sürpriz bir kararla parti siyasetini bıraktığını ve Gelecek Partisi’ni de feshettiklerini duyurdu.
Davutoğlu 29 Temmuz akşamı X hesabı üzerinden yaptığı yazılı açıklamada, siyasetin kirlendiğini ve parti kurullarıyla yaptıkları değerlendirmede kirlenmiş siyasetin bir parçası olmak istemedikleri için Gelecek Partisi’ni feshetme kararı aldıklarını söyledi.

“Siyaset kurumu çürüyor”

Davutoğlu’nun kararını açıkladığı metinden öne çıkan cümleler şöyle:
• “Merkezi ve yerel yönetimlerde karşı karşıya bulunduğumuz yolsuzluk iddiaları, çürümüşlüğün tek bir siyasi kimliğe değil, bütün bir siyaset kurumuna sirayet etmiş olduğunu ortaya koymuştur.
• Milletvekili ve belediye başkanı transferleri ile kayyum uygulamalarının artık günlük siyasi pratikler haline gelerek normalleşmesi, halkın sandıkta ortaya koyduğu iradeyi anlamsızlaştıran, demokrasi ahlakına ve milli irade kavramına vurulan büyük bir darbedir.
• “Siyaset kirlenmekte, ahlaklı insanların siyasette kalmasının maliyeti her geçen gün artmakta ve milletimizin geleceğe ilişkin karamsarlığı derinleşmektedir.
• “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” ile birlikte kuvvetler ayrılığı ilkesinin zayıflaması, denge ve denetim mekanizmalarının tümüyle ortadan kalkması ile güçlenen otoriterleşme eğiliminin hızlanması sonucunda zaten büyük zaaf gösteren çoğulcu demokratik hukuk düzeni yerini kalıcı bir otoriter yapıya bırakabilir.
• “Biz, bir otoriterliğin başka bir otoriterlikle; bir kayırmacılığın başka bir kayırmacılıkla, bir yolsuzluğun başka bir yolsuzlukla yer değiştirmesini değişim olarak görmüyoruz.
• Bu, bir teslimiyet kararı değildir. Bu, ahlaki bir mesafe koyma kararıdır. Bu, siyasetten vazgeçiş değil; herkese, siyaseti yeniden düşünme çağrısıdır.”

Davutoğlu’nun süpriz kararı

Davutoğlu’nun parti siyasetini bırakma kararı verirken, isim kullanmadan hem iktidar hem muhalefet partilerini eleştirdiği dikkat çekiyor.
Öte yandan, feshedilen Gelecek Partisi’nin TBMM’deki 4 milletvekilinin başka bir partiye girmeksizin Yeni Yol Grubu içinde kalacağı, parti kurucularından Selçuk Özdağ tarafından X hesabından duyuruldu.
AK Parti hükümetlerinde başbakanlık döneminde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dış politika danışmanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Başbakanlık yapan Davutoğlu, 2016’da AK Parti Genel Başkanlığı döneminde parti içi darbeyle altının oyulduğunu söylemiş ve 2016’da mecbur bırakıldığını vurgulayarak istifa etmişti. 2019’da AK Parti’den ayrılan bazı isimlerle Gelecek Partisi’ni kuran Davutoğlu, 2023 seçimlerine dönemin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun önayak olduğu Altılı Masa ittifakı bünyesinde girmişti.
Davutoğlu’nun kararı siyaset dünyası için sürpriz oldu. Ancak Davutoğlu’nun kararını kesinleştirmesinde Yeniden Refah ve Saadet Partisi ile yürütülen birleşme ya da ittifak görüşmelerinin sonuç vermemesinin de payı olduğu siyaset kulisinde öne sürülüyor.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Ahmet Davutoğlu, Gelecek Partisi, siyasette kirlenmişlik

OKUMAYA DEVAM EDİN

Demirtaş: “Aktif siyaseti bırakıyorum”
Serdar Öktem cinayeti, Sinan Ateş cinayeti, çeteler ve çocuk katiller
Kara harekâtı, Esad’la görüşme ve Soylu’nun Peker seferi
  • R4+E3 formülü: diplomaside yeni arayışlar. Türkiye-AB ve Kanada23 Ekim 2026
  • Mekke’den Doha’ya: Orta Güçler Yeni Dünya Düzenini Şekillendirebilir mi?22 Ekim 2026
  • Bakanlar Brüksel’de, gazeteciler eylemde, konu Türkiye21 Ekim 2026
  • Dünyayı yatırım fonları mı yönetiyor? Sermayenin görünmeyen jeopolitiği21 Ekim 2026
  • Türkiye-Libya anlaşması Doğu Akdeniz’de denklemi nasıl değiştiriyor?21 Ekim 2026
  • Mekke Paktı nihayet Meclis’te. İşte kritik maddelerin analizi ve sorular20 Ekim 2026
  • Fon krizi: Bakan Yardımcısı ve SPK Başkanı gitti, soruşturma hâlâ yok19 Ekim 2026
  • AB Türkiye’yi otomotivde de dışlıyor. Ankara ne karşılık verecek?19 Ekim 2026
  • ‘Made in Europe’: AB Türkiye’yi Dışlayarak Neyi Riske Atıyor?19 Ekim 2026
  • Fransa ayakta: artık sadece Sarı Yelekliler yok, Kara Blok da sokakta18 Ekim 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP