Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Suriye’yle 15 yıl sonra ilk temas: Türkiye’ye teşekkür

Yazar: YetkinReport / 04 Şubat 2025, Salı / Oda: Siyaset

Suriye geçici hükümetinin Cumhurbaşkanı seçilen Ahmet El Şara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle 4 Şubat’ta Ankara’ya gelerek Erdoğan ile görüştü. Görüşme, 15 yıl sonra gerçekleşen ilk temas olarak tarihe geçti. (Foto: Cumhurbaşkanlığı) 

Suriye geçici hükümetinin Cumhurbaşkanı seçilen Ahmet El Şara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle 4 Şubat’ta Ankara’ya gelerek Erdoğan ile görüştü. Görüşme, 15 yıl sonra gerçekleşen ilk temas olarak tarihe geçti.

Suudi Arabistan’dan sonra ikinci yurt dışı ziyaretini Türkiye’ye yapan Şara için özel olarak tahsis edilen TC-IST kuyruk numaralı Cumhurbaşkanlığı uçağı, Suriye heyetini Şam’dan Ankara’ya getirdi.

Saat 17:00’de Esenboğa Havalimanı’na inen Colani ve beraberindeki Dışişleri Bakanı Esad Hasan El-Şeybani’yi, Cumhurbaşkanı Erdoğan 17:33’te Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde resmi törenle karşıladı.

Yaklaşık üç saat süren görüşmeye MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da eşlik etti.

Bu ziyaret, 8 Aralık 2024’te Beşar Esad yönetiminin devrilmesinin ardından Suriye’de yönetimi ele geçiren Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) liderliğindeki geçici yönetimin başına geçen Şara’nın Türkiye ile gerçekleştirdiği ilk üst düzey temas olarak tarihe geçti.

Güvenlik vurgusu, Türkiye’ye teşekkür

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tarihi nitelikteki bugünkü ziyareti daimi dostluk ve iş birliği döneminin başlangıcı olarak görüyorum,” dedi.

Erdoğan, “İlişkilerimizi yeniden stratejik düzeye taşımak için tüm kurumlarımız yoğun bir çaba içindedir” ifadelerini kullandı.

Suriye’nin toprak bütünlüğü konusuna da değinen Erdoğan, “Komşumuz Suriye’ye yönelik politikamızın esasını öteden beri bu ülkenin toprak bütünlüğü birliğinin muhafazası oluşturuyor. Sayın Şara ile bugün yaptığımız görüşmede de bu ilke üzerine bina edilen samimi bir hava hakimdi” dedi.

Erdoğan, “DAEŞ olsun PKK olsun terörün her türlüsüyle mücadelede, Suriye’ye gereken desteği vereceğimizi söyledik. Suriye’nin kuzeydoğusundaki kampların kontrolünde yanlarında olduğumuzu teyit ettik” dedi.

Şara ise konuşmasında Türkiye’ye olan minnettarlığını dile getirdi.

Şara, “Suriye halkı Türkiye’nin kurumları, devleti ve duruşunu hiçbir zaman unutmayacaktır. Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkiler tarihe dayanmaktadır. Kültürümüz aynıdır, sosyal alanlarımız aynıdır,” dedi.

İki ülke arasındaki işbirliğinin geleceğine yönelik olarak Şara, “İstiyoruz ki derin bir stratejik işbirliğine dönüştürme amacındayız. İşbirliğine gidelim, büyük stratejik hedeflerimizi koyalım” dedi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Suriye’ye davet etti.

Sığınmacılar, hava üsleri ve hava sahası

Reuters’in haberine göre, görüşmede ortak savunma anlaşması, Suriyeli sığınmacılar, Türkiye’nin Suriye’de hava üsleri kurması, Suriye hava sahasını askeri amaçlı kullanması ve olası saldırıda Suriye hava sahasını savunması konuları ele alındı.

Erdoğan, Suriye’nin yeniden inşası konusunda da somut adımlar atıldığını belirterek, “Şam Büyükelçiliğimizin ardından Halep Başkonsolosluğumuzu da faaliyete geçirdik. THY, Şam’a uçuşlarını başlattı. Ticaretten sivil havacılığa, enerjiden sağlık ve eğitime kadar tüm alanlarda ilişkilerimizi çok boyutlu şekilde ilerletiyoruz” dedi.

Görüşmede ayrıca Türkiye’nin desteği, gönüllü geri dönüşlerin hızlandırılması ve uluslararası yaptırımların kaldırılması için ortak çaba gösterilmesi konuları da ele alındı.

 

 

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

OKUMAYA DEVAM EDİN

İç cephe kesitleri: Varank Küçükesat pazarında, Altaylı (da) Silivri’de
Bir fotoğraf, iki yorum: Avrasya çıkışı ve Erdoğan
Sinan Ateş davasında karar: Sadece tetikçiler suçluymuş
  • Yeni Anayasa’ya DEM Desteği İçin Üç Maddede Değişiklik Yeter mi?4 Aralık 2025
  • Fidan: Savaş Yayılıyor, Bu Korkunç Bir Şey, Ama AB Güney Kıbrıs’a Rehin3 Aralık 2025
  • Erdoğan, Bahçeli’nin “Rezalet” Çıkışını Üstüne Almadı Barzani’yi Suçladı3 Aralık 2025
  • CHP Operasyonları, Terörsüz Türkiye Sürecini Enfekte Ediyor2 Aralık 2025
  • Komisyonun Karar Toplantısı Öncesi: Barış Vicdanı Olmadan Barış Olmaz2 Aralık 2025
  • Avrupa Kururken: Su Krizinin Sessiz Siyaseti1 Aralık 2025
  • Askeri Havacılıkta Türkiye’den Bir İlk: Kızılelma Hava Hedefini Vurdu1 Aralık 2025
  • Özel CHP’ye Direniş ve İktidar Vadetti: Bu Yeninin Eskiyle Mücadelesi30 Kasım 2025
  • Karadeniz’deki Tanker Saldırılarını Ukrayna Üstlendi, Türkiye Tepkili30 Kasım 2025
  • DEM Konuştu, PKK Konuştu, AK Parti de MHP de Susuyor29 Kasım 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP