Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Çalışan Gazeteciler Günü: 1 yılda 563 dava, kuruluşlara 59 ceza

Yazar: YetkinReport / 10 Ocak 2024, Çarşamba / Oda: Siyaset

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle hazırladığı “Basın Özgürlüğü Raporu’na” göre 1 yıl içinde basın mensupları yaptıkları haberler sebebiyle 563 kez hakim karşısına geçti, 27 gazeteci tutuklandı.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, 2023 yılında da sahada görevini yerine getirmeye çalışan basın mensupları için tehdit ve suçlamalarla, yayın kuruluşları için ise ceza ve kapanma tehdidi ile geçti. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in hazırladığı “Basın Özgürlüğü Raporu’na” göre 1 yıl içinde gazeteciler 563 kez hakim karşısına geçti, 27 gazeteci tutuklandı.

Gazetecilik kariyerinin ardından milletvekilliği görevini üstlenen CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle Türkiye’de basın özgürlüğü ihlallerini derlediği “2023 Basın Özgürlüğü Raporu’nu” açıkladı.

Yaptığı açıklamada raporu duyuran Çakırözer, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde Türkiye’de gazeteciler kara bir tabloyla karşı karşıya. 2023 yılı Basın Özgürlüğü Raporu’muza göre Türkiye’de 1 yıl içinde gazeteciler tam 563 kez hakim karşısına çıkarak haberini, sosyal medya paylaşımı savunmak zorunda bırakıldı. Türkiye’de 72 gazeteci gözaltına alınırken bunlardan 27’si yaptıkları haberler nedeniyle tutuklandılar. Merdan Yanardağ, Barış Pehlivan, Tolga Şardan, Batuhan Çolak’ın da aralarında olduğu onlarca gazeteci haftalarını, aylarını cezaevinde geçirmek zorunda bırakıldı,” dedi.

Basın Özgürlüğü Raporu’na göre yayın kuruluşları da baskı ortamından nasibini aldı. Radyo Televizyon Üst Kurulu, 2023 yılında yayın kuruluşlarına 59 ceza verdi, televizyon kanalları karartıldı, kuruluşlara milyonlarca para cezası kesildi.

2023 yılında yürürlüğe giren ve sansür yasası olarak adlandırılan dezenformasyon yasası ile 33 gazeteci hakkında 36 soruşturma açıldı, 6 gazeteci gözaltına alındı bunlardan 4’ü tutuklandı.

Gazeteciler Günü: Ceza, tehdit, saldırı

Çakırözer’ün raporunda ele alınan bir başka konu da erişim engelleri oldu. Çakırözer, “Ucu iktidara, bakanlarına, milletvekillerine, yereldeki yöneticilerine, bürokratlara giden her türlü yolsuzluk, taciz haberi erişime engellendi, halkın bunu okuması, bilmesi engellendi. Bunların haberinin yapılması da engellendi,” dedi.

Gazeteciler Anadolu’nun her yerinde haberleri nedeniyle saldırıya uğradı, tehdit edildi. Rapora göre “gazetecilerin protestoları, basın açıklamalarını izlemesi engellendi. İzlerken gözaltına alındılar ya da polis tarafından görevlerini yapmaları engellendi. 8 Mart’ta, 1 Mayıs’ta, Cumartesi Anneleri’nin protesto gösterilerini, basın açıklamalarını, tutuklu gazetecilere ilişkin basın açıklamalarını takip etmeleri bile engellendi polis müdahaleleriyle. Büyük tazminat davalarıyla gazeteciler yıl boyunca susturulmak istendi. Sputnik çalışanları yeni yıla işverenin şikayeti nedeniyle karakolda girmek zorunda bırakıldı.”

Çakırözer sözlerini şöyle sürdürdü: “Saydığım tüm basın özgürlüğünü ihlal eden sansür, yasaklama ve baskılar nedeniyle Türkiye, dünyadaki 180 ülke arasında 165. sıraya düştü basın özgürlüğü alanında. Yaklaşan yerel seçimlerde iktidarın yine hedefinde gazeteciler olacak. Geçen yıl seçim döneminde ve deprem sonrasında olduğu gibi basını susturmaya ve sindirmeye çalışacaklar. Demokrasinin olmazsa olmazı basın özgürlüğüdür.”

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

OKUMAYA DEVAM EDİN

Fatih Altaylı’ya Cumhurbaşkanını tehditden en az 5 yıl isteniyor
ABD seçimleri ve Türkiye: Mükemmel Fırtına kapıda mı?
TTB: Sözlerimizin arkasında, görevimizin başındayız
  • Erdoğan Komisyonunun CHP’siz işlevsiz olacağını ne zaman kabul edecek?29 Temmuz 2025
  • Yapay zekâ ve hukuk, oligarşiyi demokrasiye geri döndürebilir mi?29 Temmuz 2025
  • Yapay Zekâ Problemleri: Grok Size Sararsa Ne Yapabilirsiniz?28 Temmuz 2025
  • Marifet söyler gibi itiraflar: orman yangınından İmamoğlu şokuna dek28 Temmuz 2025
  • İki değerli insanın ardından: Altan Öymen ve Süreyya Serdengeçti27 Temmuz 2025
  • İtalya’dan kadın cinayetleri konusunda öncü adım: iyi halsiz müebbet26 Temmuz 2025
  • Eurofighter geliyor: doğru bilinen yanlışlar ve yanıtsız sorular26 Temmuz 2025
  • Türk Enerji Şirketleri Küresel Sahneye Nasıl Çıkabilir?25 Temmuz 2025
  • İmamoğlu davasında iki büyük gedik: Beyaz Toros ve Altun itirafı25 Temmuz 2025
  • Merkez Bankasının faiz düşürme kararı ve önündeki üç büyük belirsizlik24 Temmuz 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP