Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Almanya’da sağın yükselişi: CDU birinci, AfD ikinci parti

Yazar: YetkinReport / 24 Şubat 2025, Pazartesi / Oda: Siyaset

Alman Hristiyan Demokrat Parti (CDU) Başkanı Merz seçim zaferini kutlarken görülüyor. Almanya seçimleri sağın yükselişine sahne oldu; başlıca nedenleri ekonomik durgunluk ve göçmen politikaları. (Foto: X/Merz)

Almanya’da 23 Şubat seçimleri sağın yükselişine sahne oldu. Çıkış anketlerine göre Hristiyan Demokrat ve Hristiyan Sosyal Birlik (CDU/CSU) partileri 2021 seçimlerine göre oylarını yaklaşık yüzde 5 arttırarak yüzde 29’a yükseldi. Alman milliyetçi sağının temsilcisi olan Almanya İçin Alternatif (AfD) ise oylarını rekor düzeyde, yaklaşık 9 puan arttırarak yüzde 19,5 ile Alman meclisinde ikinci büyük grup oldu. Almanya Sosyaldemokrat Partisi (SPD) ise rekor seviyede, yaklaşık 9 puan kayıp ve yüzde 16,5 oyla üçüncü sırada yer aldı.

Bu sonuçlara göre Olaf Scholz’un başbakanlığıyla iktidarda bulunan Sosyaldemokrat-Yeşiller-Hür Demokrat koalisyon hükümeti Alman parlamentosu Buındestag’taki çoğunluğunu kaybetti.

Scholz, şahsen böyle bir hükümette görev kabul etmeyeceğini açıklasa da kesin olmayan sonuçlara göre CDU lideri Friedrich Merz başkanlığında bir Hristiyan demokrat-sosyal demokrat koalisyonu, “Büyük koalisyon” kurulması ihtimali yüksek. Çünkü CDU/CSU 630 sandalyeli parlamentoda güvenoyu için gerekli 316 sandalyeye ulaşamadı. Diğer partiler gibi CDU da ırkçılık ve yabancı düşmanlığıyla suçlanan Alternatif Partiyle koalisyon kurmayacaklarını açıkladı; en azından şimdilik böyle.

Sağın yükseliş nedenleri

Seçim sonuçları, seçimler öncesi yapılan anket ve tahminleri doğruladı. Seçimlerde sağın yükselişi ile sosyal demokrat ve yeşillerin oy kaybının nedenleri aynı.

Rusya-Ukrayna savaşından beri özellikle enerji krizi ve toplu işten çıkarmalarla kendisini gösteren ekonomik durgunluk, özellikle göç ve göçmen politikaları ile ABD’de Donald Trump’ın başa gelişiyle ciddi çatlaklar gösteren ABD-Avrupa Birliği ilişkileri. Trump’ın Başkan Yardımcısı JD Vance önceki hafta sonu Münih Güvenlik Konferansında “ortak değerleri” sorgulamış Scholz yerine AfD lideri Alice Weidel ile görüşmüştü. Trump’ın ekip arkadaşı Elon Musk’ın AfD’yi desteklemesi Almanya’da tepkiye yol açmış, hatta AfD oylarındaki artışın hız kesmesi buna bağlanmıştı.

Öte yandan Scholz’un da ABD seçimlerinden önce Joe Biden’ın kazanmasından yana olduğunu söylemişti. Belki de bu nedenle sağın yükselişi nedeniyle Alman seçmenlerini ilk kutlayanlardan birisi Trump oldu. Trump sağın yükselişini Scholz hükümetinin “sağduyudan uzak” enerji ve göçmen siyasetine bağladı.

Ankara, genel olarak bir CDU-SPD koalisyonunun Almanya ile Türkiye arasındaki siyasi, ekonomik ve askeri ilişkilere olumlu yansımasını bekliyor.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: AfD, Almanya, CDU, elon musk, Friedrich Merz, Olaf Scholz, seçimler, SPD

OKUMAYA DEVAM EDİN

İran satranç, ABD poker oynuyor. Ya İsrail, Rusya, Çin? Ya Türkiye?
Siyasette “Yargıyla gelirim, seçimle gitmem” tehlikesi devam ediyor
Kavala’nın yeniden yargılama talebi reddedildi
  • Borsa skandalı: o yatla yurt dışına kayıt dışı para da çıkarıldı mı?22 Eylül 2026
  • Kim bu 12 kişi? Borsa zararını halk değil, vurguncular ödemeli21 Eylül 2026
  • Terörsüz Türkiye Sürecinin Eksik Ayağı: Demokratikleşme21 Eylül 2026
  • Berlin Eyalet Meclisi seçimini Sol Parti Elif Eralp ile kazandı20 Eylül 2026
  • Mehmet Uçum: Anayasa değişikliği seçimden sonra20 Eylül 2026
  • Ege Isınıyor: Türkiye’nin Ekonomik Durumunu Atalet Sayma Hatası19 Eylül 2026
  • Erdoğan-Trump görüşmesi öncesi İran’a ekonomik yaptırımlar19 Eylül 2026
  • Avrupa’nın Rusya korkusuyla değişen güvenlik dengeleri, ABD ve Türkiye19 Eylül 2026
  • Aydoğan Özcan: kamu sağlığının ucuz ve erişilebilir olmasına çalışıyorum18 Eylül 2026
  • Erdoğan seçmenin oy tercihini ekonomiden soyutlamayı başarabilecek mi?18 Eylül 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP